Сагата с кабеларките продължава! Стана ясно с колко милиона са ужилени жертвите на кабелните оператори

14 юни 2019 12:45   14 коментара   15201 прочита


Говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова оповести на извънреден брифинг схема, с която някои кабелни оператори са злоупотребили с абонатите си. Подробности за операция, свързана с противодействие на престъпления против интелектуалната собственост съобщиха началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и представител на Европол.

По думите на Арнаудова, при вчерашната акция, провела се на територията на няколко града, сред които Благоевград, Сандански, Гоце Делчев, Кюстендил, Кресна, Дупница, е имало отлична организация на службите, към които е имало служители на ГДБОП, експерти от КРС, прокурори и други. Тя съобщи, че две кабелни телевизии разпространяват програми на територията на почти цяла Югозападна България.

„Техническата експертиза ще ни даде отговор извършено ли е наистина престъпление. Оперативната информация вчера не само беше потвърдена, но и събрахме изключителен обем от доказателства – техника и други устройства, които позволяват разпространението на авторските съдържания, без съгласието на носителите на авторските права. Установено е и нарушение на данъчното законодателство. Всичко това ще се анализира, за да се преформулират следващите обвинения", каза Румяна Арнаудова. По думите й, на този етап се потвърждава, но може и да бъде увеличен на нанесените щети, които към четвъртък са на стойност 10 524 000 млн. лева.

„Във вчерашния ден беше установено, че на територията на страната, са разпространявани 60 тв програми - чуждестранни и български, без разрешение и съгласие на носителите на авторските права. Това престъпление, както и да се отчита неговата обществена опасност, е достатъчно сериозно. България беше попаднала в един период от време в негативен списък за това, че е държава, която неглижира посегателствата върху интелектуалната собственост", говорителят Арнаудова.

По думите на началника на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев операцията, която започна вчера продължава и към днешния ден. „ След като във всички градове са били установени излъчването на програми без авторски права, всички други кабелни оператори на територията на страната, които извършват нарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Тези 700 хиляди абонати в сивия сектор, които не плащат данъци и права, ще бъдат проверени и престъпната им дейност ще бъде преустановена" допълни той.

Според началник на отдел „Компютърни престъпления“ са нанесени щети на 3 правоносителя- Нова ТВ, БТВ и HBO. Установено че, че има над 60 програми, без уредени авторски права. „Ще се търсят първоносителите. Можете да имате компютри, лаптопи, няколко телевизора, на които да гледате предавания без авторски права. Тези начини на разпространение са много популярни и достигат до огромен брой устройства и абонати. Много хора разполагат с такива устройства. Проверката на тези пиратски телевизии започна преди повече от 21-22 години.

Периодично са били наблюдавани и предупреждавани. Има досъдебни производства, които са били прекратявани", обясни още Явор Колев. Той добълни, че последните промени в Закона за авторските права искат да изведат на светло този бизнес и да се контроли дейността, да бъде изведена от сивия сектори да бъде напълно законна. „Никой няма за цел да унищожава какъвто и да е бизнес, целта е да не нарушава правилата и да бъде легален", заключи той.

Припомняме, че спецакцията, която се проведе вчера в Югозападна България, обхвана кабелните оператори на няколко града във връзка с проверки за нарушения на Закона за авторското право. Потребителите на услугата все още не са наясно какво ги очаква и кога ще бъде подновено излъчването на кабелна телевизия и интернет.

Очаквайте подробности.

Цвети Иванова

14 коментара
14 Юни 2019 12:54 | новогражданин-Дупничанин
Оценка:
11
 (
21
 гласа)

НИКОЙ НЕ Е ОЩЕТЕН А СЕ ПРАВИ АКЦИЯ ЗА РЕКЕТ НА КАБЕЛАРКИТЕ КОИТО СА ЗАБРАВИЛИ ДА СИ ВНЕСАТ ВНОСКАТА НА НЕВИННИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ-РЕКЕТЬОРА ОТ БАНКЯ МАФИОТА С ВИСЯЩИ СЪДЕБНИ ДЕЛА В ЦЯЛА ЕВРОПА НЕВИННИЯ АМФЕТАДЖИЯ И Т. Н. И НЕГОВИТЕ СЛУГИ И НАТЕГАЧИ. ДО ЕДНА СЕДМИЦА ЩЕ ИМ СЕ КАЖЕ НА КАБЕЛАРКИТЕ ЧЕ БТВ И НОВА И ДР. ИЗМИСЛЕНИ СКАПАНИ ТУРСКИ ТЕЛЕВИЗИИ СА ИМ НАНЕСЕНИ ЩЕТИ ЗА МИЛИОНИ ЩЕ ВНЕСАТ НЯКОЙ МИЛИОН НА ТЯХ И ВСИЧКО ТРЪГВА ПО СТАРОМУ С ТАЯ РАЗЛИКА, ЧЕ КЛИЕНТИТЕ НА КАБЕЛАРКИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ РАЗЛИКАТА. ЯВНО НА ГЕЛЕМЕЦО ОТ БАНКЯ СА МУ ИЗНИКНАЛИ НЯКОИ НЕПРЕДВИДЕНИ РАЗХОДИ ОТ НЯКОЛКО МИЛИОНА И ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРАТ.


14 Юни 2019 13:01 | Дончо
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Вече има ефект от акцията- изчезнаха ми много програми от КТБ.
Това може ли да е причина да разтрогна договора с тях


14 Юни 2019 13:02 | Ehoo
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

Аре бе за 5 лв на месец гледаш на 5 телевизора. Айде сега иди и подпиши договор за 2 години на 15 лв да видиш как ни е на нас. Оревахте всичко, друг ти е виновен като крадеш


14 Юни 2019 13:03 | Никола
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Герберастите упорито защитават интересите на монополите и картелите и искат да убият дребния и среден бизнес в България.


14 Юни 2019 13:04 | Никола
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

От КТБ колко милиарда откраднаха герб и дпс, нещо жандармерия, съд, прокуратура?


14 Юни 2019 13:05 | Дончо
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Гледам за 29 лв/месец.
Какви кражби сънуваш?
И в кое село живееш?


14 Юни 2019 13:15 | ...
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Със сигурност не са ужилени потребителите.
На министрите ако им проверим устройствата да не се окаже, че половината ползват пиратски софтуер, филми и тн... Жалки държавници защитават чужди интереси, дано им измрат децата като на Московски и Плевенлиев!

Струма толкова ли закъса, че копира статия от Блиц при това с часове закъснение? Имитацията е майка на знанието, но поне го правете на време.. не с 5 часа закъснение!


14 Юни 2019 13:24 | Емилия
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Тука сме много смели, да си приказваме иначе всички сме заспали зимен сън.... и герб и всички останали изнесоха държавата а народа си спи и се примирява с всичко...


14 Юни 2019 14:48 | Никола
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

До този с 29 лева на месец-от село си ти, дадоха ти панелка, назначиха те на държавна служба, не акаш вече във външната си тоалетна и си мислиш, че си стигнал върха.


14 Юни 2019 14:51 | Никола
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

ХОРА, ОПОМНЕТЕ СЕ !! За пореден път ГСБОП и прокуратурата действат не като пазители на законността, а като средство за преразпределяне на бизнеси и капитали към "правилните хора" . След уволнението на неудобните журналисти от НОВА последва удар срещу неудобните медии. Цяла Югозападна България е поставена в информационно затъмнение и целенасочено се създадоха проблеми на клиенти на кабелните оператори ( банки, болници, администрация, фирми и частни лица), за да бъдат принудени тези клиени да преминат към "правилните" оператори. Отново силом ни карат да пълним гушата на Пожарникария, Дебелия, Гела, които и без това вече са иззели всичко. Бизнесът тотално загива заради желанието на трима души да заграбят всичко. А прокуратурата и ГДБОП са винаги ударните бухалки, защитаващи МАФИЯТА. ОПОМНЕТЕ СЕ, ХОРА !!! Крайно време е да се отървем от тези боклуци !! Защото мафията не само ни граби, но вече ни кара и даси плащаме за това, че ни граби!!


14 Юни 2019 14:56 | Никола
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Правилен коментар.


14 Юни 2019 17:44 | Защитничка!
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

За Читалището на Емил Радев никой нищо не казва...


14 Юни 2019 18:10 | Маке
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

ПО РАНО СЕ ИМЕНУВАШЕ " ДОКТОРО " СЕГА СИ ПО ПОСЕРКОТО НИКОЛЧО


14 Юни 2019 18:33 | Никола
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Наесен ви пращаме по родните ви села и пак ще акате пак във външните си тоалетни.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар