С водосвет и курбан над 500 души честваха 100 г. юбилей на черквата “Св.Св. Кирил и Методий”

27 юли 2010 00:08   2 коментара   41307 прочита
Кръшно хоро се ви под ритмите на огражденска четворка
Кръшно хоро се ви под ритмите на огражденска четворка


Кръшно хоро се ви под ритмите на огражденска четворка

Празник във високопланинското огражденско село Крънджилица

100 години чества черквата “Св.Св. Кирил и Методий” във високопланинското огражденско село Крънджилица, община Петрич. Официални гости на празника бяха градоначалникът Вельо Илиев, архиерейският наместник Ангел Кочев, общинският съветник д-р Иван Стоянов, кметове на съседни села. На водосвета и курбана се стекоха над 500 жители и гости от селата Крънджилица, Занога, Иваново и Никудин.

Специални гости на събора бяха наследници на първия свещеник на черквата отец Димитър Чиплаковски от македонския град Берово. Той е служил в храма от освещаването му през 1911 година до 1917 година, след което напуснал службата по здравословни причини.

Координатор на празника бе агроном Славчо Велков, бивш кмет на село Крънджилица. В приветствието си той оповести интересни факти за заселването на Крънджилица, Иваново и Занога:

През 19-и век турските войски подгонили населението от Беровско, което потърсило закрилата на планините. Бежанците достигнали северните склонове на Огражден и основали трите малки села. Те многократно, но безуспешно се опитвали да си построят християнски храм. В началото на 20-и век обстоятелствата се наредили благоприятно за подгонените християни от Беровско. Турската империя била силно разклатена, а Георги Пашалиев от Крънджилица успял да влезе под кожата на каймаканина в село Коларово, който го посъветвал как да се заобиколят турските закони, за да бъде построена черква. Строителството й започнало през 1910 година и приключило само за една година. Христо Бухлев дори открил хамбара си и дарил керемидите за строителството. Негов внук е известният петрички очен лекар д-р Христо Бухлев, който също присъства на празника. Улисани в богоугодното строителство през онази година, жителите на Занога, Крънджилица, Иваново и Никудин оставили нивите си неожънати и ливадите неокосени.

Преди празника инициативният комитет специално посети 85-годишната дъщеря на първия свещеник на храма отец Димитър - Анна. На честването бяха наследниците на последния свещеник - покойният отец Серафим Дуев от село Никудин, който благоверно служи на черквата 68 години. Ансамбъл “Огражденска четворка” от село Първомай и съборяните виха хора около храма до късни доби.


Още за: църква   водосвет   В. Илиев   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
27 Юли 2010 11:53 | СНЕЖАНА
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Браво и поклон на инициативният комитет , които успяха да организират това мило честване. В самото село в момента живеят само девет човека, но за празника бяха дошли над 500 бивши жители от цялата страна. Дано да има повече такива срещи ,за да могат хората да се връщат по родните си места. Жалко, че селото е почти откъснато от света поради липса на асфалтов път. Дано кмета на община Петрич ,г-н Вельо Илиев помогне поне малко пътя да се подържа, за да могат хората по често да се радват на прелестната природа в района


27 Юли 2010 21:35 | читател
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

да вельо мисли за този пат колко мисли за хората които го избраха
или него никои нег0 никои не го избра той си купи комисиите и напални реката с бюлетини
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар