С грижа ! Съветници от ОБС Благоевград поискаха от кмета Томов спешно да отмени заповедта си за затваряне на детските градини в селата

04 август 2020 06:40   3 коментара   6255 прочита


 

Съветниците от ОБС Благоевград  Гергана Муртова ,Мария Гошева  ,д-р Тодор Велчев  и Ясен Неделчев поискаха от кмета Р. Томов спешно да отмени заповедта си за затваряне на детските градини в селата на община Благоевград Искането си  местните парламентаристи внесоха след оплаквания на родители от селата Покровник,Изгрев, Зелен дол ,Церово и Рилци ,останали изумени от внезапната кметска заповед, създала сериозен проблем за отглеждането на децата им . Ето как съветниците мотивираха искането си : 

Уважаеми инж. Томов, 
Ние, долуподписаните общински съветници, изразяваме несъгласието си с разпоредбите по Заповед № 1019/ 31. 07. 2020 и по-конкретно – затварянето на филиалните детски градини в селата Покрвоник, Изгрев, Зелен дол, Церово, и Рилци за период от 3 до 31. 08. 2020. 
След разговори с множество засегнати от заповедта родители става ясно, че: 
Много от тях са информирани за затварянето на градините 1 ден преди настъпване на събитието. По този начин не им е дадена възможност да направят организация за придвижване на децата си до новото място или за отглеждане на децата у дома, от тези родители, които не могат да осигурят транспорт на детето си. 
Както Ви е ясно, по време на изолацията, която беше наложена заради пандемията от Ковид-19 през пролетта на 2020, масово хората бяха принуждавани от работодателите си да ползват платения си отпуск, за да останат у дома. В резултат на това, повечето от родителите на децата, които посещават филиалите в момента НЕ разполагат с отпуск, който да ползват, за да отглеждат децата си вкъщи. Съответно, Вашата Заповед поставя стотици родители в крайно неудобна и неблагоприятна ситуация, поради която някои от тях могат дори да загубят и работата си. 
В заповедта си Вие разпределяте децата да посещават градини в град Благоевград. Това обаче е крайно неудобно и дискриминиращо за децата от засегнатите села. Много от родителите нямат автомобил, с който да извозват децата си до съответните градини в града.

Ползването на услугата такси би оскъпило изключително много себестойността на градините за тези родители. Като цяло, въпреки че давате алтернатива на родителите с други градини, реално не предлагате работещ вариант как тези деца да бъдат извозвани до и от тези градини, без това да създава неудобсто и затруденение на родителите. 
Освен тези аргументи, които са пряко свързани със затрудненията, които тази заповед създава за родителите, бихме искали да изтъкнем, че Заповедта, позовавайки се на „указанията на министъра на образованието и науката и въведените противоепидемични мерки, за осигуряване на безопасна здравословна среда в дестките градини“ реално противоречи на логиката за противоепидемични мерки, защото сборните групи предполагат струпване на повече деца на едно място. 
Проблемите с тази заповед не се изчерпват с горепосочените факти, но ние считаме, че дори само тези аргументи са достатъчно основание да отправим искане да преразгледате Заповедта си и да прецените колко неуместна и проблемна е тя, особено в година като тази, в която родителите достатъчно дълбо бяха принудени да не работят и да пазяд децата си вкъщи.

Ето защо Ви молим да прекратите действието на тази Заповед и филиалните градини да останат отворени или съответно директорите на градините да преценят кога, как и за какъв период те да се затворят след дискусия с родителите и съгласие на родители. 
И на края, бихме искали да обърнем внимание на Общинска администрация и на директорите на градини, че към момента има отворени програми (като „Заетост за теб“ и други програми), по които много бързо и лесно могат да се назначат заместващ педагогически и помощен персонал в градините, без това да отежни бюджета на общината. По този начин ще се даде възможност на постоянният персонал в градините да ползва летния си отпуск, без това да нарушава ритъмът на работа в градинити и да се създава неудобство за деца и родители. 

Вярваме, че стига да има желание може да се намери работещ вариант, който да позволи градините да останат отворени. 

С уважение: 
Гергана Муртова 
Мария Гошева 
Д-р Тодор Велчев 
Ясен Неделчев 

П. Костадинов 

3 коментара
04 Август 2020 11:11 | Ех Томов
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Ех Румене, Румене ти гиди тъпа главо неразумна, от ден на ден ги сътворяваш едни глупави и недомислени идиотщини. Отиди си с мир, писна ни вече. О НЕРАЗУМНИ УРОДЕЕЕЕЕ....


04 Август 2020 12:29 | Руменчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Супер неадекватно решение от страна на Румен Томов- Мунчо...


04 Август 2020 18:23 | :):):):):):)
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Павлова го е измислила, дето има мозък за двама що немат, взимай си дроплата мързелана Христина Попова и айде джом
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар