С близо 4 милиона лв. ще ремонтират ГКПП-Кулата

15 юли 2019 15:05   8 коментара   8785 прочита


На ГКПП-Кулата ще стартира ремонт за близо 4 млн. лева, който е чакан и належащ от десетилетия.

Агенция „Митници“ обещава обновлението да превърне грозния пункт в европейски и най-важното да подобри пропускателната му способност. Първата крачка вече е направена, избрана е фирма-изпълнител на проекта.

В края на миналата година за победител в конкурса за обществената поръчка бе обявен консорциум ДЗЗД „Митар 2018“, в който участват „Билдинг Комфорт“ ЕООД на Борислав Атанасов (един от строителите на оградата с Турция), „Инжстройинженеринг“ ЕООД (на варненеца Пламен Стилянов) и „Т и Т Инженеринг“ ООД (на софиянците Трайчо Попов и Антоанета Сиврева). Поръчката е на стойност 3 245 520 лв. без ДДС, пише Trud.bg.

Ще има частична реконструкция на гранично-пропускателния пункт с Гърция, целящ повишаване на пропускателната способност на пункта и осигуряване на необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари, казват авторите на заданието.

Ще се демонтира старата електронна везна на входа Гърция – България, напълно ще се обнови ТИР паркингът. Предвижда се и реконструкция на трафопоста, доставка и монтаж на дизелов агрегат.

Напълно ще бъдат подновени кабелните и елсистеми, ел.таблата на пункта, както и ще се поднови интернет връзката. До сега при дъжд винаги ставаха проблеми.

Според проекта ще се демонтират и сегашните грозни кабини, в които работят граничари, данъчи и митничари. Ще се монтират 28 нови, модерни кабини.

Ще се извърши и рехабилитация на сондажния кладенец и промишления водопровод за напояване на зелени площи и пожарна защита, реконструкция на противопожарен резервоар. Предвижда се още изграждане на нова рентгенова площадка и осветление.

Болната тема с грозния, ръждясал навес на Кулата също е заложен в заданието,трябва да се изгради нов и функционален. И още, сега всеки минавал оттам знае, че асфалтовата настилка на пункта е буквално нагърчена на огромни вълни. Затова се планира рехабилитация на около 15 000 кв. м настилка.

Ще се изгради и локална пречиствателна станция за отпадни води, както и нова ограда от страната на жп линията (ламаринена, с височина 2 м и дължина 250 м). Ще се монтира и още 100 м ограда пред търговските обекти, които дразнят доста туристи. Ще се ремонтират и покривите на 5-те административни сгради, които сега текат.

Планирана е и реконструкция на партерните етажи, като на 2 от тях и обособяването им в офиси.

Ще се демонтират и 4 повдигнати кантари и ще се изградят нови на нивото на пътното платно. Ще се поставят и нови указателни и информационни табели, указващи посоката на движение.

Предвижда се и реконструкция на подземни гаражи и складове, на метални заграждения, тротоари и циментови площадки, доставка и монтаж на система за пожароизвестяване, нови светофарни уредби.

И най-важното, предстои пълно обновление на 4-те външни и вътрешни тоалетни, които са в повече от окаяно състояние и са болката на всички туристи. Заради липсата реално на европейски тоалетни, околните бензиностанции направиха пари от това. Нещо повече, дори построиха специална такава за преминаващите.

В момента поръчката е на етап събиране на разрешителните за реконструкцията.

И ако няма някакви пречки, то до броени месеци ремонтът трябва да започне, така че хем да стане, хем да не пречи на трафика.


Още за: ремонт   ГКПП   поръчка   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
15 Юли 2019 15:59 | Кулалия
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Нали ще влизаме в Шенген, каква митница, какви ти ремонти . Вместо да я демонтират, те 4. 000. 000 лв ще лапнат .


15 Юли 2019 18:22 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

100% ПОДКРЕПЯМ ГОРНИЯ КОМЕНТАТОР!!!
ДА СЕ ДОКАРА ЕДИН БУЛДОЗЕР И ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ СРИНЕ И ДА СЕ СВЪРЖАТ 2 МАГИСТРАЛИ!!!
ТАКА Е ПО ЦЕЛА ЕВРОПА- САМО ЕДНА ТАБЕЛКА ТЕ ИНФОРМИРА, ЧЕ СИ ВЛЕЗНАЛ ВЕЧЕ В ДРУГА ДЪРЖАВА!!!
АЛОУУУУУ СЪБУДЕТЕ СЕ БРЕ!!! В 21 ВЕК СМЕ ВЕЧЕ, А ТУК ОТ 30 ГОДИНИ НИЩО НЕ Е МРЪДНАЛО!!!
ПАСПОРТИТЕ И КОЛИТЕ ОЩЕ СА В СИСТЕМАТА НА МВР, А НЕ В ОБЩИНИТЕ И МНОГО ДРУГИ НЕЩА!
ДОКОГА???


15 Юли 2019 19:24 | Иван Василев
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Каква Европейска митница в Европа няма митници. Хайде по скоро Шенген, че ми омръзна от корумпирана измет:


15 Юли 2019 20:32 | Апашко
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Демонтаж на целата граница и в затвора всички паразити работещи там!


15 Юли 2019 22:23 | Злобил
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Какви граничари на ГКПП"Кулата"? Те си работят на "Промахона". Не знам нъм Шенген ли вървим или към Варшавски договор? Май към поредните комисионни?


15 Юли 2019 23:31 | мвр
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Кучето си лае, кервана си върви!!!


16 Юли 2019 13:35 | мрв
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ПП- пълна пародия
най якото е че са поканили фирма.. строила ограда!! Голямо умение се иска да сложиш тел по границата с Туррция за по 1000 лв на метър. Сега пак ще бутат хубавата ограда.. за да правят нова?? Айде по 1000 лв за метър бутане и толкова за нова -отидоха 500 000 лв за нищо. 28 кабини?? село ли ще правят? Само св синод няма кабина на Кулата.... Някои вече разглеждат каталозите на ферари !! За навеси, за канали за проверки нищо не се казва, важно е да се пусне мъгла от брашно и се усвоят парите !! Дай на нас огради да правим ... и лентички да режем.. хората правят за тези пари нови сгради


18 Юли 2019 11:42 | Тир
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Защо не се споменава разширение на лентите за преминаване, но това не е важно. Няма да се разваля рахатлъка на Коко Динев я. Какво като колите и камионите са един върху друг
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар