С 5% по-скъп ток от лятото, отпада и нощната тарифа

27 февруари 2024 01:11   6 коментара   8183 прочита


Министрите определят цената за домакинствата - сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното - през нощта търсенето се е увеличило.

Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна.

Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега

вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня

- от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация.

Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове - например в зависимост от потребяваната енерия или пък това, което се харчи в пикови часове, пише "24 часа".

Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи.

В момента, заедно с надбавката за снабдяване и с стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв. Електричеството на “Енерго - Про” за източната част на страната до контакта струва 197,99 лв., а на юг, където снабдител е ЕВН, е 191,82 лв. Средната с мрежовите услуги и без ДДС за страната е 192,58 лв. за мегаватчас.

Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лева

Само че експертите предвиждат, че мрежовите услуги - за достъп и за пренос, ще поевтинеят. Причината - цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разходите на ЕРП-ата за електроенергията, с която покриват технологичните загуби по мрежата, намаляват. Така поскъпването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде между 4 и 5%.

Това прави крайна цена 202 лв. за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.

По повод готвените законови промени още миналия август премиерът Николай Денков успокои, че няма да се случат драматични поскъпвания, и прогнозира, че увеличението ще е в рамките на няколко процента.

Според промените в Закона за енергетиката, с които се въведе либерализацията на пазара на едро, от 1 юли 2024 г.

базовата цена на тока за битовите потребители ще се определя от Министерския съвет

Основа за базовата цена е тази, която действа в момента, коригирана с инфлацията и ръста на доходите. Към нея се добавя цената за снабдяване.


Още за: ток   лято   цени   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
27 Февруари 2024 08:11 | караваната на Кончето
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

боооооооц у дупеееето


27 Февруари 2024 08:28 | ,у,уеиш
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Чудесно! Радвайте се "демократи" на свободата! Ближете гъзовете на америчките робовладелци, заради тях сме на това дередже!


27 Февруари 2024 08:50 | БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Гарантирано от герб (плюс дпс и пп).


27 Февруари 2024 11:02 | Б.М.Б
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Купуваме ток .За да внасяме значи е по евтин, и въпреки това нагоре .Вместо да го намалят се оправдават с инфлация .Две години немогът да отремонтират "Чайра". И още 20 години нама да я отремонтират понеже не изнася на някой.


27 Февруари 2024 13:18 | Хаха смях
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Казал съм. Ебане в гъза на българина и тесни обувки, да го стягат. Ето ви ППДБ, ГЕРБ, ДПС зелена енергия, бембена енергия, затваряне на тецове, екологично на ви са, един голем хуй


27 Февруари 2024 13:27 | az
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

5% + премахване на нощната е приблизително 20% нагоре. А относно ПАВЕЦ - откакто е построен до сега винаги подръжката е правена само и единствено от Тошиба - турбините са техни. Изключение прави последното обслужване - ББ решава обслужването да се даде на българска фирма и още на първия пуск турбините се чупят. Във момента тече разследване ( едва ли ще има виновни) затова дали повредата е умишлена. Като спекулации причината за повредата се посочват тецовете и студения рзерв на 2 политически личности - ама само като спекулации - истината няма да я научим
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар