РСМ изпраща искане за откриване на културен център в Благоевград

25 октомври 2022 19:33   12 коментара   8491 прочита
Снимка: iStock
Снимка: iStock


Снимка: iStock

То беше обявено след напрежението, което се създаде при откриването на център на Културен клуб "Иван Михайлов"

Документацията за откриване на културен център в Благоевград се подготвя и искането за това ще бъде изпратено до българското правителство, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, уточнявайки, че самият той няма да присъства на откриването на центъра, защото в неделя, за когато е предвидено то, ще бъде в Скопие. 

„Знаете, че имаме македонски културен център в София и, както казахме, ще открием македонски културен център в Благоевград. Смятам, че отварянето на културни центрове е начин да се сближим и като държави, и като институции, и като граждани, и всички, които имат възможност, особено гражданите на Благоевград и пограничните райони, трябва да посещават такива събития, защото смятам, че това сплотява гражданите“, каза Ковачевски.

Откриването на културен център в Благоевград беше обявено след напрежението, което се създаде в Северна Македония при откриването на център на Културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля през април. 

Македонските медии съобщиха за откриването му на 30 октомври и поканите, които са изпратени за това до премиерите на България и Северна Македония. 

Източник:БТА

12 коментара
25 Октомври 2022 19:50 | Ванче
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Това е отговор на нашите клубове в Биталя и Охрид. Мерим си ...
Има един такъв, техен в София, не пречи и в Благоевград, въпроса е, че зад това се крият други намерения ... жалко за народа, само омраза трупаме.


25 Октомври 2022 19:59 | Вароша
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Премиерът Ковачевски подготвя документи до България за отваряне в Благоевград на Държавен Македонски Център на Р. С. Македония в Благоевград, с директор от Македония на заплата, със Знаме на Р. С. Македония и т. н., а този Клуб на ул., Димитър Димов 14 няма нищо общо. Клубът, Никола Вапцаров, е отворен от жители на Благоевград


25 Октомври 2022 20:41 | Танас Киряков-Мустакот
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Аз ке сум следващьот кмет на Горна Джумая и ке направа референдумот да се соадинеме со наще братя. И ке пуцам со пищовите. Макя му и ТРАЧИ ЛАЖИ


25 Октомври 2022 21:48 | Стефанов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ура!!! Аз, българин, подкрепям, но само ако клуба се именува " Йосип Броз Тито", защото .С. Македония е заради него. Ако не се приеме, нека да биде "Милован Джилас", защото той е нещо като Кирил и Методий за Вардарските змиорки - бе основния бабугер на измислената им азбука от 1945 година.


25 Октомври 2022 22:29 | Станче Пишкулковски
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Българинот Венко Марковски е македонскиот Кирил и Методий, Стефановски. Мисля, че това е нелоша идея за име.


25 Октомври 2022 23:12 | Танас Киряков-Мустакот
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Е не се заебавайте со назе оти ке вада пищацити на центъро ке страшно.


26 Октомври 2022 00:37 | уави ора
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Провокация. Както е провокация и нашия клуб в Охрид. Политиканстване


26 Октомври 2022 05:32 | Стефанов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

До СтанчеВИЧ. Попрочети малко повече кога, къде и как е изработена т. н. македонска азбука. А името на тоя клуб ще е "Вапцаров". Тези пущиняци от Повардарието не само че ликвидираха българщината там, но и протягат алчните си ръце към сегашната ни територия. Относно Венко Марковски. Участието му в АСНОМ и неуспешната му борба за "Ъ"-то в македонската азбука не го правят техните Кирил и Методий. Просто талантлив поет, но и противоречива личност.


26 Октомври 2022 07:06 | Един човек
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Тези макета си правят каквото си искат- скандират - фашисти...., затварят бг клубове, приемат закони да ги забранят, ако могат, принуждават ни да ги пуснем в Европа,....., а в същото време с мн. наглост отварят свои клубове в България, именуват ги на бг писатели и ..... присвояват си бг история ...Само стойте и чакайте да влязат в ЕС и тогава ще видите ще ни обезличат напълно.


26 Октомври 2022 08:02 | Благоевград
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

До Един човек
Този Македонски Клуб го отварят местни граждани на Благоевград.


26 Октомври 2022 12:52 | Gordon Ramsey
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Докато съществува комунизам в РСМ, подклаждан от Сърбия и сибирските мечки от империята на злото/РАЗБИРАЙ СССР/нещата няма да се оправят. Бушмените от СССР им набиват в главите на братята ни в област Макединия, че ние сме татари, което в пълна стуепен важи за тях.


26 Октомври 2022 15:11 | АдМин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Йонко Вапцаров е деец на ВМРО, приятел на цар Борис Трети. Синът му е може би най-талантливия български поет-комунист. Преведен е дори на "северо-македонски". Каква ирония на съдбата. Клубът в Охрид, разбит от "децата на Александър" се именува "Цар Борис Трети". "Македонците" грам не разбират бански диалект, но превеждат Вапцаров, най-вероятно от татарски. А Цар Борис Трети не прави нищо за да отърве таланта от куршума... Няма друго по-силно доказателство за българския произход на всички замесени, защото цялата тази каша можем само ние да си я забъркаме. А в Културния център на РСМ на ул. "Оборище" в София, създаден да се намери работа на Доста Димовска, след като изпадна от каручката на властта, никой не влиза, даже и "северо-македонските" студенти.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар