РС Дупница постанови: Задържане под стража за хитра крадла-рецидивист, ограбила пенсията на възрастна жена

11 юни 2024 07:49   1 коментар   2240 прочита


Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение,, Задържане под стража”, по отношение на 46- годишна жена / родена в гр. Русе и живуща в Община Марица /, която е привлечена като обвиняема за кражба, в условията на опасен рецидив. Съдът, под председателството на съдия Мая Гиздова уважи искането на РП- Кюстендил, т. о. Дупница за вземане на най - тежката мярка за неотклонение. 
На 07. 01. 2020 г. пострадалата Л. М. от гр. Дупница изтеглила сума от 300 лв. от банкомат, пенсията й за месец януари 2020 г.

Същата отишла в заведение за хранене което било на разстояние от 30 метра от банката, където изтеглила парите си. Непозната жена седнала до нея, започнала да я заговаря и поровела разговор с нея. Непосредствено след разговора, непозната жена си тръгнала. От извършената техническа експертиза на видеозаписа в заведението се вижда цялата ситуация, влизането на пострадалата в заведението, лице което се приближава към нея, помага й да седне и сядайки до нея пребърква чантата й. 

В мотивите на РС – Дупница се посочва: От събраните на досъдебното производство доказателства може да се направи извод, че към настоящия момент е налице висока степен на вероятност обвиняемата да е извършила деянието, за което е обвинена. По време на досъдебното производство е била разпитана пострадалата, която по категоричен и несъмнен начин е направила описание на извършителя на деянието и начина по който е било извършено престъплението.

В последствие е било направено разпознаване, при което разпознаване пострадалата е посочила като автор на деянието - обвиняемата. Изготвена е експертиза, от която също по категоричен начин е било установено авторството на деянието. В днешното съдебно заседание обвиняемата не отрича вината си, като твърди, че не се е укривала, изтърпявала е наказание лишаване от свобода в затвора, без проблемно е преминавала границите на Р. България, но признава вината си.

Изложените обстоятелства, подкрепени от събраните до момента доказателства налагат извода, че съществува реална опасност обвиняемата да се укрие и да извърши друго престъпление. Реалната опасност съдът извлича от тежестта на санкцията, предвидена за престъплението, за което е привлечена като обвиняема, което предполага същата да се укрие, респ. да извърши друго престъпление. От приложената към материалите по делото справка за съдимост се установява, че С. Р. е извършила деянието при условията на опасен рецидив. Касае се за тежко умишлено престъпление съгласно чл. 93, т. 7 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от две до десет години, пише в мотивите на съдия Мая Гиздова. 
Определението на РС – Дупница подлежи на незабавно изпълнение, както и на обжалване и/или протестиране в 3- дневен срок от днес, пред Окръжен съд - Кюстендил. 

В.Василев 


 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
11 Юни 2024 13:12 | Bokluko
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А тези дупнишки рецидивисти къде тровят децата с амфети и трева поръсена с хероин кога или те имат чадър
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар