Роман на преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ е най-превежданата българска книга за 2018 година

12 декември 2018 10:04   1 коментар   5299 прочита


Приключенският роман „Етиопска приказка“ на д-р Владимир Караджов, преподавател в катедра „География, екология и опазване на околната среда“ е най-превежданата българска книга за 2018 г. Този факт бе официално съобщен от експерт в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. София.

В рамките на една година книгата е преведена на четири езика. Освен в оригинал на български език, през декември тя ще бъде достъпна на английски, френски, немски и испански език. През този месец чуждоезиковите издания ще бъдат достъпни за читателите като електронни книги, а от началото на 2019 г. ще бъдат издадени под формата на двуезични издания за нуждите на българския пазар от издателство „Фабер“. През първото тримесечие на 2019 г. предстои превод и на екзотичния японски език.

„За нуждите на книгата бяха привлечени премиум клас преводачи - с професорски и доцентски титли, доайени в превода на чуждоезична литература, сред които и такива от чужбина. След това готовите преводи бяха редактирани от специалисти - чужденци, носители на съответния майчин език, за максимално качество на крайния текст“, сподели дебютиращият автор д-р Владимир Караджов.

„Етиопска приказка“ – Магичната история за най-голямото съкровище на света“ е приключенски роман за възрастни и деца. Илюстрирана е пълноцветно с прекрасни картини от Биляна Караджова, редактор е професорът по литература в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Цветан Ракьовски. Дебютният роман на преподавателя в ЮЗУ "Неофит Рилски" д-р Владимир Караджов бе представен официално пред публика преди една година – на 13 декември 2017 г.

За по-малко от година неговата творба се превърна в истинска сензация за литературния живот на Югозапада и на България като цяло. Тя бе и сред 10-те най-продавани книги в раздел "Художествена литература" на книжарници „Хеликон“. Продава се във всички големи вериги книжарници в страната – „Orange”, „Center“, „Хермес“, „Сиела“, „Ozone.bg”, „BookPoint”, „БГ Книга“, „Bookshop.bg”, „Books.bg” и др.

Книгата разказва историята на малкия Матео от град Аликанте, който мечтае да открие и да сподели със света най-голямото съкровище на Земята. Със своето чисто сърце той копнее да направи света по-добър. Воден от своя идеал, Матео се отправя на опасно пътуване, изпълнено с приключения и неизвестности, из различни части на Средновековния свят. Пътешествието му го отвежда до чудни страни, непознати хора и загадъчни тайни. Действието се развива около 1600-та година. Опасностите и рисковете са ежедневие, но той не се отказва. В книгата присъстват реални исторически събития и личности, което я прави още по увлекателна за читателите.


Още за: роман   преподавател   книга   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
12 Декември 2018 10:47 | Петър
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Браво!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар