Римско корито с три лъвски глави откриха в "Хераклия Синтика" в м. Рупите

07 юли 2016 14:11   12 коментара   17241 прочита


Римско корито на чешма с три лъвски глави откриха археолозите извършващи проучвания в Античния град „Хераклея Синтика” в м. Рупите.

Коритото е изградено изцяло от мрамор и е поредният успех на археологическо лято 2016 година. Това отчете ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински. Намерено е в южната част на античния полис „Хераклея Синтика” и е с размери 2, 50 м. дължина и 1 м. ширина. Едната лъвска глава е отчупена, установяват на терен археолозите.

Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика. „Изработката на коритото за чешма с три лъвски глави е майсторска. Би трябвало да е свързано с голямата реконструкция, която е правена на площада пред базиликата към края на трети век след Христа”, подчерта доц. Вагалински. Притеснението на учените е да не се посегне на коритото, най-вече заради лъвските глави, които могат да бъдат отчупени. Затова съвместно с община Петрич ще се търси вариант за неговото опазване на място в античния град „Хераклея Синтика”.

Освен римското мраморно корито за чешма, археолозите разкриха и зидан римски канал с внушителни размери. Той датира отпреди 1 700 години, но продължава да функционира отвеждайки водите към река Струмешница. Римският канал има облицовка от хоросан с дялан камък по стара елинистическа традиция. „Впечатлен съм от работата на археолозите и това, което разкриват.

Ще продължим да съдействаме на екипа на доц. Вагалински за осигуряване на финансиране за продължаване на проучванията в античния град „Хераклея Синтика”. Това е огромен ресурс за община Петрич и трябва да направим всичко, за да разработим и разкрием в пълнота обекта, за да го превърнем в атрактивна дестинация”, каза на мястото на разкопките кметът на общината Димитър Бръчков.

Ръководителят на проучванията доц. д-р Людмил Вагалински подчерта, че за първа година се работи в пълен синхрон с общинското ръководство в Петрич, което оказва важно съдействие на екипа работещ на терен.

Анита Георгиева

12 коментара
07 Юли 2016 15:23 | ...
Оценка:
1
 (
13
 гласа)

Добър пиар, добра заблуда, кажете с какви пари правите тези разкопки. Като данъколатци сме длъжни да знаем. То ако се преценеше че тези разкопки са нещо ценно щеше да се финансират от държавата и от Америка. Те започнаха да дават и след това спряха, защо? Намирисва ми на източване на пари. Нека институциите да поразровят.


07 Юли 2016 15:34 | qqq
Оценка:
1
 (
13
 гласа)

Как може да кажеш, че не са нещо ценно?! Това е богатсвото на нашия регион!! До колкото съм наясно се финансира от Америка и се провежда съвместно с американски археолози.


07 Юли 2016 15:36 | Ела
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Браво! Това е идеална възможност да привлечем много туристи в нашия край! Предполагам, че има още много неща, които ще бъдат открити там.


07 Юли 2016 15:39 | до .....
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

... написа:Добър пиар, добра заблуда, кажете с какви пари правите тези разкопки. Като данъколатци сме длъжни да знаем. То ако се преценеше че тези разкопки са нещо ценно щеше да се финансират от държавата и от Америка. Те започнаха да дават и след това спряха, защо? Намирисва ми на източване на пари. Нека институциите да поразровят.


Как веднъж не видяхте положителната страна на нещо, а все под вола теле се търси????? Вместо да се радвате, че нашия край е уникален и има какво да покажем на света, вие говорите глупости! После защо държавата е на това положение, заради хора като вас. Крайни песимисти - седнали вкъщи, защото не им се работи и търсещи далавера във всичко. СТЕГНЕТЕ СЕ!


07 Юли 2016 15:41 | аааа
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

уникално браво какви красоти са строили в миналото. горд сам с родния си край


07 Юли 2016 16:40 | !
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

... написа:То ако се преценеше че тези разкопки са нещо ценно щеше да се финансират от държавата и от Америка. Те започнаха да дават и след това спряха, защо? Намирисва ми на източване на пари. Нека институциите да поразровят.

Пари се източват от участниците в проекта, но по-важно е къде и как се изнасят намерените ценности открити при разкопките, и кой прибира парите от тях.
Тук на Рупите много отдавна работи по разкопки археоложката Юлия Божинова от Регионален исторически музей Благоевград. Защо не продължи???


07 Юли 2016 17:52 | !!!
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Ако бяхте посетили нашия музей, щяхте да знаете, че всичко намерено е там. Не говорете глупости, а се поинтересувайте малко. Лесно е да говорите без да сте наясно.


07 Юли 2016 19:18 | малиииииии
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Как пък не признахте че се прави нещо хубаво не знам . Дай ви да плюете и умувате


07 Юли 2016 20:42 | До !
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Юлия Божинова в пенсионерка от доста години. Освен това предпочитам всичко да е в музея в Петрич, вместо в Благоевград.


08 Юли 2016 12:53 | Велико Търново
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Преди две години посетих една конференция в Петрич и се запознах с откритията от разкопките в Рупите. Останах впечатлен, а също се запознах и с г-жа Юлия Божинова, тъкмо я бяхха пенсионирали, така че не е от доста години пенсионер. Получих много интересни разкази за това място с. Рупите,. Хора, това е уникално място и заслужава да се разкрие и покаже на света. Държавата да даде пари, и да събере екип от опитни археолози, да видите как ще засенчим Гърция.


08 Юли 2016 18:48 | !
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До ! написа:Юлия Божинова в пенсионерка от доста години. Освен това предпочитам всичко да е в музея в Петрич, вместо в Благоевград.

Юлия не е пенсионерка от доста години, може би преди 1-2 години. И не ме разбирайте, че с по-горния пост критикувам археоложката Ю. Божинова, напротив. Донякъде съм запозната с нейния труд на Рупите, и затова съм задала въпроса- защо толкова години тя не продължи тези разкопки, без значение в кой български музей ще са намерените археоложки ценности. В горния си пост загатвам за изнасянето на ценности от други археолози от РИМ Благоевград, работили по международни договори с Франция и финансирани от Франция може би над 25 години, като първоначално финансовите средства във валута са постъпвали по лична сметка на археолога, после след ревизия на тогава Държавен финансов контрол, лично ги получава на ръка от французите. Ето за това иде реч. Никой не можа да спре порочната практика на финансиране, едва ли някой ги е контролирал какво изнасят.


08 Юли 2016 19:45 | Ване от Мулетарово
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И са шо стана, оти бре кмете, оти се ни е такава работата? Сметни и покажи на хората кой ин ги е платил разкопките? Туризмо ке го праиме ако се работи европейската. Бръчков, намери га тая госпожа археложка да те консултира, она требе да ги прави тея разкопки, щом е работила и преди време, значи она е специалист. Щом е пенсионер ке може през целата година да се заеме. Покажи ни оти си кмет а не кат Азис...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар