Рилският манастир поема управлението на горите на Кочериново

19 февруари 2017 15:05   2 коментара   11592 прочита


Югозападното държавно предприятие чрез „ДГС Рилски манастир” поема управлението, стопанисването, опазването и ползването на горите – собственост на община Кочериново. Това предвижда договор, с който общината възлага изпълнението на всички дейности, заложени в горскостопанския план, на държавното горско стопанство.

5208 декара е площта на общинските гори, които териториалното поделение на ЮЗДП ще стопанисва за срок от шест години, предава "Труд". Разходите за охрана и за гасене на възникнали горски пожари се поемат от „ДГС Рилски манастир”, което организира гасенето с налична техника и разполага с оборудвано противопожарно депо.

Предвиденото ползване от горите за целия срок на договора е 8075 куб. метра лежаща маса. Количествата дърва за огрев, които ще се добиват ежегодно, ще бъдат приоритетно предоставяни за нуждите на местното население.

След Разлог и Банско, Кочериново е третата община, която прехвърля управлението на горите си на ЮЗДП. Очаква се подобни споразумения да бъдат подписани и с други общини.

И. Калинков

 

2 коментара
19 Февруари 2017 19:33 | Предположение...
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Затова ли напусна на Кочериново зам. -кмета инж. Вангел Аврамов, опитен експерт - лесовъд в системата на Горското стопанство?!


20 Февруари 2017 09:34 | 111
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Аврамов си е на работа днес...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар