Резки и необясними действия в Петрич! Писмо от МК на 31.05.2018! Теренът на В. Парапунов в Рупите е "Освободен за инвестиции!

01 юни 2018 10:39   26 коментара   23737 прочита


Експертна министерска комисия е установила, че няма открити археологически структури и пречки за строителство

Казусът с инвестиционните намерения на бизнесмена В. Парапунов в местността Рупите, който предизвика сериозни дебати и напрежение около строежа на ваканционни къщички в района, все повече се заплита.

Основният въпрос, който зададохме преди няколко дни официално към институциите и към архитекта на общината Вл. Митрев и на който не получихме отговор бе: "Има ли съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство"?! /НИНКН/ Архитектът заяви, че не е наясно дали има такова съгласуване, тъй като това е вътрешна коренспонденция между министерството на културата и Института, която не е нужна на общината. Вчера обаче в Struma.com бе получен официален отговор от Министерството на културата, който публикуваме. Отговорът е с дата 31 май 2018 година и в него се казва:

"По информация от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство е назначена комисия от министъра на културата, която да предприеме теренно археологическо проучване на територията на посочения обект / имота на Парапунов /

На терен експертната комисия не е установила археологически структури -движими, или недвижими културни ценности. Спасителното проучване е прието от комисията и ТЕРЕНЪТ Е ОСВОБОДЕН ЗА ИНВЕСТИЦИИ. Всички по нататъшни действия следва да бъдат съобразени с изискванията и на Закона за културното наследство., се казва в писмото.

След като направихме проучване на цялата документация, която ни бе предоставена от главния архитект на община Владимир Митрев, съгласно който и документите при него, няма пречки да се реализира инвестиционното намерение -строеж на комплекс с къщички, административна сграда и паркинг, установихме, че всички институции не са намерели причини строителството в имота на Парапунов да не бъде извършено.

Вчера сутринта в община Петрич имаше проверка от РДНСК, чийто експерти също не установиха пречки за реализиране на инвестиционните намерения. По документи всичко е изрядно. Обаче хората се надигнаха против строителството в м. Рупите и облагородяването на терена около гьоловете с минерална вода. Бе направена фейсбук група, в която петричани заявиха:Народе вдигай се да спасим Рупите.

Кой стои зад тази група, кои са инициаторите на протестни действия, които така и не се състояха, не успяхме да разберем, но имаме известни подозрения. По подобие на казуса "АМ Струма - Скаптопара" в публичното пространство излязоха разбирачи и от археология и от документация и от бизнесафери, които правиха коментари всякакви.

И въпреки, че пред Struma.com архитектът на общината Митрев бе категоричен: Няма нищо незаконно в строежа на Парапунов, вероятно притиснати от общественото недоволство, общинарите вчера промениха позицията си. Кметът Бръчков разпространи заповед, с която спира строителството в местността Рупите, строителство, за което до вчера се казваше, че няма нищо незаконно в него.

В заповедта си градоначалникът казва: Забранява се строителството в м. Рупите, предвид наличие на неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план за община Петрич. Заповедта е в сила, конкретно, както за имоти в м. Рупите, така и за терени в близост до НПМ „Самуилова крепост”, и се базира на издадено становище от главния архитект на община Петрич Владимир Митрев.

По проекта за Общ устройствен план предстои, съгласно процедурата: първа екологична оценка на РИОСВ – Благоевград, насрочване на обществено обсъждане, втора екологична оценка на РИОСВ-Благоевград, гласуване от Общински съвет, одобрение на държавни инстанции, имащи пряко отношение по плана.

„Считам, че в рамките на общественото обсъждане, ще се чуят ясно доводите, конкретно за застрояването на м. Рупите и НПМ „Самуилова крепост”, и не само, както от страна на инвеститори, така и от обществеността. Гражданите на община Петрич ще могат да се произнесат, давайки мнения, оценки и предложения, които ще се вземат предвид. Доказали сме, че винаги сме имали предвид в работата си, позицията, която хората изразяват.

Становищата на държавните институции също ще бъдат решаващи”, аргументира заповедта си с днешна дата кметът Димитър Бръчков. Заповедта е в сила до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година. Заповедта на кмета Димитър Бръчков спира прилагането на влезлите в сила Подробни устройствени планове до тогава".

И сега какво?! Спира се строителството в Рупите. Бизнесменът Парапунов има разрешение за строеж от Царя, а сега пъдаря не дава. А до вчера и Царя и Падаря уж бяха на едно и също мнение. -може да се строи! Повтори се казусът "Скаптопара" - спираме магистралата докато оплетените в казуси институции не се изяснят помежду си.

Спираме строителството в м. Рупите, докато отшуми провокираното народно недоволство, което яхнаха определени политически и икономически сили и огънаха сигурните в правотата си до вчера институции. Позната история! Познат синдром -. Много шум и накрая Нищо! Прах в очите на хората, докато бурята мине!

П. Петрова


Още за: казус   местност   Рупите   Още от: Общество

Принтирай статия
26 коментара
01 Юни 2018 11:05 | Тодор
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Кмета Бръчков много добре знае, как да се отблагодари на спонсорите си за паричната помощ на кметските избори и сем. Парапунови са едни от многото.


01 Юни 2018 11:51 | 123
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Облагородяване, не значи застрояване!!! Никой не казва кой даде разрешителни и преобразува земята и кога и при кой общински съвет и кои общински съветници са гласували?


01 Юни 2018 12:27 | ГЕОРГИ
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

123 Е ТОВА Е ИСТИНАТА. ВЪВ МОМЕНТА КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ПРИ СВЪРШЕН ГАВ.


01 Юни 2018 13:00 | гого
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Аз искам да питам нещо! Защо няма улично осветление в Петрич? Не че нещо за един приятел питам.


01 Юни 2018 13:26 | петричанин
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Тва пиянде излезна големо лике. Велъо беше златн пред него.


01 Юни 2018 14:20 | kiro
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

като е злато оти даде терено на парапуно и за всеки строеж в петрич го фанаха в делавера нова телевизия репортаж.


01 Юни 2018 14:56 | 123
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

Хей петричани, не се подавайте на провокации, този метод-разделяй и владей е от панти век, някой иска да ви настрои един срещу друг. Главният въпрос тука е кой разреши и промени статута на земята, кой общински съвет, зад гърба на хората и общественият интерес прокара това решение? А може да се тръгни от по-рано как и с какви документи е възстановена тази земя !!


01 Юни 2018 15:41 | до 123
Оценка:
-11
 (
17
 гласа)

какво значение има кой разрешил това строителство, нали не е нарушен закона, това е частен имот и какви обществени интереси какви 5 лева, той строи на НЕГОВА земя, а не на общинска или държавна, та обществото да има някакви претенции


01 Юни 2018 16:13 | 123
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Много голямо значение има-това е защитена територия и за да се преобразува земята и да се издадат всички разрешителни, някой някъде е нарушил закона! А дори да е твоя земята не може да строиш каквото си искаш, още повече подземните и надземни богатства са собственост на държавата!!! Общинския съвет трябва да изразява волята на хората в общината и те трябва да са информирани какво се приема и какви последствия води това!


01 Юни 2018 16:33 | kiro
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

123 абе селчо ако е защитена територия държавата защо е дала разрешиние за строеш. сега се дават пари на поставени лица да забавят строежо. това е частно место с разрешение за строеш. 123 селчо ако е твое место друга песна ки пееш.


01 Юни 2018 16:42 | Гост
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

До Kiro... Защото някой от държавата е взел пари под масата е за тва. Какво се правите на ударени, като че ли не знаете как стават нещата в БГ. А може би вие сте дали тези пари


01 Юни 2018 16:48 | До Киро
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Типичен изказ на кефал, когато няма аргументи започва да обижда, но за мен думата селчо и селянин не е обида, въпреки че не съм от село, уважавам тези хора за разлика от теб!!! Не знам какви пари се дават сега на поставени лица, но явно някой някъде още от началото е давал много- още като се почне с възстановяването на ниви и земи там/казвам ниви, а не терени за строеж/.


01 Юни 2018 17:08 | до 123
Оценка:
-3
 (
7
 гласа)

като е защитена зона що е построена черква или тогава не е била или сега да сме известни да да протестира ме, а дали имаме основание, кой го боли, май не става така


01 Юни 2018 18:26 | 123
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Нито искам да съм известен, нито имам желание да се показвам някъде, просто си изказвам мнението, а и това е мнение на по голямата част от обществото. НЕ може зад гърба на хората, някой тихомълком да прокарва такива решения!!!
Що се отнася за строежа на черквата, не съм запознат. кой как и какви разрешителни е издавал, какъв е бил закона тогава и нарушен ли е! Но от днешна гледна точка, въпреки споровете относно нейното изписване, тя си е съвсем на място! Пък щом вие сравнявате една черква със спа комплекс-това си е за ваша сметка!!! Там единствено оградата не си е на място!


01 Юни 2018 20:52 | Натура 2000
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

До "1 юни 2018 17:08 | до 123 до 123", ей умник, черквата е построена през 1994 година. Защитените зони по Натура 2000 в България се определят с влизането на страната в Европейския съюз през 2007г. В защитена зона не трябва и не може да се строи! Който е издал разрешително за строеж на СПА комплекс в защитена зона е за разследване.


01 Юни 2018 21:42 | ГЕОРТИ
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

ИМА МОДЕРННИ БАНИ ИМА ТУРИСТИ НЕМА БАНИ ИМА ПИКЛЬОВЦИ И НАРКОМАНИ. КАФАЛИТЕ СРЕЩУ АВАНТА ПРЕДПОЧИТАТ ВТОРОТО.


01 Юни 2018 22:19 | Van
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

От цялата тази помия достигам до извода че тука се лобира не на кметско ниво, а по висока позиция .Кметът и архитекта са само кукли на конци в тоя театър. Как не се усвоиха пари от еврофондове за да направят проект за построяване на санаториум където всеки средностатистически гражданин ще може да отиде. Всички са в кюпа от горе на надолу не знам как спят спокойно тези продажни мекерета. Парапунови и сие Коко Боко с каквото са се захванали всичко са осрали протриват доволно ръце защото усещат как ще се налапат европари. Как не разбраха, че не може само от банки и еврофондове да живуркат и да го раздават випове в кавички


01 Юни 2018 23:13 | разочарован
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

до ГЕОРТИ - ей приятел пожелавам ти да работиш в сферата на туризма за такъв като парапунов за да те видим как ще ползваш неговите бани - за него средностатистическия Българин е плебей - той цели богатите клиенти - затова не изкаме такива инвестиции - парапунов първо да си плати дълговете към НАП тогава да прави инвестиции


01 Юни 2018 23:19 | ГЕОРТИ
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

РАЗОЧАРОВАН СЕКИ МЕСЕЦ ДОКАРВАМ ПО СТОТИЦИ ТОРИСТИ ТОВА ЗА НУЖНИКО Е ТЯХНО МНЕНИЕ.


01 Юни 2018 23:25 | ГЕОРТИ
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

УТРЕ КИ ДОКАРАМ 52 СОФЯНЦИ И КАТОВИДЯТ ЧЕРКВАТА СЛЕД ТОВА ЗА БАНИТЕ ВИКАТ ТОЯ НУЖНИК ГО ЗНАЕМЕ КАРАЙ ЗА ХЕРАКЛЕЯ.


01 Юни 2018 23:48 | разочарован
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

до ГЕОРТИ - приятел аз не съм против инвестициите и туризма - аз съм против против инвеститори като парапунови - те не са лоялни бизнесмени - работил съм за тях - алчни използвачи са


02 Юни 2018 05:37 | мнение
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Георги е прав, тази "баня" сее зарази и гъбички по тялото цари антихигиена и беззаконие .Служи за забогатяване на един човек от 25 години сега вече и кмета взима подкупи затова не го бута . Защо така бе кмете затова ли те избрахме ??


02 Юни 2018 09:17 | Избирател
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Може би 123 е най-прав. Определени земеделски земи които са необходими на някои, ги преструктутират/преоформят/в такива за застрояване от служби и министерства в София, там трябва да се търси-кой го е направил, законно ли е, как става това. На базата на това преоформяне, на местна почва издават разрешителните за строеж. Правилно сега/след обществено недоволство/кмета Бръчков спира строежа временно, след като има хора които не се съгласни земята около тази свята местност, да не се застроява заради опасност от спиране или намаляване на топлата лековита вода. Трябва да има бощ. обсъждане, дори местни референдуми/облекчени/, безплатни, по някои въпроси, касаещи обществеността. А ако има такива подстрекатели, навсякъде-природозащитници и др. които искат да лапнат пари и правят публични скандали за това, нека службите го докажат и на съд.


02 Юни 2018 11:44 | Георги
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тук си прав познаваш хората и си казваш мнението. Всеки има право да си каже мнението.02 Юни 2018 11:54 | Истината
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Прочетете това и ще ви стане ясно защо не трябва да разрушаваме природните богатства.
https://www. struma. com/lyubopitno/uchenite-opredeliha-tri-varianta-za-razvitieto-na-chovechestvoto-dva-ot_135014/


02 Юни 2018 12:52 | Дядо Йоцо
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Каквито гражданите, такива и инвенститорите. Ако В. и Костадинка Парапунови са бизнесмени, се снимайте на Възраждане във фотото у София. „ Ке утепате некой от смех! Ке Ви пикам на градо от вартолета! ”Общински съветник, Председател на ОбСъвет! Не знае да пише и да чете! Ама и сто милиона да има Парапунов стига му, че Динка му е жена! Халал да са му! Няма да му стигнат!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар