Революция във ВиК Петрич! Eто какво каза на първата си пресконференция новият управител Ивайло Христов

09 юни 2017 14:35   8 коментара   60960 прочита


Христов хвърли ръкавица на политиците, говори компетентно и нахъсано, даваме му време за изяви и изпълнение на амбициозната му реформа

Днешната пресконференция на временния управител на "ВиК" Ивайло Христов бе да информира обществото за действията, които той и неговия екип предприеха в рамките на този месец след встъпването му в длъжност.

Христов коментира щатно разписание и промените, които бяха извършени по него.

Намаляваме щатното разписание в дружеството, каза Христов. С намаляването му се спестяват на дружеството около 120 хил. лв на година. Ивайло Христов не коментира качествата на някои от служителите, които ще бъдат освободени, но те са били според него в ущърб на фирмата. Подборът за съкращенията на тези служители е направен от екипа му като според Христов, времето и резултатите ще покажат, че това е бил правилният избор.

Той коментира още, че няма да остане следа от политически назначения, което винаги е било критикувано от обществото.

Ивайло Христов ще поиска заем от Община Петрич и респективно общинския съвет в размер на 1 мил. и 100 хил. лв., колкото са и задълженията на дружеството. "ВиК"- Петрич има 450 хил. лв. задължения към НАП и 650 хил. лв. към ЧЕЗ.

"Поемайки управлението на „ВиК“ ЕООД – гр. Петрич изготвих бърз финансово - икономически анализ. Основния извод за мен от този анализ, е че голямата ни задлъжнялост към ЧЕЗ и НАП, не оставя никакъв шанс към момента да предприемем каквито и да е жизненоважни за дружеството реформи. Основното, което бихме могли да предприемем с оглед на реализиране на икономии от електроенергия е спешно да излезем на свободния пазар на енергия, спокойно бихме могли да формираме икономия в размер до 30 % от общото задължение за ел. енергия или в числово изражение около 130 000 лв. би била икономията от тази мярка годишно.

Другия основен проблем пред дружеството е задлъжнялостта му към НАП, натрупаните данъчни и осигурителни задължения към приходната агенция и последвалия запор от нейна страна на всички наши сметки, трайно дестабилизира отношенията ни с абонати, клиенти и доставчици. Блокирането на всички постъпления получени по банков път за нашите услуги, води до ежедневни трудности за покриване на необходимите за функционирането на дружеството ежедневни текущи разходи, като материали и консумативи и др.

Като прибавим към тях и необходимите за изплащане средства на фонд работна заплата и в допълнение и ежедневните никак не малки лихви, които дължим към НАП, на практика не остава никакъв финансов ресурс за погасяване на задълженията към ЧЕЗ и други фирми.

Най-важното, което съвместно с Общинския съвет като принципал на дружеството е да се предприеме в най-кратки срокове, пет годишен банков заем при най-ниската възможно договорена лихва, с който да разплатим задълженията си към ЧЕЗ и НАП, след което съгласно гореизложеното да предприемем постъпки към преминаване на свободния енергиен пазар и функционално да обслужваме заема. Ако това не бъде направено в най-кратки срокове, мисля че ни грози режим на водата, който ще бъде продиктуван от преустановяване на подаване на ел. енергия от ЧЕЗ към помпените станции, което те изрично са упоменали в писмо до нас.

Премахването на запора и отблокиране на банковите ни сметки ще доведе и до допълнителен тласък на повишаването на събираемостта на дружеството. Справянето със проблемите ни с основните ни задължения, ще ни даде възможност да фокусираме вниманието си към други важни за предприятието и здравето на хората проблеми, свързани със санитарно охранителни зони, контрола върху качеството на водата, изследвания за нови водоизточници и др. Неглижирането или формалното им изпълнение в момента, ни носят постоянни глоби и санкции. "- каза Христов.

Той коментира още, че само за един месец близо 10 хил. лв. са спестени от разхода на горива спрямо предходния. Другите действия предприети от екипа на Христов са намаляване на половина цената на трудова медицина, разсрочване на дължимите суми към Басейнова дирекция от последната година, което да започне от септември месец. С мобилен оператор текът предоговори предоставяната услуга от тях да падне с една трета въпреки, че договора е тригодишен. В предоговарянето е включено инсталация на GPS –система в колите, която в края на месеца ще вади електронен пътен лист с километрите и точния маршрут на автомобила, с което риска от злоупотреби с горива стане почти нулев.

Изградена е вече телефонна централа с цената на един градски разговор за абонатите, която от вчера е факт и работи. Пуснат е нов сайт, където се публикуват информации относно аварии, инкасаторите по райони и телефоните им за връзка, дата на отчитане, дължимите сметки и още много друга полезна информация, която е в полза на абонатите.

Предприети са мерки по затваряне на касите, намиращи се в центъра на Петрич. Христов коментира: "За това помещение се плащат заплатите на две касиерки, наема за помещението, консумативите и охрана. Огромна сума, която в момента ние не можем да и позволим. Но това ни най-малко ще възпрепятства абонатите да си плащат на центъра. До месец и половина ще може да се плаща на центъра в Български пощи, което е на 50 метра от касата, която ще бъде затворена.

Не на последно място искам да благодаря на кмета и администрацията за своевременната реакция за купуването на шестте помпи, които са жизнено необходими за Община Петрич да не изпадне в ситуация на воден режим.

Благодаря и на екипа ми, без който не бих се справил. Далеч съм от мисълта, че аз правя всичко сам, без тяхна помощ нищо от това не би случвало, просто съм дал поле и свобода за самоизява." - каза той.

Ивайло Христов посочи още, че ще участва в конкурса обявен за управител на дружеството, тъй като смята, че има опита и дългия трудов стаж във "ВиК"- Петрич. До края на месеца ще бъде изготвен финансовия отчет и състоянието на дружеството.

Христов отказа да даде списъка с имената на служителите, които ще бъдат съкратени от него и екипа му, но част от тях ние ви посочихме по рано днес.

Ани Георгиева

8 коментара
09 Юни 2017 15:41 | От ДС
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

И на Френгов сестраму е в този списък ама Бръчков веднага я назначи в кметството


09 Юни 2017 15:50 | От ВиК
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

СЕГА РОЗАЛИН И ИЛИЯН УШЕВ ДА ГИ РАСЛЕДВА ПРОКУРАТУРАТА . АНГЕЛСКИ И ГЕРБ ЗА ПОКРОВИТЕЛСТВАНЕ НА УШЕВ КАТО УПРАВИТЕЛ . АНГЕЛСКИ ДА НАПУСНЕ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ .ТАЗИ УНИВЕРСАЛНА МЕРУДИЯ ДА СИ ЗАМИНАВА - ОСВЕН ДА СЕ НАТЕГА НА БРЪЧКОВ НИЩО ДРУГО НЕ МОЖЕ. ТАКАВА НЕКАДЪРНОСТ И НЕПОДГОТВЕНОСТ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО В ОБЩИНСКИСЪВЕТ - А НАЙ МАЛКО В ГЕРБ.


09 Юни 2017 16:02 | 123
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Като заговорихте за некадърност, дали на някой му направи впечатление за езика на Тренчев. Леле майко каква простотия-"нали, нали, нали, мелицински ценър". Господин Бръчков, засрамете се. Ако това е вашия екип, по-добре им спрете ефирните прояви. Просто прпоръка.


09 Юни 2017 18:36 | петри4
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

ТОВА В СЕМЕИНА ФИРМА. ПРЕДАВА СЕ ПО НАСЕДСТВО. ПОЛОВИНАТА СА ЗА ГОНЕНЕ


09 Юни 2017 19:06 | мдаа
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Не може една фирма да има 55 000 клиенти (колкото сме жителите на общината) и да е на загуба, особено ако им дава вода от природата и няма никакви разходи за суровини и производство. Няма начин. Значи става въпрос за яко лапане.


09 Юни 2017 20:24 | Ботуро
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Гонейте ги бе, водаро отворковците -ама като го чух и гледах момче и оно не знае че стъпнало у гнездото на пепелянките-много пара изтече, много пара има да се усвоява.
Абе момко като говориш ми научи го тоя български език бе... меее.. ъъъ.. и прочие..


09 Юни 2017 21:25 | До ВиК Сандански
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Хайде, няма ли да има и тук една по-сериозна чистка? Наложително е. Петрич пак ни водят.


10 Юни 2017 07:29 | Схема
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Какво толкова благодари на всички. От цялата статия не разбрах какво толкова е свършил!? Като стане редовен управител със обещаният заем тогава ще видите за какво иде реч. Христов е изпечен схемаджия не случайно е на този пост
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар