Репортаж на Struma.com! Няма повишение на цената на свинското месо в Благоевград, магазините не зареждат от области с установена африканска чума

09 август 2019 13:56   2 коментара   5586 прочита


Инспекторите от Агенцията по храните ежедневно контролират търговските обекти

Създадената в страната ситуация с африканската чума по свинете не се отразява на пазара на свинско в магазините в Благоевград. Въпреки прогнозите за скок в цената на месото с до 50%, такъв в момента все още не се наблюдава, това установи репортерска проверка. Търговците от Благоевград не са променили цената на най-консумираното от българина месо.

Не отчитат и спад в продажбите, въпреки че все повече клиенти се интересуват от произхода на месото. Не уточняват обаче дали цената ще се задържи без промяна и занапред, тъй като обстановката е динамична и бързо се променя. Такава е ситуацията в много специализирани търговски обекти за месо. В магазин в центъра на Благоевград видяхме разлепени съобщения, които уведомяват клиентите, че месото в обекта се проверява редовно от компетентните органи.

"Всички, които консумират нашите продукти, трябва да бъдат напълно спокойни за себе си, своите близки, защото във фирмата не влиза месо без произход, без да е проверено от Агенцията по храните. В момента няма нищо притеснително, взети са всички необходими мерки против чумата и нашата фирма няма нищо общо със заразените в момента свинекомплекси", уверяват от фирмата.

Месото, предлагано в този обект е по произход от Търговище, Петрич, Ямбол, Покровник, Хасково и Разлог, като от тях регистрирани случаи на заболяването има само в Търговище. Невъзможно е месо от заразената търговищка ферма да попадне в търговската мрежа, категорични са институциите.

Напомняме, че в област Благоевград все още няма регистрирани случаи на Африканска чума, но тази сутрин бе съобщено, че диви прасета с положителни проби за заболяването са открити на 50 км. от Гоце Делчев в района на Доспат.

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните извършват редовни проверки в търговските обекти, предлагащи месо, както и в транжорните и кланиците на територията на областта. Ситуацията е спокойна към момента, но заболяването се разпространява бързо и предприетите мерки може да се окажат недостатъчни, за да не достигне Пиринския край.

П. Пенева

 

 


Още за: свине   чума   цена   месо   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
09 Август 2019 18:56 | ТИМАДЖИИ ВАРНА
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

При киройчев врат вече е 11 лв. Какво лъжете хората.
А защо като имаше птичи грип пилешкото и яйцата им се срина цената?????
Кой депутат има свинско по хладилници те


10 Август 2019 15:35 | Илиян
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Защо лъжете бе, миналата седмица врата струваше 10, 40 сега е 11, 30, пансетите (бекон) бяха 9, 20 сега са 9, 80. Иначе няма увеличение
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар