Режисьор и журналист бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Благоевград“

31 май 2023 11:17   4 коментара   4613 прочита


По време на днешната сесия на ОБС-Благоевград бяха удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ режисьорът Кирил Александров и журналистът Федя Яков.

Предложенията са внесени до местния парламент от инициативни комитети, като бяха подкрепени с мнозинство. Зад едната номинация стои председателя на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ Васил Новоселски, а зад другата драматурга Елена Илиева.

Федя Яков получава званието заради заслугите му за развитие на образованието и културата в общината в качеството му на учител, журналист, писател и администратор.

Кирил Александров получава званието за силните му професионални представления и заслугите му за развитие на театъра в Благоевград.

 

Биографични справки:

Федя Яков е роден на 1 февруари 1935 г. в с. Самуилово, Петричко. Работил е като учител в петричкия район, като журналист във вестниците „Труд”, „Пиринско дело”, „Кооперативно село”.

Бил е председател на Окръжния съвет за култура в Благоевград, първи зам.-главен редактор на литературния алманах „Струма”, председател и зам.-председател на дружеството на писателите в Благоевград.

Издал е книгите „Писма от моето село”, „На Ирин Пирин чедата”, „Бели извори”, „От първи петли до втори”, „Земетръсите живеят в нас”, „Огнище на нестинари”, „Послания от звездите”, „Корените нямат сянка”, „От луда крава мляко”, „Мумията”.

Член е на Съюза на българските писатели.

Смъртта го завари на 12 декември 1996 г. като кореспондент на в. „Земя”.

Кирил Александров родом е от Пещера. Има над 20 успешни постановки в театрите в Асеновград и Габрово, след което се мести в Благоевград. С неговият спектакъл „Гоце“ бива открита новата сграда на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. В период от три години е бил директор на благоевградския театър. От 1980 година е зам.-председател на Окръжния съвет за култура.

Благодарение на усилията му през 1982 г. благоевградската трупа има 10-дневно турне в съседна Македония и е подписан Договор за приятелство и сътрудничество с Македонския народен театър в Скопие. За силните му професионални представления и заслугите за развитие на театъра се предлага той да бъде удостоен с най-високото признание на благоевградчани.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков заяви, че и двете предложения са безспорни, като това е видно и от мотивите на инициативните комитети.

4 коментара
31 Май 2023 11:55 | Рекс
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Наградете и чакало от еленово за най добра мешилка и златно перде


31 Май 2023 11:56 | Рекси
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

наградете и дебелото гуде потно от еленово чакало за най добра мешилка и златно перде


31 Май 2023 17:38 | Гоце
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Каква Македония е имало 1982-ра, алоу? Баш си е било Югославия тогава


31 Май 2023 20:20 | Хер Шикългрубер
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

тая награда отдавна ДЕВАЛВИРА, всеки шушляк вече може да стане почетен селяк на БлагоевСЕЛ ....честито анонимки !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар