Разтърсващо! Ексдиректорът на Камерна опера -Благоевград Б.Цветанов с отворено писмо до Struma.com: Страх не от зам. кметицата на културата, а от културата на зам. кметицата

24 януари 2020 09:30   15 коментара   12999 прочита


Отворено писмо изпрати днес до рекцията на Struma. com бившият директор на Камерна опера Бойко Цветанов, освободен от длъжност от новия зам. кмет по културата Василиса Павлова, /известна още като Васи Пав във Фейсбук/, която в медийни изяви заяви, че директорът на операта е поставил условия, които те не могат да изпълнят, затова се наложило директорът на бъде освободен.

Днес Бойко Цветанов изпрати отворено писмо, което публикуваме без редакция: "

Един безпринципен политически сбирток от всички политически партии, обединен не на база идеи, а на база омраза към бившето ръководство, завзе властта в Община Благоевград. И се завъртя една метла... Ще отговоря единствено на госпожата с червената коса и и тъмно-синьото сърце-настоящата зам. кметица по култура.

Госпожо зам. кметица, Специалисти, доказали се в световен мащаб, са изключително необходими не на вас, разбира се, а на народа си, на нацията, на държавата. Те не се назначават, те се търсят в днешното трудно време, дори под дърво и камък. Те са готови да работят безпределно и безусловно за благото на Родината си без хитрувания и политически пристрастия. Те не са нагаждачи и службогонци, не търсят постове и облаги.

Те имат светли цели и ги осъществяват с честност, упоритост и всеотдайност. Това много добре разбираше госпожа Шопова, която ме покани да поема ръководството на КОБ. Но тя, за разлика от вас, освен разбиране, имаше и визия за решаване на проблемите. Вие, Павлова, разбирате от компютри. Да бяхте останали при тях, щеше да е от полза за всички.

Това, че сте се упражнявали седем години на цигулка, не доказва, че сте музикант или имате нещо общо с музикалната култура. Но конкретно: Петър Одажиев. Безспорно прекрасен специалист. Бях щастлив, че ме потърси и изяви желание да работи с мен, а и аз имах нужда от него. Но след месец получи предложение от Софийска опера. Аз не можех да го задържа, а и той не бе на щат, а на граждански договор.

Той избра по-престижното място. Не създавайте заблуди около него. Христо Христов. Как разбрахте, че е майстор, като не сте били никога на негов концерт? По слухове?... Христо Христов умишлено не се яви на три репетиции, не желаейки да подготви оркестъра за концерта на Максим Ешкенази. Как мислите, това не е ли грубо нарушение на всички правила? Това не можеше да остане без последствие, още повече, че оркестъра подписа докладна до вас, че не могат и не искат да работят повече с него. (Подробностите в докладната до Павлова.)

След концерта с М. Ешкенази, който премина чудесно, говорих с него да приеме поста Главен Диригент на КОБ и за моя радост той прие. За нищожна заплата, по-ниска от тази на Хр. Христов и поредица от симфонични програми и оперни спектакли. На другия ден съобщих това на Павлова, а тя изпадна във възторг. След месец този възторг бе преминал, съобщавайки ми сухо, че тя има друго решение.

Така изчезна възможността за КОБ да има Главен Диригент от световна класа с огромни контакти по целия свят. По молба на Павлова изработих един конспект с най-важните проблеми на КОБ. Без да се среща с мен, въпреки отчаяните ми опити да се свържа с нея, и без да ги обсъди с мен, тя насочи тези проблеми към мен, като че аз съм ги създал и натрупал през тези 25-30 години. Нека обясня жалката същност на понятието “Директор на КОБ”. Директорът е служител на общината. Като такъв няма право на никакви решения, а само на предложения. Дори уволненията не тежат на неговата глава.

Тези предложения минават през подписа на финансовия директор, зам. кмета по финанси, главния финансист, зам. кмета по култура и на края до кмета! Все някой от тях не е в настроение или е по-голям капацитет от директора на КОБ и не подписва. И се почва ходенето по мъките. Пътека направих от Операта до общината! Кой друг би работил така? Отгоре на всичко избягваха разговори и не искаха да се срещат с мен.

Визирам кмета. Многократно звънях на секретарката му. Не би! Веднъж го издебнах пред кабинета му и от немай-къде той ме покани. Без да ме погледне в очите, ми отправи обвинение, че ние сме вкарали културния фонд на общината с1, 5 милиона лева! По-конкретно, кмете, кои ние? Как? Не ми подхвърляй уловки... оправяй си твоите бакии.

Пита ме защо не назначаваме кадри само от Благоевград? И защо не създаваме кадри? Ти живееш в Благоевград, ти създаде ли кадри за КОБ, а и минаваш за важна политическа фигура? Аз съм от шест месеца в Благоевград и вече говорих с няколко международни академии, за да провеждаме семинари и майсторски класове, особено през лятото, когато кампуса на Американския Университет е свободен. М. Ешкенази е съгласен да води диригентски курсове, най-големият баритон в света, Лео Нуччи, мой добър приятел и колега, с когото 25 години съм пял по световните сцени, потвърди желанието си да направи майсторски клас в Благоевград.

От доста години си сътруднича с Лариса Гергиева, Директор на Академията към Марийнский театър в Санкт Петербург и Директор на театъра във Владикавказ, сестра на великия диригент Валери Гергиев, която редовно ме кани като жури в международни конкурси и ми обеща сътрудничество в съвместни проекти, дори и финансиране в известни случаи.

Предстои ми среща с Елеонора Пачетти, вокален педагог на Римската Опера, с която проведохме заедно майсторски клас и журирам конкурса в Букурещ през изминалото лято, за да я уговоря също за майсторски клас в Благоевград. Чрез Ханс-Юрген Кьолен, председател на Германо-българската търговска камера и мой голям почитател, търсех възможност за спонсорство и организиране на турнета в Германия... и той се зае с тази задача. От всичко това и общината и КОБ щяха да извлекат професионална и финансова полза.

А, ако говорим за опит, аз съм основател и председател на Фондация “Борис Христов” и постоянно работя с млади певци. Освен това бях почетен президент на Фондация АДРА, една от най-големите благотворителни фондации в света, с която организирах десетки концерти из Европа: ето така създавах, създавам и ще създавам кадри! Вие, кмете, какво ще кажете, след като не искахте дори да ме изслушате? И вашата подопечна Павлова също, която се била разплакала при първото си влизане в Операта преди седмици? Защо първо влизане? Нали е от Благоевград! Защо не е влизала до сега?

А била протестирала срещу закриването на КОБ.. Но питам - кой от досегашното ръководство е влизал в операта? Със сигурност-Шумантов не! Защото иначе и този корав мъж би се разплакал! А музициращите в тази сграда, в която върху прекрасния орган капе вода, вече не плачат. Свикнали са... и повечето от тях стоят там, само за да дочакат пенсиите си. Друга мотивация нямат! Назначете си поредната партийна дружка за директор на КОБ и да ви е честито кметуването. А на госпожата с червената коса и тъмно-синьо сърце ще припомня убийствено-точните и прекрасни стихове на Дамян П. Дамянов: “Страхувам се от този господин, Довчера именувал се другар Наистина, костюмът му е син, Но вижда се червения хастар...

Бойко Цветанов - бивш директор на Камерна опера


Още за: кметица   писмо   опера   Още от: Общество

Принтирай статия
15 коментара
24 Януари 2020 09:45 | 123
Оценка:
-5
 (
25
 гласа)

Тоя лъже и си фантазира! Тоя е ортак на един посредствен музикант-помак от с. Баня, така че си помислете какви ги говори?!?!


24 Януари 2020 09:45 | Гюзелев
Оценка:
0
 (
20
 гласа)

Поредния търбух заплатаджия!


24 Януари 2020 09:46 | 123
Оценка:
4
 (
16
 гласа)

Пърдон моля уважаеми читатели! Тоя помак пък е ортак с съпруга на Христина Шопова, така че си помислете?!?!


24 Януари 2020 09:52 | яяя
Оценка:
8
 (
20
 гласа)

ето това е жалката картина в община благоевград, нищо неразбиращи хора седят на едни бюра и кадруват ли кадрувт..... града загива


24 Януари 2020 09:53 | Андрей Кючека
Оценка:
-4
 (
18
 гласа)

"Финансовото положение на града е трагично. Имаме 7 млн. лв кредити. От тях ще получим малка част от правителството. Общите задължения на общината бяха 16 млн. лв., а за 3 месеца управление намалих дълга с 3 млн. лв. ", разкри Румен Томов.
"Има нередности в плащанията за фестивала „Франкофоли“, Открихме дублирани плащания", завърши кметът на Благоевград.


24 Януари 2020 09:56 | Респект
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Голям Бойко Цветанов!


24 Януари 2020 10:08 | Джумаец
Оценка:
4
 (
24
 гласа)

Румен Томов ще остане в историята като най- неграмотния и некадърен кмет на Благоевград. За три месеца, и кучетата в Благоевград разбраха, че е кукла на конци. Днес по телевизията цяла България видя един човек, който може да е селски кметски наместник, но не и кмет на областен град, видя се как не може да говори, абсолютно некомпетентен и злобен. Много по-достойно ще бъде да си признае, че не става за тази позиция и да си подаде оставката


24 Януари 2020 11:19 | Ivo
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Кметският екип е пълно падение


24 Януари 2020 11:25 | 123
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

човека говори малко, но точно, ясно и разбрано.
него подценявайте.


24 Януари 2020 11:44 | Ох, майко
Оценка:
6
 (
18
 гласа)

Коментиращите тук са 5 човека от ГЕРБ и 5 от БСП. Пишат си пълни глупости. А раздялата на Общината с Бойко Цветанов е най-големия гаф по отношение на операта. Пълен тъпак е новия кмет!


24 Януари 2020 12:46 | Музикант
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Не само Камерна опера загива, не само...


24 Януари 2020 13:37 | До 123
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Ти си най-големият тъпак, който коментира тук! Затвори си плювалника и не коментирай хора, които са класи над теб! Нещастник!


24 Януари 2020 15:48 | Ива Немирова
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Присъствието в Благоевград на маестро Бойко Цветанов, макар и за кратко време, беше привилегия за града ни и за операта, музикантите го усетиха веднага, това пролича по време на концертите. Маестро Цветанов можеше да направи за операта това, което не сме допускали и в най-смелите си мечти. Но не. Шайка неграмотни управници без идея какво изобщо правят в общината решиха да го уволнят. Имаме големия шанс това да бъде поправено, въпреки че щетите вече са нанесени. Страх ме е да си представя как ще изглежда града ни, ако тези несъстоятелни хора останат на власт. И не, не става дума за ГЕРБ, а за това, че нищо добро не се случва в града през последните месеци, освен поредните уволнения и по-лошо - никаква идея за развитие. Трябва да спасим града си от тези хора, това поне можем да направим.


24 Януари 2020 15:49 | Ива Немирова
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Присъствието в Благоевград на маестро Бойко Цветанов, макар и за кратко време, беше привилегия за града ни и за операта, музикантите го усетиха веднага, това пролича по време на концертите. Маестро Цветанов можеше да направи за операта това, което не сме допускали и в най-смелите си мечти. Но не. Шайка неграмотни управници без идея какво изобщо правят в общината решиха да го уволнят. Имаме големия шанс това да бъде поправено, въпреки че щетите вече са нанесени. Страх ме е да си представя как ще изглежда града ни, ако тези несъстоятелни хора останат на власт. И не, не става дума за ГЕРБ, а за това, че нищо добро не се случва в града през последните месеци, освен поредните уволнения и по-лошо - никаква идея за развитие. Трябва да спасим града си от тези хора, това поне можем да направим.


24 Януари 2020 23:27 | До ох майко
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Аз не съм от герб и мразя герб и неандерталце като Михайлов и тралала
Бойко Цветанов е изключителен професионалист, а ти най-вероятно си Мариета Димитрова, която за нищо не става.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар