Разследване на struma.com: Казусът Т. Георгиева и гимназия "Пейо Яворов" в Петрич, в развитие! Ново отворено писмо от учителския колектив: Директорката е с изчерпан лимит на доверие!

08 октомври 2019 15:25   21 коментара   25813 прочита
Шефът на инспектората Ив. Златанов разпореди спешна проверка
Шефът на инспектората Ив. Златанов разпореди спешна проверка


Шефът на инспектората Ив. Златанов разпореди спешна проверка

МОН разпореди незабавни проверки в училището, "напрежението между "вражеските лагери" расте. Георгиева твърди, че е жертва на политически и всякакъв натиск! В Петрич гадаят кой се гласи на нейното място.... спряга се името на съпругата на известен местен политик?!!!

"Таня Георгиева е с изчерпан лимит на доверие! Тя не може да бъде директор на най-уважаваната институция в града! Настояваме да се оттегли като директор!" Така учителският колектив от петричката гимназия "П. Яворов" изразява категорично позицията си относно нестихващите скандали в елитната гимназия, в отворено писмо изпратено до инспектората и министерството на образованието. Това писмо провокира и серия проверки от страна на РУО и общината в петричкото учебно заведение...

Все по-заплетен става казусът с петричкото училище... От една страна е версията на директорката Таня Герогиева, според която, върху нея е упражняван психически тормоз с цел да се оттегли от поста си, продиктуван от политически интереси. Георгиева твърди, че е безукорен професионалисти, направил много за училището, но е жертва на нечии интереси, които водят до непрекъснат тормоз, крамоли, които се отразили зле на здравословното и състояние..

От друга страна е учителският колектив, който настоява за нейното отстраняване, поради липсата на управленски качества. Родители, Община, Министерство на образованието, Регионален инспекторат по образованието, Обществен съвет, Синдикат на българските учители и кой ли не още бе замесен в скандала, който тресе училището със 100-годишна история.

Struma.com се сдоби с отвореното писмо, изпратено на 9 септември от учители до МОН, РУО-Благоевград и ред други компетентни институции, в което те настояват за отстраняването на директор Таня Георгиева. Публикуваме мотивите на учителския колектив:

"Уважаеми г-н Министър,

Профилирана гимназия "П. Яворов" е образователна и духовна институция със 100-годишна история. Започва нова учебна година. Наш професионален и човешки дълг е успешното стартиране на учебния процес и отлични резултати на НВО и ДЗИ.

Изказваме нашата тревога относно липсата на управленски качества на г-жа Таня Георгиева - Директор на ПГ "П. Яворов". Това създава риск за нормално протичане на учебния процес и успешно реализиране на основната ни мисия - обучение и възпитание на учениците.

Имаме аргументи в подкрепа на нашето твърдение:

1. Липса на цялостна визия за развитието на ПГ "П. Яворов".

2. Липса на управленски качества и неумение за взимане на ефективни управленски решения.

3. Неосигуряване на учебно-възпитателния процес.

4. Липса на прозрачна и ясна кадрова политика.

5. Необявяване на реални работни места, както и заемането на такива от пенсионери.

6. Нефинансиране и неоказване на съдействие на учителите и учениците за участие и награждаване на олимпиади и национални форуми.

7. Демотивиране на учителите за участие в изяви и международни проекти, както и в национални програми и проекти.

8. Арогантно отношение към ученици, родители, учители, помощен персонал и използване на обидни квалификации.

9. Незачитане на моралните качества и достойнство на човека и липса на съпричастност.

10. Уронване авторитета на училището с обидни изказвания пред учители и родители.

11. Липса на авторитет пред учители и ученици.

12. Цялостното управление се крепи не на креативност, градивност и работа в екип, а на доноси и интриги, деление на млади и стари, групи по субективни принципи.

13. Чести командировки и отсъствия по време на учебни занятия.

14. Неучастие в НВО, за което получава възнаграждение.

15. Липса на прозрачност при представянето на финансов отчет.

16. Надвзети часове над допустимия брой лекторски часове, както и отчитането на часове в дни, когато е отсъствала от училище.

17. Неизплащане на възнаграждения на комисиите по оценяване на изпитни работи и олимпиади.

18. Злоупотреба с власт - оказване на натиск на учители да подкрепят нейни решения.

19. Възлагане на почти всички задължения и отговорности на учителите и заместник-директора.

20. В училището има нарушен психоклимат в резултат на неадекватното поведение на директора.

Това писмо бива разпратено до редица институции, вследствие на което още на 16 септември Министерство на образованието разпорежда на началника на РУО-Благоевград незабавна проверка в училището. Датата на заповедта съвпада с датата, когато Таня Георгиева излиза в болничен, поради заболяване на кожата. Заболяването бързо отшумява, но веднага след болничния следва отпуск, за който Георгиева подава молба до РУО-Благоевград. От 24 до 27 септември тя е ползвала платен годишен отпуск. Междувременно на 26 септември е разпоредена друга проверка, този път от Синдиката на българските учители. На 30 септември Георгиева се връща на работа, с което отново предизвиква вълна от недоволство сред своите колеги. Напрежението в елитната гимназия расте, а вчера се стигна и до ексцесии от страна на съпруга на директорката, за което съобщихме по-рано днес.

Припомняме, че вчера Таня Георгиева поиска да изрази своята позиция чрез struma. com. Тя изпрати обширно писмо, което бе публикувано с известни съкращения. В писмото тя подробно бе описала своите заслуги за развитието на училището, както и подозренията си, че е обект на политическа чистка. След публикацията, учителският колектив изригна наново и днес изпрати ново писмо до редакцията ни. Публикуваме го без намеса:

"Уважаема общественост,

Свидетели сте на безпрецедентен случай в 100 – годишната история на Гимназия „ Пейо К. Яворов“ – един директор да се уеднакви с Гимназията. Госпожа Георгиева във високата си самооценка като директор не зачита нито Министерство на образованието и науката, нито началника и инспектори на РУО - Благоевград, родители, общественици, учителския си екип, ученици. Ние осъзнаваме отговорността на професионалните си задължения, но сме принудени да търпим стратегията ѝ, да „управлява“ чрез интриги, страх, заплахи за уволнение.

Финансовите постъпления и ремонти, с които г-жа Георгиева толкова се гордее, са дело на общата политика на правителството за повишаване на учителските работни заплати и европроекти, спечелени в мандата на г-н Бръчков и неговия екип.

Всички успехи на учениците не са само тяхно дело, а са и резултат от умелото професионално ръководство на нас, техните преподаватели. Започнахме учебната година без директор, защото г-жа Георгиева реши да излезе в болничен, подкрепен с почивка на турски курорт и да продължава да работи „ всеотдайно и безкористно, жертвайки цялата си интелектуална и физическа енергия, както и личното си време. “

А ние, „група учители със слаба трудова дисциплина“ рушим нейния авторитет.

Запознали сме контролните органи с работата или бездействието на г-жа Георгиева и точно защото сме лоялни към институцията, в която работим, ние не желаем да излагаме на показ нередностите й, за това са и компетентните органи, които имат правото да преценят кой руши авторитета на нашето училище и дали поредната „ смелост“ на г-жа Георгиева не е отчаяният ѝ опит да остане на власт на всяка цена.

Смятаме, че чрез изказването си във Struma.com, г-жа Георгиева погазва не само етичните форми на колегиално поведение, а уронва престижа както на училището, така и нашия личен и професионален авторитет и човешко достойнство. С действията си Г-жа Георгиева проявява чувство на некоректност, неетичност и недобронамереност към нас, преподавателите на Профилирана гимназия „Пейо К. Яворов“, гр. Петрич."

Ескалира напрежението в гимназията. Мненията са противоречиви. Според някои петричани целта е мястото на Георгиева да бъде освободено, за да се разчисти пътя на съпругата на известен политик. Дали това е така ние ще проверим. Дотогава публикуваме фактите от първо лице. Разговаряхме и с РУО и с учителите и с Таня Георгиева. Разни мнения, кое от кое по-скандални. По случаят от снощи и проверката, в РУО изготвят доклад до министерството на образованието. Докладът на РУО-Благоевград се очаква да е готов до края на седмицата. Следим случая. Очаквайте подробности.

П. Пенева

21 коментара
08 Октомври 2019 16:36 | тони
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Гласят на Динев жена му за Директор за това е целия цирк


08 Октомври 2019 17:14 | 1111
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Всички точки, които са изброили въпросните учители важат с пълна сила за 70% от директорите в областта, но нали са политически угодни ще си трайкаме. Пълно е с тъпи, неграмотни, мързеливи и арогантни директорчета, за които РУО си затваря очите. ГЕРБ начело със Златанов превърнаха образованието в политическа подлога, затова вече няма нищо качествено в тази система. А за тази гимназия следващия, който ще сложат няма да е по-различен от сегашния.


08 Октомври 2019 18:00 | Китан
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Гимназията в Сандански е същата работа. Органджиева заместник кмет и покрива всичко. Не случайно бягат всички от там. А и трима учители в листата на ГЕРБ, ясно говори за нивото и. Следващото място където трябва да влезне МОН е Гимназията в Сандански. Всеки имитира, а съветника Додушев най-много. На хранилка и в Общината и в Гимназията. И не трийте за подлогата Златанов!


08 Октомври 2019 18:05 | запознат
Оценка:
19
 (
21
 гласа)

Всички кадри са само кадри на ГЕРБ. Конкурсите са само проформа.


08 Октомври 2019 18:14 | читател
Оценка:
9
 (
17
 гласа)

"на най-уважаваната институция в града" ха ха . От години за съжаление не е . Жалко за децата, нямат стимул и интерес да ходят на училище. Единици са учителите които са заслужили уважението им, а сегашният директор-трябва да напусне, и да не влиза повече в час!


08 Октомври 2019 19:34 | Учител
Оценка:
12
 (
22
 гласа)

Най-уважавана е била.
Извинете, но сега кои са учители в гимназията?!? Има ученици знаят повече от самите преподаватели!! Срам, срам!
После Таня им виновна, не ги е срам .. и този Главчев и той как има очи?


08 Октомври 2019 20:07 | Янка
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Голям цирк голямо нещо. Сажалявам само за Таня Георгиева. А тая Главчева и срам няма. Да се беше потрудили малко повече на конкурса за тоя пост. а не да чака някой от политиката да я седне на тоя пост. УСПЕХ


08 Октомври 2019 21:12 | Даная Петкова
Оценка:
17
 (
25
 гласа)

Гимназия “Пейо Яворов” в Петрич отдавна в трагедия. Нито директорката, една мутреса, сега преобразила се като съпруга, нито учителите са на ниво професионализъм. 80% са кръгла нула по качества в рая гимназия - някои ученици знаят повече ит учителите. Срам са тези учители в днешно време - това са бивши СЕЕДНИ УЧЕНИЦИ, които преди 15-20 години НЕ ГИ ПРИЕМАХА никъде и за това записваха педагогика. Сега тези бивши тройкаджии преподават. Теодора Динева една СЛАБА И ПОСРЕДСТВЕНА ученичка го раздава учител и то по български. Чудя се тази въобще дали може да пише правилно, едно време НЕ можеше. Дъното. Всички са за уволнение - от учители до директорка. Трагедия са.


08 Октомври 2019 21:15 | Даная Петкова
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Гимназия “Пейо Яворов” в Петрич отдавна са на дъното на професионализма.
Нито директорката, която е една мутреса, сега преобразила се като съпруга, нито учителите са на ниво професионализъм. 80% са кръгла нула по качества в тая гимназия - някои ученици знаят повече ит учителите. Срам са тези учители в днешно време. Учителите в наши дни са едни бивши тройкаджии, които преди 15-20 години НЕ ГИ ПРИЕМАХА никъде и за това записваха педагогика. Сега тези бивши тройкаджии преподават. Теодора Динева щ - една СЛАБА И ПОСРЕДСТВЕНА ученичка го раздава учител и то по български. Чудя се тази въобще дали може да пише правилно, едно време НЕ можеше. Дъното. Всички са за уволнение - от учители до директорка. Трагедия са.


08 Октомври 2019 21:23 | Бивш ученик от гимназията
Оценка:
3
 (
17
 гласа)

Значи след като да направени всички ремонти на гимназията, веднага се намериха мераклии за директори. А къде бяха досега ? Готованковци


08 Октомври 2019 22:35 | Сандански
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Пропуснахте да кажете, че същото важи и за частното ПЗГ Терзийски ЕООД- топ учебното заведение не в града, а в областта. И да поздравим всички с козируване г-на за прекрасните неща, които е натворил през годините.


09 Октомври 2019 09:56 | Ани
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Само не разбрах, от кога тази гимназия се счита за елитна? Кой я определи като такава? Кое въобще е елитното в нея? Или просто пропуснахте да сложите кавичките в тази и предходните статии?
Нищо против част от учителския колектив, сред който наистина има достойни и добри педагози!


09 Октомври 2019 18:48 | Факт
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Като сме на тема училище да кажем и това- Златанов дава протокола за проверката в Трето в Петрич на проверявания Цонко. Той си го скрива и учителите не знаят какво има в него, ако бяха хубави неща нямаше да го крие. След това Цонко напуска и идва нова директорка. Предписанията са връчени са нея и тя ги чете на съвет. От тях става ясно, че има огромни нарушения, крадени пари. Сега Златанов не дава копие от протокола, най вероятно за да не изложи съпартиеца чу Бръчков, който взе на работа бандит. Златанов изпрати протокола, както си обещал и недей да сменяш съдържанието.


09 Октомври 2019 20:06 | Петрич
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Кой ви слага за учители? И срам си нямате... Пишете поне грамотно, че да ви се разбира. Този крал, онзи крал... Глупости! Как ще крадат пари, като това са европейски проекти и най-простите хора знаят, че никой няма допир до това. И на кой му пука за вашите проверки? Вземете си учете уроците и си влезте в ролята на учители!


09 Октомври 2019 21:14 | от петрич
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Учителите да се засрамят в така наречената елитна гимназия. С много малко изключения учителите са под всякаква критика. Що се отнася до директорката тя е професионалист и почтен човек. Целият Петрич знае че гласят на Динев депутата жена му.


09 Октомври 2019 21:16 | $$%
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Цонко не е директор вече 2 месеца. Спрете се вече. Какво ви грее този протокол? Болните Ви мозъци е време да лекувате. Цонко преди да напусне трябеаше да уволни много хора. Сега се вземете в ръце и заработете, а не пишете глупости. Създавате отново психоза.


09 Октомври 2019 22:16 | СЕЛЯК
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Уродливите изродени комунисти- ГЕРБ. Най-некадърните и крадливи. Откраднахте толкова много колкото не успяха вашите предци за 45 години. По голямо зло от ВАС не е имало. Закрихте училища и ограбихте банки. Заграбихте пенсионните фондове и първи и втори. Умопомрачителните кметчета на Сандански и Петрич. бързат да си назначат калинките за директори, защото си отиват и инспектората само изпълнява. Но истината е че нямат кадри, но имат армия некадърници. На тези измислени ПИДАГОЗИ- не педагози вместо да учат децата правят циркове. Не е виновна само директорката, а всички. Интересно как всички назначени от нея са против нея. Явно са назначени от общината- новогодишно, (предизборно). Зелен кон няма, но и даскали не останаха- никакви. Ще имаме забавни четива и ще правиме такива коментари. Благодаря Ви педагози, че учениците и обществото ви гледат простотията.


09 Октомври 2019 22:57 | Тц
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Цонко никой не може да уволни щото е льохма. Него го уволниха. А кражбите са от бюджета а не от проект. Питайте го за едни комарници дали знае нещо.


10 Октомври 2019 08:36 | Село
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ей, тоз Попов не се спре да бълва глупости. Копай си градината на село! Какво лошо има, че са те пенсионирали? Кажи нещо за вилата ти на село.


10 Октомври 2019 19:19 | Мартина Стефанова
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Няма какво да се лъжем. Хубавите години на това училище свършиха с пенсионирането на В. Лепидакова. : (


12 Октомври 2019 12:53 | Някой
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Така е, хубавите години на Гимназията свършиха с пенсионирането на В. Липидакова!!! От тогава се сменят директори, назначават се необразовани кадри, уволнява се персонал, учителите не преподават в час, а клюкарят с учениците в час, плетейки интриги, сякаш учениците ги интересува, кой какво, кога, как е направил, казал...!!! Така пада авторитета им, показват първичността си, елементарното си мислене и жаждата за власт! Но тази картина е не само в прословутата "елитна Гимназия", тя е във всички учреждения. Хората се озлобиха, показват явно завистта си един към друг и се стига до такива изблици на гняв и неприязън към един човек, подобно на това, което се случва в Гимназията от години!!! Толерантността е чужда на тези хора, наречени "Учители" в познатата на всички петричани "елитна Гимназия"! С този начин на поведение и отношение се върви към дъното на морала, черта, която липсва на голяма част от колектива, с малки изключения, не всички стоят под общия знаменател! Опомнете се, "Уч
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар