Разследване! Кой работи по участъка от АМ „Струма” в Кресненското дефиле преди да е избран изпълнител?!

11 февруари 2019 12:39   14 коментара   18095 прочита


В ход е реализирането на най-трудния участък от магистралата – този в Кресненското дефиле.

На 30 август миналата година АПИ обяви обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителството на платното в посока от „Кулата” към София. То ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на отсечката е почти 24 км, а стойността на поръчката е 430 млн. лв.

Все още избран изпълнител няма, но още преди да е обявена обществената поръчка някой може би знае, че ще я спечели и вече действа на терен. Такъв сигнал получават и проверяват експертите от неправителствената организация „Антикорупционен фонд”. Те са получили снимки, на които се вижда как работят тежки машини. Прави се вертикален сондаж.

Въпреки че на терен не би трябвало да се случва нищо, хората, които живеят и работят около бъдещото трасе на магистралата, следят движението на строителна техника, която още миналото лято, преди да е обявена обществената поръчка, проправя временни пътища в планината.

За да са сигурни, че временните пътища и сондажите са свързани със строителството на магистралата, от „Антикорупционния фонд” поръчали анализ на спътникови изображения, който да покаже кога точно са правени и как се отнасят спрямо трасето на магистралата.

В проучвания участък са открити 8 промени. Всяка от тях плътно съвпада с бъдещото трасе на „Струма” в посока от „Кулата” към София. Анализът на сателитните изображения показва още, че те са правени преди да е обявена обществената поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна. Зам. -директорът не можа да покаже никакви документи, с които да са дадени разрешения за изграждане на временни пътища и сондажи.

От АПИ отричат да знаят за подобни дейности. Казват, че не са възлагали изпълнението на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе – извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или каквито и да било други дейности.

Така горските служители остават единствените, които трябва да знаят какво се е случвало миналото лято. Горските служители не знаят кои са фирмите, които разкопават и правят сондажи. Знаят ги обаче хората, които работят в района – някой казват „Геострой”, а други – „Главболгарстрой”, съобщи бТВ.

Кметът на Кресна Николай Георгиев потвърди, че и негови служители са виждали строителна техника по бъдещото трасе на магистралата, но територията не била общинска и не проверили кой работи там. В общината не са постъпвали никакви документи за извършваните дейности.

От „Геострой” отрекоха тяхна техника да е била в района, а от „Главболгарстрой” не отговориха на въпросите, въпреки допълнителната информация, която поискаха, за да дадат прецизен отговор.

Директорът на “Югозападно държавно предприятие” започва проверка на място. От „Антикорупционния фонд” са готови да предоставят всички сателитни изображения на новите временни пътища

Темата коментира адвокатът и експерт по обществените поръчки Грета Ганева.

„Ако някой вече е работил преди обществената поръчка, значи е бил достатъчно убеден, че ще я изпълнява. По този начин се нарушават принципи, които са изведени в Закона за обществените поръчки. А именно принципите за равнопоставеност на кандидатите и за свободна конкуренция. Процедурата вече е опорочена”, обясни Ганева.


Още за: участък   дефиле   посока   Още от: Общество

Принтирай статия
14 коментара
11 Февруари 2019 16:34 | Банов
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

Филмът "Мълчанието на Агнетата"с участието на кмета на Кресна и Държавно Горско Стопанство Кресна. Ни лук ял, ни лук мирисал. Парата купува тишината .Щом не е теренът към Община Кресна, нас не ни интересува. Много удобно. Кой ли си е повишил жизненият стандарт с рушвети, м? На хората като им отнеха поминака и достойнството, като им отнеха градинките и лозята, общинска администрация защо не ги защити? Кмета защо не застана зад хората ?Или защото не е в общински терени и не е в интерес на него? Най-плодородната земя, наследена от 4-5 поколения бяха и ще бъдат отнети на Кресничани. Земя от прадедите им.


11 Февруари 2019 17:20 | Хан Аспарух
Оценка:
3
 (
21
 гласа)

ПОРЕДНИЯ КЬОРФИШЕК ЦЕЛЯЩ ДА ЗАБАВИ МАКСИМАЛНО И ТАКА ЗАКЪСНЯЛОТО СТРОИТЕЛСТВО НА АМ СТРУМА.
КОЛКО НАГЪЛ ТРЯБВА ДА СИ ВМЕСТО ДА СЕ РАДВАШ, ЧЕ ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛО СТРОИТЕЛСТВОТО ДА ПУСКАШ ФАЛШИВИ НОВИНИ И ДА ПЛЕТЕШ ИНТРИГИ: (
НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТЪРГА-АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ФИРМИ ПОЛЗВАТ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ. ТАЗИ ФИРМА ПОЛЗВА СОБСТВЕНИ РЕСУРСИ ЗА ДА НАПРАВИ СОНДАЖИТЕ. ЗА ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ СКАЛИТЕ. СЛЕД ТОВА РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ ГИ ПРОДАДЕ НА ТАЗИ ФИРМА, КОЯТО ЩЕ ПРОЕКТИРА И СТРОИ.
ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК:
https://www. skyscrapercity. com/showthread. php? t=1279413&page=1119


11 Февруари 2019 17:26 | Кире
Оценка:
5
 (
11
 гласа)

Това са доброволци бе хора, оставете ги да работят хората!


11 Февруари 2019 18:46 | 1
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ми да променят количествените сметки сега !!!Защо на фирмата изпълнител да се плаща нещо което, както виждаме е извършила друга фирма "Фантом", съвсем доброволно


11 Февруари 2019 18:48 | 008
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

РДНСК и ДНСК спят ли? ИМА ЛИ ДЪРЖАВА ИЗОБЩО? ЗАЩО НЕ ВИДЯТ РЕГИСТРАЦИЯТА НА МАШИНИТЕ НА КОЯ ФИРМА ПРИНАДЛЕЖАТ?


11 Февруари 2019 19:27 | Бтт
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

РДНСК и ДНСК не спят, а те просто не реагираха на време. Номера на колите няма как да се видят, защото няма нито коли, нито багери. Техниката, която проби терена за сондите си я вдигнаха отдавна .Ако много държите да я видите, отправете запитване към ГБС .Хората там са отзивчиви и може да ви откарат да я видите.


11 Февруари 2019 19:42 | Антон Миленков
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

2015 са натровили г-н Емилиян Гебрев, па днес Агенция Нова пише, дека спешно е дошъл чак от незнайно къде британският посланик, да обсъдят ситуацията. Сигур е бил в Мадрапур на лов и се е прибирал през южните морета с платноход.
Та сега защо бързате? Към 2021 ще се разбере имало ли е горски да следи дивеча, знаел ли е някой кой копа... Ма хора, в гората е багер до багер, фадрома до фадрома, кран до крана... Е, некой не си разчел заданието по чертежите, покопал, покопал, па бегал...


11 Февруари 2019 22:56 | дядо ви йоцо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Абе Кресна КМЕТ, АРХИТЕКТ ИМА ЛИ? Тези хора в Кресна ли живеят ?Не са ли видяли как че се копае,;? Не се ли интересуват? Нещо сигнал да подадат и т. н..... Имам чувството, че и цялата гора да изсекат пак нищо никой няма да види!!!!


11 Февруари 2019 23:02 | румен
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

РДНСК са заети да замазват престъпленията в Петрич! Не им се сърдете че не са видели те са на обед в Прованс със техниците от общината! Не им се шета по Кресна, там не ги черпат кат идат!


11 Февруари 2019 23:05 | до БТТ
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

то и да ги викнеш РОНСК все едно не си ги викал! Според тях всичко е точно бате.....
Всички знаят че РОНСК -Благоевград и ДНСК са чадър над герберските кметове и архитекти!!!


12 Февруари 2019 01:28 | 123
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А, дали е така


12 Февруари 2019 05:59 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Проблемът е в недостатъчното познаване на технологичните процеси, а не в наличието на корупция!
проектантската компания „Пътпроект 2000“ за работата на участък от АМ „Струма” преди да е избран изпълнител. Той обясни, че компанията му е спечелила конкурс на АПИ за проект на трасето и след изготвянето му за по-голяма сигурност е пожелал преди да започнат работните дейности допълнително геоложко проучване и сондаж на терена. „Защо трябва да се мисли, че има далавера, корупция или нещо подозрително, когато един по-отговорен проектант решава заради своето убеждение да предотврати евентуална грешка. Това е милиардна инвестиция с 5 тунела, 16 виадукта, някои от които ще са високи по 120 метра. Утре някой ще каже, че проектантът не си е свършил работата“ – каза той. Инж. Любен Симеонов каза още, че през 2016г. са били направени 1700 метра сондажи, а сега 400 метра допълнителни проверки за сметка на фирмата му.12 Февруари 2019 20:12 | 1
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

и от кога за сондажи са необходими камиони с баластра?


26 Юли 2019 16:16 | Couby
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нам известно, что он-лайн-знакомства довольно часто они не дают желанного результата, потому мы сформировали собственный онлайн-сервис с единственной идеей: сделать online-знакомства бесплатными, легкими и увлекательными для всех без исключения. Абсолютно не можете найти свою вторую половинку?
Кстати имеется в наличии современная замена этому - web-ресурсы знакомств без регистрации в стране. Не представит труда в удобное вам время суток соискать родственную душу без труда на данном специализированном вебсайте, где сотни и сотни людей изо дня в день разговаривают друг с другом. Всего-лишь пару минут приятного разговора имеют все шансы поменять вашу личную реальность, в которой, наконец, поселится любовь и благополучие.
Независимо от того, где вы пребывайте, в Российской федерации или в ином крае, у вас есть возможность знакомиться с представителем сильного пола или дамою из Российской федерации.
Для этой цели нет нужды проходить процедуру регистрации на сайте в режиме онлайн, дабы
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар