Разломът Кочани-Пехчево-Крупник-Брежани напомни за себе си

22 юни 2012 00:17   6 коментара   16685 прочита

2,5 по Рихтер вчера в Симитли събуди страховете за Крупнишкото земетресение от 7.8 през 1904 г.

Земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер бе регистрирано в Югозападна България в 6,10 часа вчера. Епицентърът е в с. Долно Осеново, на 7 км източно от гр. Симитли и на 17 км югоизточно от Благоевград. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център това е третият трус в община Симитли за последните 3 дни. Предишните са били с магнитуд 2,3 и 2,2 по Рихтер. Трите земетресения не са усетени от хората.

Районът на трусовете попада в разлома Кочани-Пехчево-Крупник-Брежани, който е от най-активните в силно сеизмичната Северно-Егейска зона. Около 10 са били силните земетресения в него с магнитуд над 6.0, за които има данни до момента. Най-силното плиткокорово земетресение в Европа през последните 2 века е регистрирано точно в района на Крупник-Кресна, по средното течение на река Струма. То е през 1904 г. и е с магнитуд от 7,8. Известно е като Крупнишкото земетресение. Предшествано е с 23 минути от друг трус с магнитуд 7,1, а в интервала между тях се случват още 51 други, по-слаби. Те са усетени в цяла Югозападна България, Вардарска Македония и Северна Гърция на площ от 1,4 млн. кв.км. Селата Крупник и Симитли са съборени до основи. Големи разрушения има в Горна Джумая /днешен Благоевград/, Банско и Разлог. Данни за района на Кресненското дефиле няма, защото по онова време тези български земи още са били в пределите на Турската империя.

Повърхностните разкъсвания обаче са различими в Кресненското дефиле и до днес. Според специалистите около 95% от ландшафта в района е бил променен. Заради огромното свличане на земна маса в руслото на реката тя спира за известно време.

Крупнишкият разлом и до момента е активен, макар и през последните десетилетия да е в сравнително затишие. Последният по-силен трус в този район беше регистриран на 18.02.2002 г., но пикът бе 4 по Рихтер, което е извън категорията на силните земетресения.

6 коментара
22 Юни 2012 08:26 | да плашите хората
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

ли пишете точно това сега... страшна журналистика, няма спор...


22 Юни 2012 08:42 | петър петров
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Хора, аз живея в София и майските трусове бяха кошмарни. В центъра на София беше страшно-навсякъде нападали тухли, керемиди, а по сградите напукани стени. Така не съм виждал столицата. Преживях и трусовете в Стражица. Също кошмар. Бог да ни пази. Животът върви и не спира. Вярно е, че Кресненско е сеизмична зона. Защо обаче да мислим най-лошото. Нека гледаме по-весело на нещата. Кресненският край от друга страна пък е хубав. Нищо не може да е идеално. Здраве да е!


22 Юни 2012 09:12 | Пиринска Македония
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Интересто е да се одбележи, че Малешевската планина е една от планините в света която продължава да расте. След 100 години вероятно височината и ще е с 1 метър повече. Това е така, защото планината все още не е успокоена. Растежът и се опледеля от това, че попада в сеизмична зона. Съгласно новите сеизмични данни (Лилиенберг) в обсега на Малешевската планина се наблюдава издигане oт 6-7 мм годишно.


22 Юни 2012 14:02 | перник
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Пиша само, за да ви кажа, че няма защо да се притеснявате. Както е казано, каквото ще става, ще става и без да ни пита и дано Бог да ни пази и имаме добра съдба, затова не мислете за страшни неща. Не ги предизвиквайте! Каквото ни е отредено, това да бъде, за добро или лошо, да го приемем. Активирали са се зоните, нормално, това че има слаби трусове е много добре, защоот се изпуска по този начин насъбраното напрежение. Преживях скорошното земетресение в епицентъра. Толкова е необяснимо всичко, всяко нещо е само за себе си. Всяка сграда е пострадала по различен начин и най-интересното такива тежки и огромни предмети са хвърчали, че са нанесли огромни дупки при падането си и нито един човек не е пострадал. До оградата на моя дом на сутринта видяхме огромната шапка на комина забита в земята, която е трудно повдигаема от сам човек, а колко шапки се крепяха на покрива и се бяха застопорили и не се случи най-лошото, затова ви казвам бъдете спокойни, само се молете за хубави неща и да не ни


22 Юни 2012 14:08 | перник
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

застига най-лошото. Бог да ни опази от всякакви беди! Ще разберете, че държава няма, нито адекватна реакция за справяне с кризисна ситуация от страна на управляващите, всичко е в наши ръце и на Бога. Само не се паникьосвайте, защото ще ви отрупат с негативна информация за предстоящи катаклизми и това ще ви съсипе, ако им повярвате. Има достатъчно информация относно реагиране при земетресение, запознайте се, но не вярвайте, че все още са в силите си да ги предсказват. Дано няма повече силни трусове!


22 Юни 2012 15:37 | благодарим на
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

добрите хора от перник, които ни съчувстват и дават разумни съвети, за разлика от тъпите ни журналисти...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар