Разлог отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

18 юли 2018 12:16   3 коментара   2895 прочита


По повод 181-годишнината от рождението на Васил Левски, жители и гости на град Разлог, както и служители от Общинска администрация начело със зам. кмета инж. Венцислав Гърменов със сведена глава си спомниха делото на Левски и се преклониха пред подвига на революционера. В знак на признателност и почит, венци и цветя бяха поднесени от зам. кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, политически партии, общественици и признателни граждани. Неизменна част от събитието бе Духовият оркестър с ръководител Благой Юруков към НЧ „15.09-1903-1909“.

Васил Левски е един от идеолозите на българската национална революция, роден в подбалканското градче Карлово. Делото на живота му е създаването на Вътрешната революционна организация. Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Пътят на най-великия герой на България минава и през Разлог, където в Кипрева къща, създава революционен комитет през 1869 година.

Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Проповядва идея за национално освобождение, но и за разбирателство с всички народи, за борбата срещу неправдите. Дълги години и по различни хитроумни начини той успява да се изплъзва на преследващите го турци. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер - "Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее". Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София, като по пътя му дотам никой не прави опит да го спаси. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от неговото поведение. Обесен е на 19 февруари 1873 г.

Мая Костадинова

3 коментара
18 Юли 2018 14:13 | БРАВО!
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Похвала за признателни разложени! И днес да минете покрай Кипревата къща, ще съгледате на простора на чардака, че се веят гащите на Левски. Тука той е наминавал не веднъж на газърлък. Напълно човешко е за млад човек! А признателни разложени мязат малко на гърците - от всеки камък правят история, а камо ли от едни гащи. Браво! Така требе, за да сме велики! Всичко друго не свързано с Мехомия да се изтрие и потъне в забрава!


18 Юли 2018 18:51 | KRASI
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти. Оттам не виждаш... съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките, които днес не раждат. Стариците край кофите за смет. Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове. Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве. На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми. Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори. ...Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.


18 Юли 2018 21:53 | Цветанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

браво дано некоя наглост те чуе
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар