Районен и Окръжен съд в Благоевград са на косъм от съвършенството

17 юли 2012 00:11   37 коментара   17665 прочита
Г. Милков представи многословно 90-страничния доклад пред съдия К. Бельова, съдия Е. Николова и наблюдателя на проекта Елиана Спасова
Г. Милков представи многословно 90-страничния доклад пред съдия К. Бельова, съдия Е. Николова и наблюдателя на проекта Елиана Спасова


Г. Милков представи многословно 90-страничния доклад пред съдия К. Бельова, съдия Е. Николова и наблюдателя на проекта Елиана Спасова

Изказване на разградско НПО след 3-месечно висене в залите и четене на медийни публикации

Ако магистратите от Благоевградския районен и Окръжен съд си качат на електронните сайтове снимките, за да могат хората да ги разпознават по улиците, ще станат перфектните българските съдилища с най-открита, най-прозрачна, най-модерна и заслужаваща най-голямо доверие работа - това е основният извод от тримесечното наблюдение на работата им, организирано от разградското сдружение “Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда”.

Копия от 90-страничния доклад бяха връчени вчера от координатора на проекта “Правосъдие близо до хората” Георги Милков на председателите на Районен съд /РС/ Екатерина Николова и на Окръжен съд /ОС/ Катя Бельова заедно с благодарствени грамоти за отлична съвместна работа.

Съгласно доклада положителната работа на Окръжен съд - Благоевград се дължи на силното лидерство на председателя К. Бельова, която е натрупала точки пред наблюдаващите с въвеждане на електронния портал за адвокати, даващ им възможност за лесен достъп до делата, и с монтирането на 2 постустройства на съдебния партер, които след активирането им ще пестят на гражданите огромните банкови такси, нерядко стигащи до 5 лв. на превод.

Единствената 6-ица по четирите наблюдавани критерия за 7-те съдилища, където е извършен мониторингът - в Благоевград, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич и Разлог, са получили РС и ОС - Благоевград за случайното разпределение на делата между съдиите и незабавното публикуване на съдебните актове на двата сайта. Заради допуснатите конфликти на интереси със задна дата - по времето, когато председател на ОС - Благоевград беше Красимир Аршинков, двете съдилища получават и най-ниската оценка /3/ в този критерий. Тройката е отсъдена и заради инициалите, зад които магистрати се скрили в декларациите за конфликт на интереси. Според съдия Е. Николова обаче идеята имената им да бъдат редуцирани до инициали била на ВСС, а не на колегите й.

Като цяло препоръките в доклада са в съдебните актове да се изписват без съкращения имената на градовете и фирмите, в сайтовете да има версия на английски език, а пред съдиите в съдебна зала - табелки с имената им.

Наблюдаващите се подразнили от общоизвестната семейщина в съдилищата, където работят цели фамилии. Рецепта за това не е предложена освен общото - “съдии, съдебни заседатели и служители да не могат да работят в един съд, ако имат родствени отношения, живеят в съжителство, свързани са с бизнес отношения и други зависимости”. Тъй като е абсурдно единият съпруг да работи в София например, а другият - във Варна, присъстващите в залата приеха през смях тази препоръка като покана всички семейни двойки прависти да се разведат.

Проверяващите подробно са ги изредили в доклада си - Кр. Аршинков и съпругата му Михаела /адвокат/, както и кумът им - съдия Иво Харамлийски, съдия Румяна Бакалова и съпругът й Здравко /директор на следствието/, окръжните съдии Надя и Петър Узунови - съпрузи, и братът на П. Узунов - Димитър Узунов, който е председател на РС в Сандански, съдия Илияна Стоилова и съпругът й - шеф на Районна прокуратура Георги Стоилов, съдиите съпрузи Атанаска Китипова /ОС/ и Георги Янев /РС/, и т.н.

Няколко страници от писмените наблюдения на проверяващите са посветени на доклада на ВСС от 2009 г., който доведе до отстраняването на съдия Аршинков от председателския пост. След като са преписали част от констатациите на ВСС, наблюдаващите са заключили, че големият грях на бившия председател е, че за 1,2 г. е предложил за съдии в БОС 3-ма бивши адвокати, колеги на жена си, за което щели да искат произнасяне на ВСС.

Освен инкогнито да присъстват в съдебните зали през януари-март 2012 г., наблюдаващите признават, че са писали доклада си и по публикации в медиите. Специално е визиран случаят със съдия Деница Урумова, която стана националноизвестна с купените като “крайно нуждаеща се” 500 кв.м в Приморско срещу 1829 лв. За това Урумова бе дисциплинарно уволнена от ВСС и възстановена на работа в ОС - Благоевград от ВАС. Откритието на Милков и екипа му е, че Урумова пропуснала да пише в декларацията за конфликт на интереси името на татко си Николай Урумов.


Още за: Г. Милков   съд   доклад   Още от: Общество

Принтирай статия
37 коментара
17 Юли 2012 07:13 | войвода
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Ти болен ли си или им правиш реклама. Що ке кажеш за полицая от Михнево който уби момче и съдът каза че било случайно. Глупости. Пий една вода дръвник с дръвниците.


17 Юли 2012 07:33 | Марин Мурлев
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

ЕЙЙЙ СМЕШНИК ТИ СЛЯПЛИ СИ ЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА НА ВЪНКА И СЕ РАСКАРВАТ КАТО БАРОНИ БЕ А МУНЙО


17 Юли 2012 07:33 | ujr
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Ами съдийката, дето си правеше вятър на делото срещу Ники Йовев


17 Юли 2012 08:21 | Марин Мурлев
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ТЕЗИ КУЧЕТА СЪДЯТ ДОРИ И ЗА ТОВА ЧЕ СИ БЕЗ РАБОТА ДАЖЕ И ТЕ КРАДЪТ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗНАЯТ ЧЛ. 8 (1) КАКВО ЗНАЧИ А ТИ ШЕ МИ ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ ПРОДАЖНИК
ПРОКЛЕТИ ДА СА ВСИЧКИТЕ ТАМ НАЙ МИЛИТЕ В РЪЦЕТЕ ДА ИМ ПУКНАТ И КАКТО ТЕ ПОСТЪПВАТ И С ТЯХНИТЕ ТАКА ДА ПОСТЪПВАТ
И ПАК ЩЕ НАПОМНЯ ЧЕ УВАЖЕНИЕТО НЕ Е КОЛЕДНА КАРТИЧКА ТО НЕ СЕ ПОДАРЯВА А СЕ ЗАСЛУЖАВА ТА ТАКА ПРОДАВАНЧО.
СЕГА ШЕ ВИДИМ КАКВО ШЕ СТАНЕ И С ОНЕЗИ ЧЕТИРИМАТА УНИФОРМЕНИ БОКЛУЦИ ДЕТО ПРЕБИХА МОМЧЕТО


17 Юли 2012 08:23 | Марин Мурлев
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ЧЛ. 48 ДА КАЖА


17 Юли 2012 09:11 | Данъкоплатец
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Както нищо не стана с полицаите убийци от делото РЕСПЕКТ? Хайде не влязоха в затвора се приема, НО ЧАК ДА ГИ ВЪЗСТАНОВЯТ НА РАБОТА В ПОЛИЦИЯТА, Е НЕ САМО СКАНДАЛНО, НО И БРУТАЛНО


17 Юли 2012 09:25 | гражданин
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Моля, авторката на публикацията да си направи равносметака дали наистина пресъздава доклада обективно. Защото ми се струва, че доста неграмотно е пресъздала заключенията му, които успях да прочета, тъй като и аз присъствах в залата. А там, уважаема госпожо, не присъстваха "няколко любопитни общественици", а представители на институции, които са били поканени. Да не забравяме все пак, че това е в. "Струма", който не се слави с компетентност и професионализъм на списващите за него, нито с обективно поднасяне на информацията.


17 Юли 2012 09:57 | моника
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Тежко и горко на държавата с такива доклади... Всичко било перфектно- а корупцията? Я погледнете статуса на съдиите, които хвалите и заплатите им. Не може да бъде хвален съд, в който няма оправдателни присъди-това не е съд, а хунта, трибунал..... Срам!!!!!


17 Юли 2012 11:27 | от НПО -Крива Паланка
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Уважаеми съдии от Благоевградски съдебен район, уведомявам Ви, че изпращаме свои представители за проверка на психоклимата в колектива за периода от 01. 08. до 31. 12. 2012 г. През този период, чрез наши представители-верните ни партийни другари, ще следим дали се поздравявате, дали при разминаване се усмихвате един на друг, дали не интригантстване един за друг.... "Злите езици" в Крива Паланка носят зловредни слухове, че атмосферата не била никак добра. Ето, защо и за да опровергаем тези слухове ви изпращаме верните партийни другари и другарки, които задължаваме да извършат проверка и да излязат с доклад и констатации, че съдилищата в региона, и най-вече Окръжен съд в Република България е №1 в РБ. Дай боже, амин!!!


17 Юли 2012 11:38 | до моника
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Мониу, май си доооо ста далеч от този съд, щом твръдиш откровено неверни неща. В съда има и осъдителни и оправдатгелни присъди, дажеако питаш прокурорите, оправдателните са прекалено много, но съдът е за това, да съдии хората според закона и доказателствата, а не под натиска на обществото, медиите или Цветанов.


17 Юли 2012 11:43 | До кривата Паланка
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Не ти прави чест да въртиш такива интриги, знаем, че ги можеш, доказа го в периода до 2009 и по коридорите на палатата и по кабинети и по форуми. Никой не можеш да убедиш, че няма промяна, защото тя е ОЧЕИЗВАДНА! Тези промени и оценка на граждански наблюдатели не са от въздуха, а мотивирани на база конкретни факти и наблюдение на конкретна работа и отношение на съдии и съдебни служители с гражданите. Но, това е България, злоба и интриги винаги ще има, докато има приносители на такива, включително и в съдебните палати. Поздравления на новото ръководство на ОС-Благоевград за оценката и продължавайте в същата посока, защото тя е правилната! Успех!


17 Юли 2012 11:45 | до Кривчо от Паланково
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Кривчо, ако няма промяна, защо тогава хората избраха за номинат именно дясната ръка на новото ръководство-заместника на председателя?! Само това е ясен знак, че хората са доволни и одобряват новият курс на управление, за това престани да плюеш по колегите си и да се излагаш така!


17 Юли 2012 12:21 | до Кривчо от Паланково
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Не разбирам за коя дясна ръка говориш и за какъв номинат-поясни ми. Аз, не съм един, една от ВАС, но това не ми пречи да Ви наблюдавам. Не се опитвайте да ме припознавате в този или онзи. Далеч съм от вас. Вместо да оцените чувството ми за хумор, вие отново обругавате. Само това е достатъчно за правотата ми. Ако, цареше такъв мир и любов нямаше минути след поста ми да се включите с хули. Забавлявате ме...


17 Юли 2012 12:29 | .
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Съвършенството е в златното правило, 4е правото е винаги на страната на по-силния. Това благоевградските съдии го знаят.


17 Юли 2012 12:31 | До Кривчо,
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Кривчо, ако беше в час поне щеше да знаеш, кой е номината за ВСС на този регион, смешко.


17 Юли 2012 13:09 | друг до Кривчо,
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Абе Кривчо, как така хем си вътре в съда и знаеш къде какви интриги се въртят, хем пък си бил външен и нищо не знаеш, айде самоопредели се накрая в съда ли си или не, интригант такъв.


17 Юли 2012 13:16 | rumburak
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

На фона на днешната статия за поредните изяви на "джудиста", тая тук е пълна смехория


17 Юли 2012 13:44 | приятел от Я-да
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Поздравления на новото ръководство на ОС-Благоевград за оценката и продължавайте в същата посока, защото тя е правилната! Успех! Успех г-жо Бельова, ние знаем, че ти можеш. Бъди здрава и все така амбициозна.


17 Юли 2012 14:20 | Кривчо
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

С моя пост ви тествах. И вие се провалихте. Ако ви беше добра атмосферата нямаше веднага да нападате. А, това доказахте, че го можете. Така, че разни басни, че живеете в мир и любов не звучат като истина .А, аз по принцип не вярвам на никакви НПО-та, защото нали и те получават пари от някъде. Правилото е-който дава пари, поръчва и музиката. Не е ли така???


17 Юли 2012 14:50 | Чичо
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Заща в БОС не се правят задължително записи в съд. заседания на казаното от свидетели и страните, за да не се манипулират протоколите?


17 Юли 2012 16:23 | кьк
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

как да сте саваршени господа садии като играете по сжирката на министар Цветанов какжото жи нареди това правите. Страхувате сеи вас да не уволни .чудо невиждано полицията да командва сада. това ако не е полицеиска даржава.....


17 Юли 2012 17:30 | до Кривчо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

никой не те напада, задават ти се въпроси, на които не смееш да отговориш от страх. Смешко!


17 Юли 2012 17:32 | до по-предния
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Поредния, който хвърля баластра в пространството наизуст. Поне от обща култура трябваше да си разбрал, че точно тези съдии от благоевградския съдебен район подкрепиха уволнениуя си колега и нямат нищо общо с Цветанов. Вземи намери им в нета писмото за подкрепа и го прочети, пък после лъжи хората.


17 Юли 2012 17:32 | 6
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

"Струма", няма какво да напиша по тази тема, само използвам мястото да ви поздравя за доброто решение да промените уеб-страницата си!


17 Юли 2012 17:34 | Адмирации
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Адмирации към граждански организации, които се ангажират с такава дейност в съдебната система. Гражданско наблюдение и контрол трябва да има, защото само така може самите съдилища да разберат от какво се нуждаят гражданите, за да се чувстват свободни и неограничавани в упражняването на правата си в съдилищата. Такова партньорство между съд и граждански наблюдатели е ярък пример за демокрация в една държава. Поздравления за реализираната добра идея!


17 Юли 2012 18:18 | Maria
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Поздравления за монтираните 2 броя постустройства на партера на съда! - когато имат да съберат таксите, и то СКЪПИТЕ такси, тогава са отличници и вземат светкавични мерки, а когато трябва да разгледат и да се произнасят ОБЕКТИВНО по дадено дело са бързи като ОХЛЮВИ! Не разбирам какво отдели от съвършенството този съд, този Доклад между другото направи ли класация за забавените дела именно в Окръжен съд Благоевград! Това е интересно!!!!!


17 Юли 2012 18:37 | до злобната Мария
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

В сайта на съда е публикуван годишният отчет за работата му, така че може и сама да видиш каква е продължителността на разглеждане на делата. Въпреки че е в челната 5-ца по натовареност в страната за окръжно ниво, ОС-Благоевград постига забележителна бързина при разглеждането на делата, като над 80% от делата за миналата година са приключени в 3-месечен срок. Какво повече може да се иска. Браво на съдиите и на новото ръководство на този съд!


17 Юли 2012 18:52 | :)
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

"Вестник" Струма, кажете как така вие имате нерегламентиран достъп до привилегирована информация от съда, която използвате за да рекетирате нищо неподозиращи хора. Кажете и защо БлРС ви пази от години, защо още не сте в затвора като членове на организирана престъпна група...


17 Юли 2012 18:58 | до Мария
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Да, наистина е злобна Мария. Такива класации не са тема на доклади, а на проверки от ВСС. Явно не си запозната със съдебната система.


17 Юли 2012 23:46 | МОРЕЕЕ..
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Па ке си викнеме ЯНЕ


18 Юли 2012 00:36 | Maria
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Вероятно доста "защитници" бранят съдебната система в региона !!! Нямам претенции за изчерпателно познаване на съдебната система, но смятам че прилагането на правосъдие в региона е гнило !!! Може би е редно - "Струма" - публикувайте линк към страницата на изготвилите този 90- страници Доклад!! Това ще е интересно, освен това прозрачността и откритостта изисква да се цитира или да се направи в статията препратка към сайта на това НПО, от където можем да четем в ОРИГИНАЛ този доклад.


18 Юли 2012 00:47 | Kiril
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

какъв период от време е наблюдаван и анализиран този Доклад


18 Юли 2012 08:33 | весела
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

ДОБРА РЕКЛАМА, НО ПОЗАКЪСНЯЛА


18 Юли 2012 14:22 | до МОРЕЕЕ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ами, айде де, добре дошъл е, няма вече нищо скрито-покрито, така че да заповяда!;)))


19 Юли 2012 21:57 | Георги Милков
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Докладът е публикуван на страницата на Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда - рубрика Дейности. За нас са полезни всички коментари и предложения.


02 Август 2012 09:32 | Piotr
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Това ако не е скъпо платена реклама здраве му кажи! Точно ОСБ е най-порочния съд в Югозападна България. Никаква прозрачност няма при разглеждането на делата! Това е най-корумпирания съд и отявлено действа като организирана престъпна група!


02 Август 2012 10:00 | Piotr
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Как ли ви зучат тези факти:
1. извършено Пътно транспортно произшествие (ПТП) от неправоспособен водач;
2. минал на червено;
3. избягал от местопроизшествието;
4. доведен принудително от органите на МВР;
5. отказал да даде проба за алкохол с алкомер, след принудителното му довеждане;
6. в последствие – кръвната проба показва над 1, 3 промила алкохол в кръвта;
7. признал всички тези нарушения на закона в делото пред Районния съд в гр. Петрич;
8. по чудо в катастрофата не умират две деца на по две години и техните родители...
Ако това ви звучи сериозно, значи не мислите и не разсъждавате като съдия от Окръжен съд Благоевград (ОСБ) и прокурор от Окръжната прокуратура (ОПБ) в същия град. ОСБ казва – как е възможно да се наказва дори условно човекът по делото, а ОП пък сочи, че това са смекчаващи вината обстоятелства! Ето това са съд и прокуратура! Браво окръжни съдии и прокурори - продължавайте в този дух!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар