Радост за шофьорите! Газта пада до левче, метанът - под 3 лева

06 юли 2022 12:22   1 коментар   73409 прочита


Намалението е заради ниското ДДС и отпадането на акциза

Шофьорите, които карат на газ и метан, ще са най-облагодетелствани от държавната помощ за горивата. Освен отстъпката от 0.25 лева на литър гориво, в антикризисния пакет правителството заложи и прие намаляване на ДДС от 20 на 9% и отпадане на акциза. Това означава, че цената на литър газ трябва да падне с около 50 стотинки. 

В момента пропан-бутанът по бензиностанциите се продава средно за 1.55 лева. Най-ниската цена, на която може да се намери, е 1.43 лева, а най-високата - 1.58 лева, става ясно от справка на специализирания сайт fuelo.net, пише Marica.bg. На големите вериги бензиностанции в Пловдив цената на газта държи горната граница от 1.58 лв. за литър.

Акцизът за пропан-бутана е 340 лв. за 1000 литра и само от отпадането на този косвен данък автоматично поевтинява с 34 стотинки за литър. Ако търговците на горива честно и почтено намалят цената заради отпадането на акциза, намаляването на ДДС-то и отстъпката за граждани, литърът би трябвало да струва около 1 лев. А може да падне и под левче. Дали това ще се случи обаче, ще видим най-рано в събота, когато официално стартира прилагането на антикризисната мярка. Тя бе обнародвана  в "Държавен вестник" вчера.

На сметка излизат и собственици на автомобили, които карат на метан. Акцизът и за него стана нулев, а ДДС-то също е намалено от 20 на 9%. В момента горивото се предлага за средно 3.53 лева и по думите на Живодар Терзиев, шеф на Българската петролна и газова асоциация, то трябва да поевтинее с до 70 стотинки и да падне под 3 лева.

Отстъпката за зареждане важи само за леки автомобили на физически лица. Друго важно условие е горивото да е с най-ниската цена, което значи, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи намалението от 25 стотинки.

Отстъпката ще се предоставя от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, информират от НАП. За покупката на гориво с отстъпка шофьорите ще получават разширен фискален бон (фактура), който ще включва само горивото. За останали стоки, купени на бензиностанцията, ще бъде издаван друг фискален бон. 

Не е необходимо да представяте лични данни. Фактурата ще бъде издадена на клиент с име “Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ”. Но там трябва да бъде вписан регистрационният номер на колата.

 

 


Още за: газ   цена   гориво   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
06 Юли 2022 16:52 | Той
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Лъжа! Акциза е за тон, не за 1000 литра.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар