Радост за контрабандистите: ЮЗДП залесява, отчитат 72 % опожарени и пострадали от бедствия гори, но забравят незаконната сеч под носа им

24 март 2015 12:36   2 коментара   5194 прочита


ЮЗДП организира кампании за залесяване в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София

72% от новите гори са върху опожарени и пострадали от природни бедствия територии, отчитат от Югозападното предприятие, без да уточняват имат ли в предвид декарите гора изсечени от контрабандисти под носа им. Контрабандна сеч се вихри навсякъде в областта, но от предприятието, обръщат внимание, единствено и само на опожарените и пострадали от бедствия територии, без да споменават, че голяма част от горите ни са изсечени от контрабандисти и нищо не се прави по ограничаването на тази контрабандна сеч. Край Благоевград по пътя за село Марулево над Екоботълс ситуацията е плачевна, гората опропастена, трупи седят на пътя. Кой сече в този участък и законно ли е, това питаме ЮЗДП? А иначе от предприятието официално съобщават :

Над 1700 дка ще бъдат залесени тази година на територията на Югозападното държавно предприятие, като 1441 дка от тях ще бъдат засадени през пролетта. Въпреки неблагоприятните природни условия, които затрудниха и забавиха работата в горските разсадници, изваждането и съхранението на фиданките приключи и кампанията вече е в ход. До момента са залесени 410 дка.

През есента на миналата година като предварителна дейност беше извършено почистване и подготовка на почвата на площ от 1369 дка. И тази година усилията са насочени приоритетно към по-бързо възстановяване на засегнатите от пожари и съхнене горски територии. Затова 41% от залесяванията са върху освободени терени след пожар, а 31% - върху почистени площи след настъпили повреди от други природни въздействия. Ускореното възстановяване на тези територии ще допринесе не само за подобряване на околната среда. Очаква се с включването в лесокултурните дейности да се постигне и благоприятен социален ефект чрез създаването на нови работни места в малките населени места, където процентът на безработица е много висок.

По-големи залесявания на площ над 100 дка се предвиждат в държавните ловни стопанства „Осогово” - Кюстендил и „Дикчан” – с. Сатовча и в държавните горски стопанства в Гоце Делчев, Гърмен, Елешница, Места, Пирдоп и София.

1 200 000 фиданки са произведени в горските разсадници на Югозападното държавно предприятие за тази основна дейност. От тях 42% са от иглолистни видове – предимно бял, черен бор и смърч. При широколистните приоритетно се залага на местните видове, сред които са всички разновидности на дъба, явора, планинския ясен, липата, гледичия и бяла акация.

П. Петрова


Още за: ЮЗДП   залесяване   бедствия   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
24 Март 2015 14:00 | Пешо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

И аз обещавам да направя 100 деца за решаване на демографската криза.
Техните обещания са като моите.


24 Март 2015 16:01 | y
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

А фалшивата законна сеч на фирма КАМБИТОВ И СИН с съучастие с комунист калин зашев! Как стои въпроса? И кога ще мине един век (100 г.) Да порасте нова гора дори и да се залеси!!! Плачи горо мила!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар