Пътуване назад във времето! Благоевградчани се докоснаха до древни тайни, римляни се разходиха из Късноантичната сграда в село Дренково

12 август 2022 11:06   2 коментара   5012 прочита


Нестандартна и вълнуваща се оказа снощната августовска вечер за благоевградчани. Десетки жители имаха възможността да се пренесат назад във времето и да се докоснат до древни тайни.

Павел и Иво, археолози в Регионалния исторически музей, представиха реплики на римско въоръжение. Пременени като римски войници, в цивилно римско облекло, с туники и войнишки обувки, те презентираха детайли около използваните в миналото оръжия като спата (римски меч) и римска кама. Мария Пашова, уредник в Регионален исторически музей, и Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград разкриха интересни факти, свързани с археологическите разкопки в село Дренково, датиращи от 4-6 век.

Бе открехната и завесата към времето, когато се е появила пицата, бе разказана историята на най-стария плосък хляб, гарниран с вкусни продукти. Община Благоевград бе подготвила и пица за гостите в Късноантичната крепост, които имаха възможността да опитат типичния вкус на пица „Margherita“.

Водещ на събитието бе Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм” към Община Благоевград.

Благоевградчани станаха и свидетели на музикално изпълнение, дело на Тодор Язовалийски, който изсвири древна мелодия на кемане – предшественик на днешната гъдулка. За гостите на събитието бяха подготвени и традиционни храни и напитки за римляните – грозде, круши, вино, фурми, предоставени от дарители.

Лятната вечер завърши с разходка из късноантичната крепост, като представители на РИМ - Благоевград обясняваха подробно миналото на останките. Kъсноантичната сграда се намира в село Дренково, на 16 км от Благоевград. През античността (IV-VIв сл.Хр.) покрай река Дренковска се е намирал един от пътищата свързващи долината на Струма с долината на Вардар.

Предполага се, че този път е бил важна пътна артерия свързваща селищата от поречието на р. Струма. Това се потвърждава от квадратната сграда с отбранителни полукръгли кули в четирите ъгъла, намираща се южно от Дренково. Отбранителното съоръжение е било свързано с охраната на пътя, от археологическите проучвания е установено, че то е използвано и през средновековието (IX-Xв).

Преди години сградата е частично реставрирана с идеята да се превърне в обект за културно-исторически туризъм. Позабравен през годините, днес археологическият обект намери своя "нов живот" със събитието на Община Благоевград, което предизвика голям интерес.


Още за: вре   еблагоевградчани   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
12 Август 2022 11:24 | Любa
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Бях там, беше магично. Браво за организацията


12 Август 2022 14:49 | караваната на Скиф
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Е как нема да е магично вие сте се напукали с вино па не магично а и приказно е било даже
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар