Пускат за движение засегнатия от пожара участък от АМ "Струма" край Дупница най-рано след 15 дни

15 август 2019 12:07   3 коментара   7977 прочита


Около 2-3 седмици ще са необходими за възстановяване на платното за София в участъка от АМ „Струма“ край Дупница.

Това показват предварителните разчети на експертите, извършили оглед на съоръжението засегнато от пожара, съобщи инж. Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в сутрешните блокове на Нова телевизия и БНР. Той подчерта, че заради пожара продължава да е ограничено преминаването в близо 10-километров участък от АМ „Струма“ - между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“, като в останалата част от автомагистралата движението се извършва без ограничения.

В отсечката засегната от пожара трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

При възстановяването на движението в платното за София ще бъде създадена необходимата организация за улеснение на трафика. В дните с интензивно движение - петък и събота, в участъка от АМ „Струма“ ще преминава трафикът за Кулата, а пътуващите за София ще ползват първокласния път Е-79. В неделя и понеделник в отсечката от автомагистралата ще преминава трафикът в посока София, а всички пътуващи за Кулата ще се насочват към Е-79.

За цялостното възстановяване на движението и в платното за Кулата ще е необходимо повече време, тъй като колоните, ригелите, гредите и отводнителите в тази част от моста са засегнати много по-сериозно от пожара. Необходимо е да се изготви проект за ремонтно-възстановителните работи, но целта ни е да възстановим движението във възможно най-кратък срок, за да не се затрудняват шофьорите, заяви инж. Досев. Той посочи, че ремонтните дейности ще бъдат извършени със средства на АПИ, но след като е ясна количествено-стойностната сметка ще се предяви регресивен иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

По повод струпването на отпадъци в близост до трасето на републиканските пътища и прилежащите им съоръжения инж. Досев посочи, че служителите на областните пътни управления извършват редовни обходи на пътищата и при констатиране на отпадъци в обхвата на пътя се изготвя предписание до нарушителите те да бъдат незабавно отстранени, но често се налага АПИ за своя сметка да ги премахва. Той каза още, че незаконното депониране на вторични суровини и отпадъци в обхвата на пътищата е динамичен процес, при които за кратко време се наблюдава струпване, премахване и ново депониране на отпадъци, какъвто вероятно е и случая с цеха за преработка на отпадъци, предизвикал пожара. Инж. Досев посочи, че при изграждането на съоръжението от автомагистралата се е налагало строителят да почиства за своя сметка същия терен, за да се освобождава място, тъй като собственикът им ги е депонирал неправомерно.

3 коментара
15 Август 2019 16:03 | 908
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А на бобошевския мост кога ще оправят бабуните?


15 Август 2019 22:47 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Нищо чудно да излезе умишлен палеж. Запален първо другия до тунела-всички пожарни там и след това този до магистралата. хора в депото има, но организация за гасене е трудна-големи са разстоянията за кофпомпи и т. н. Едно закъснение на пожарни от тунела до депото и всичко е на шест. Това хич не ми харесва.


16 Август 2019 07:33 | старогражданин
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Трафикът слиза на Е-79-баш когато не трябва... или трябва. Тапа на Перник, Дупница и Кресна...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар