Първо заседание на Ковид комисията към ОБС Благоевград: Набелязаха мерки антивируса

18 ноември 2020 17:35   43 коментара   39431 прочита


Хирургът д-р Т. Велчев с предложение: "Набелязаните мерки са пожелателни, предлагам пълно затваряне на града за 3 седмици", ето какво предложи лекарят на първа линия, сам бил жертва на вируса

Първо заседание на новосформирана Ковид комисия, в която участват 9 общински съветници, както и представители на различни политически групи се проведе днес в Благоевград . На заседанието присъстваше и кметът на града Румен Томов, като председател на Кризисния щаб в общината.

За председател на комисията бе избран д-р П. Янкулски, за нейн заместник д-р Владимир Пандев, а целта на комисията е решаването на проблеми, възникнали в битката срещу Ковид19. Да се прекрати практиката хората да се редят на опашки пред РЗИ, да се обособи болнично помещение, близо до рентгена и лабораторията, да се намерят ковид таксита, които да возят болните и непрекъснато да се подържа "банка" от доброволци, които да даряват плазма при нужда, откриване на триажен кабинет ,са част от направените предложения, това обясни след заседанието нейния председател 

Нервен излезе от заседанието на комисията съветникът от "Глас Народен"  д-р Теодор Велчев, който е на първа линия в битката срещу вируса. Той работи в болница "Пулс " и бе сред първите медици, станали жертва на коронавируса. Пред членовете на комисията д-р Велчев направил реално предложение, като човек, който идва от болничната среда и всеки ден се сблъсква с проблемите там : Ситуацията не е само тревожна, тя е критична, намирам създаването на тази комисия за безсмислено, а целите и по скоро като пожелателни и разсрочени във времето.

Докато се изпълнят тези предожения пандемията ще вземе стотици жертви, а лекарите ни ще се изпоразболеят. В момента работи само една Хирургия и това е хирургията на болница Пулс, представете си какво значи това, ако лекарите и сестрите се разболеят на територията на областта няма да има отворено отделение за спешните хирургични интервенции.

Затова предложих : Да се затворят училищата, детските градини, ресторантите, магазини, пълно затваряне на града поне за 3 седмици, така ще се спре инвазията ни вируса. Да останат отворени хранителните магзини, аптеките, банковите офиси бензиностанциите и държавните учреждения. Целта на всичко това е да се намали натискът върху болниците и здравните работници, както и обикновените граждани на общината. Смятам, че нямаме никакво време за губене, ако разпространението на вируса върви с такива темпове, декември ще е страшно.

Поисках моето предложение да бъде гласувано на общински съвет, след което да информираме Министерски съвет за решението на местната власт, за да се измислят заедно мерки за компенсиране на бизнеса. Всичко, което днес чух са пожелания в дългосрочен план, а смятам, че време за губене няма. Предложението на д-р Велчев не бе прието от останалите членове на комисията, което той изкоментира така : Не може хора, които са извън болничната система в този момент  да набелязвт мерки. Пак казвам като лекар : Прогнозите ми са плашещи, затова смятам предложението си за реално изпълнимо и неотложно. 

На заседанието бе решено да се обособи единен център, който да дава точна информация за болните в областта. 

Групата на ДПС в Общински съвет – Благоевград са готови да дарят апарат за кръвна плазма на Кръвния център в града в помощ на борбата с Ковид – 19. 

Председателят на ОбС Андон Тодоров обясни, че ще поиска председателят и зам-. прeдседателят на комисията да бъдат включени в Общинския кризисен щаб и припомни, че до сега в тази комисия няма представители на Общинския съвет. 
С. Стоянов

Т. Велчев

 

 

43 коментара
18 Ноември 2020 18:01 | Това е
Оценка:
11
 (
25
 гласа)

Затваряйте всичко за две седмици


18 Ноември 2020 18:16 | ива
Оценка:
18
 (
22
 гласа)

За съжаление доктор Велчев на никой не му пука за лекарите и хората. Всеки си мисли, че няма да съм аз, други считат че такъв вирус няма, но когато се разболеят те имат най-много претенции. Не си дават сметка, че лекари няма да има и няма откъде да дойдат защото света е пламнал и в другите страни не достигат лекари.


18 Ноември 2020 18:20 | Захо
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Що не предложи ПУЛС да направи 1/2 легла за прием на болни от SARS KOV19?
Айде, има легова база, нали и те тичат НЗОК години наред, а сега защо не си направят половината болница за Ков19


18 Ноември 2020 18:22 | До ИВА
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Ами то и без това няма лекари, а само касапи!
А неговото работно място, Болница Пулс, лекуват само най-леките случаи по каса, а тежките ги пращат в държавната, там да умират и негатитивите да са за държавната


18 Ноември 2020 18:28 | Офшорка
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Съгласувал ли го е с неговите приятелчета и дългия от Учин дол?
Илко нагаждача знае ли? Че там доста маймуни са "бизнесмени" и бръмчат по Евро проекти..


18 Ноември 2020 18:37 | ива
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Дано не стигнем дотам и за касапи да се молим. Легла ще се намерят, но лекари трябва да има.


18 Ноември 2020 18:41 | ***
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Не е наред това предложение, със сигурност. Ако това стане, ще протестирам както срещу решението, така и срещу мангъровците. Заради някакви тъпанари града гори, но не това е начина.


18 Ноември 2020 18:50 | ����sleyt�
Оценка:
-3
 (
21
 гласа)

Д-р велчев, да те затворят на Хърсево мизернико, ами какво ще ядем като не работим бе глист?


18 Ноември 2020 18:51 | Антон Миленков 855
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Само обяснете к'во значи "пълно затваряне'? Че правим ли отново барикади? Поне да се съюзим с Дупница1 Не подценяваме реалностите, само питаме...


18 Ноември 2020 18:54 | 66666
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Всеки търси слава със слова и обещания. Май само ДПС дава решение, а не съвет.


18 Ноември 2020 18:56 | Да се
Оценка:
14
 (
18
 гласа)

А защо да не се затворят банковите офиси, община, държавни служби,
ЧЕЗ, вик и и др. и др.
Плюс спиране на плащане на всякакви данъци, сметки за няколко
месеца, включително тяхното опрощаване.


18 Ноември 2020 19:01 | ???????????
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

Затворете всичко, крайно време е. На първо място кафенетата. Разберете най-после, че положението е катастрофално, на никой не му е до кафенета и ресторанти.


18 Ноември 2020 19:11 | гражданин
Оценка:
-3
 (
13
 гласа)

Наред ли са тези предложители!


18 Ноември 2020 19:13 | Иоан
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

АРЕ ОСТАВКА ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ! ВИЕ РАБОТИТЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ! ВИЕ ЩЕ ПРЕДЛАГАТЕ? АРЕ МАРШ, ОСТАВКА!


18 Ноември 2020 19:26 | дивак
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Г-да параноици, както е тръгнало, няма да се учудя, ако предложите предварително, индивидуално, да отидем да си изкопаем гробовете. Няма ли психиатрично заведения, където да бъдат въдворени поатологичните параноици/без значение каква професия пражняват/, защото ще ни подлудьт. И като се затворим, и след 1 мес. отворим, какво ще се случи, БЕ неграмотнико?


18 Ноември 2020 19:27 | Костадин
Оценка:
0
 (
14
 гласа)

Абе малоумници, това ли можахте да измислите? В Аптеките, Банките, хранителните магазини и др. Болни не влизат ли? Ако искате да затворите всичко искам да ми платите загубите, които съм понесъл тази година или другата да ме освободите от данъци! Ако ли пък не на другата сесия лично ще дойда и ще ви меткам не с яйца или домати, а с камъни и ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ, ЗА ДА ИЗМЕТЕМ ТЕЗИ БОКЛУЦИ, КОИТО РАБОТЯТ СРЕЩУ ГРАДА!


18 Ноември 2020 19:31 | Иоан
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Тея боклуци, където 95% си купиха местата в тоя измислен съвет да не изказват мнение от мое име! ДПС където купуваха като луди, ще ни купуват пак. Измислени "бизнесмени", измислени "съветници"! На следващото заседание се хващайте за ръчичка и се махайте!


18 Ноември 2020 19:48 | Паола
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Тиквата трябва да се арестува немедлено!


18 Ноември 2020 19:52 | Докторе
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Айде гласувайте и по 2 бона на човек на месец за да живеят!!!!!
Мина и ти ковидо и изтреще, ама цаненето за парламента че го видите през кривио макарон


18 Ноември 2020 19:56 | Ворошилов
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Искам да видя, как ще затворите банките?
Как ще пуснете неплатен държавните Калинки, не да ми ги пускате "онлайн", а неплатен!!!! Че ония 3м. си се водеха на работа и взимаха пари.
Твоите авери с кафетата си уволнява персонала, нали, ама не им потърси сметка, защо ги уволняват и не може ли да се направи нещо... забравих, те са ти приятелчета


18 Ноември 2020 20:10 | конфликт
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

В "Леско еоод" има бум на заразените. Вземете мерки


18 Ноември 2020 20:23 | !!!!
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Като се затвори всичко, защо ни е общинска и държавна администрация. Нека и те да са в неплатен отпуск.


18 Ноември 2020 20:26 | С цялото ми неуважение
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Информация имаме и сега. РЗИ дава ежедневно. Това не помага в овладяване на епидемията в града. Създаване на поредната комисия е начин да се замете проблема под чергата. Не разбрахте ли, че кафене или бръснарница може и да се отвори за един ден от един човек с осми клас образование, ама болница няма как да се направи и лекари за нея НЯМА да има!


18 Ноември 2020 20:27 | това е матряла
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Всеки път си казвам, че няма как да има толко прост народ. Заслужавате си и управата и живота който водите. Хората искат да помогнат, вие кълнете и заплашвате. Стойте си по панелките и не се занимавайте с хора които са на светлинни години от вас


18 Ноември 2020 20:28 | Natalia Hristova
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Затваряне .?
Ние сме затворени-неформално, докараха хората до истерия и да умират от страх !
Некъдърни и комплексирани “хора” ни управляват !
Време е да бъдат изметени, както много хора от тях изпратихме във небитието и дълбоко в нафталина!
Източиха всичко от всякъде, европейски фондове, НЗОК и какво ли още не!
Достойнство трябва


18 Ноември 2020 20:30 | AAA
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Крайно време е в тази община да се вземат мерки, предложени от ЛЕКАРИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ, А НЕ ОТ .....т . н. плолитици! В тази държава всички политически решения, взети до сега са погрешни! Напълно съм съгласен с ДОКТОРА, който предлага затваряне на детски заведения, училища и заведения за обществено хранене за 3 седмици! ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЗАРАЗАТА, НЕЗАВИСИМО КОЛКО ЩЕ СТРУВА ТОВА НА дребния бизнес, който почти е на сиво, но упражнява контрол върху ОС! Разберете, че ако всички хора измрат, няма кой да посещава мръсните ви заведения, в които предлагате кафета и храни със съмнителни качества! МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ!


18 Ноември 2020 20:37 | gosho
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

GETO


18 Ноември 2020 20:46 | село
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Друго не знам, не съм здравен специалист, но вие и другите средства за масово затъпяване, сайтове, телевизии, радиа и пр. престанете само да броите болни и умрели по цел ден ! На маймуни ни направихте !!


18 Ноември 2020 21:01 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Лична, семейна и родова стабилност. Време има само за тази организация. И това е проблем, но заради бъдещето трябва да се опита поне на това ниво. Бог с всички нас!


18 Ноември 2020 21:10 | ИВАН
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Това ще бъде пълен абсурд.
Нека се гласува тогава да не плащаме данъци поне 3-години. Това затваране на бизнеса в града ще го закопае. Кой точно от тази комисийка ще плати загубите, или това ще бъде община Благоевград?


18 Ноември 2020 21:15 | 666
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Шибаняци, ще запалим общината


18 Ноември 2020 21:17 | Георги
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

Хората на Илко искат да счупят Благоевград. Гласувайте за Слави!!!


18 Ноември 2020 21:34 | ЕЕЕЕЕ
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Какъв бизнес, какви 5 лева. Що за "бизнесмен" си като нямаш пари да затвориш за 3 седмици, иначе го раздават тежко, тежко. Прошляци!


18 Ноември 2020 21:50 | CVD19
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Някой трябва да предприеме някакви мерки, след като Тиквата го е страх да вземе решение.


18 Ноември 2020 23:43 | Рошко
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Герб =гроб.


19 Ноември 2020 00:11 | До редакцията на стършел
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Извинете, кога ще може да се пишат коментари под статията за Христина Шопова? Тези ограничения присъщи ли са за нормални страни, които нямат проблем със свободата на словото?


19 Ноември 2020 00:32 | Един
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Какъв бизнес има в тоя град ?
Кафенета и магазини... С "бизнесмени" тип "селски тарикат", които плащат осигуровки на работниците си на минимална, че някои даже ги осигуряват на 4 часа (половин минимална) или даже на 1 работен ден в седмицата...
Циркаджии от "големото доброутро".


19 Ноември 2020 08:09 | ДДС
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Държавата трябва да вземе незабавно решение за обявяване на данъчна ваканция .Поне за три месеца да ни освободат от деклариране и внасяне на текущите ни задължения за ДДС и ДОО. Това ще бъде глътка въздух за бизнеса. Ще позволи да се работи на плаващо работно време и от дома. Разходите ще се ограничат и с акумулираните макър и по малко приходи ще успеем да се справим.


19 Ноември 2020 08:19 | �����
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Тоя напълно е изперкал


19 Ноември 2020 10:50 | Вяра
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Подкрепям предложението на лекарите за пълен локдаун за 3 седмици. Утре ще е късно. Ако се спазваха мерките, нямаше да се стигне до тук.


19 Ноември 2020 10:56 | 1
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

те докато вземат мерки ще дойде лятото
странно защо на отговорните постове в България преобладават лекетата


19 Ноември 2020 11:10 | Кирил
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Няма как това частично затваряне да спре разпространението на вирус, за който още много неща не са ясни. А лекарите да изнемогват защото проблема за недостиг на лекари е от години и никой него интересува по някакъв начин да задържат младите лекари а ги интересува за техните заплате, да работят професорчета едвам ходещи на 5-6 места за големи заплати а младите лекари да ходят в чужбина. Затова се мисли навреме


19 Ноември 2020 13:47 | луд умора няма
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всички тези мерки със затваряне на обществени места и въвеждане на псевдо зелени коридори са напълно безсмислени от гледна точка на здравия разум и елементарната логика. Да, болниците със сигурност са претоварени, защото хората са подложени на инфо пандемия, водеща до небивал досега стрес, а пък стресът от своя страна е най-големия враг на имунната система и отваря широко врати и за инфекциозните болести. В този смисъл разбирам доктора, който иска локдаун, тъй като здравната система няма да издържи на претоварването.
Да, вирус има, но ако сме дисциплинирани и спазваме преди всичко висока лична хигиена, физическа дистанция, е, хайде и носене на маски, въпреки, че по начина, по който се носят от по-голяма част от хората /като лигавник, подбрадник, на ухото, в джоба, на ръката, в чантата/ и те губят смисъл.
Затварянето само ще създаде повече проблеми, да ще има малък спад, но в момента, в който се отворим, ще започне отново да расте броя на заразените. НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНО Е ЗАТВАРЯНЕТО!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар