Първи сняг в симитлийското село Брежани на връх Димитровден

26 октомври 2014 14:40   1 коментар   6489 прочита


На Димитровден миряни се събират на храмов празник в симитлийските села Брежани и Сенокос в подножието на Пирин. Въпреки студа десетки миряни се събраха в църквата в Брежани за празничната литургия.

По обяд в Брежани падна и първият сняг. На Димитровден. Така Светецът показа, че наистина зимата идва на този ден. Църквата в село Брежани е наречена на Св. Димитър, покровител на зимата и студа. Православният храм „Св. Димитър” в Брежани е в челната тройка в цяла Югозападна България на най-старите действащи православни храмове. По възраст я изпреварват само църквата „Св. Троица” в Банско и катедралният храм в Благоевград.

Храмът, съхранен през годините, навръх Димитровден в двора на църквата се събират миряни от Брежани и съседните села на курбан за здраве. Отец Яне отслужи празничната литургия в храма, след това местни от Брежани и гости на селото седнаха на обща трапеза да се стоплят с младо вино и вкусен курбан, приготвен в 5 казана. Десетки вярващи взеха светена вода от църквата, за да поръси дома и семейството си за здраве.

Храмовият празник на църквата „Св. Димитър” празнува тази неделя и планинското село Сенокос, където живеят възрастни хора. Черквата там е точно до кметството, в съседство й е старият хан, запазен и до днес. Божият храм „Св. Димитър” е голям и светъл, а църковният двор, със старите стрехи, дървени маси и пейки, пазят вековна история. Храмът в Сенокос е граден през 1927 година, четиринадесет години след като е опожарена голямата църква на селото.

 

В. Стефанов

 


Още за: храм   Брежани   Димитровден   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
26 Октомври 2014 20:34 | защо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Наздраве Брежанци. Да векувате в здраве и щастие!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар