Протест! Отворено писмо на бизнеса от Пиринско до премиера Б. Борисов и министър К. Ананиев 

17 май 2020 08:43   13 коментара   14970 прочита


Отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравния  министър К. Ананиев изпратиха в петък представители на фирми, обслужващи инвеститори от ЕС и в частност тези от Република Гърция, на територията на Югозападна България. В него те настояват за премахване на ограничителните мерки, които бяха въведени с последните заповеди на министър Ананиев, ограничаващи правата на гръцките предприемачи, които имат бизнес у нас.  Съставителите на писмото искат  да отпадне задължителната карантина от 14 дни за влизащите в страната ни от държави в ЕС. Инициатор и разпространител на отвореното протестно писмо е петричкият адвокат Борис Харизанов. Ето пълният текст на писмото без намеса :   

ОТВОРЕНО ПИСМО 

Уважеми господин министър-председател, 
Уважаеми министри, 
Уважаеми дами и господа, 

Съставители на настоящето Отворено писмо сме широк кръг от физически и юридически лица, обслужващи инвеститори от ЕС и в частност тези от Република Гърция, на територията на Югозападна България. Сред нас са счетоводни и консултантски фирми, адвокати, нотариуси, търговци на хранителни и нехранителни стоки, производители на хранителни и нехранителни стоки и др. 

За информация на адресатите, към настоящия момент по данни от Агенция по вписванията на територията на Югозападна България има регистрирани на 15. 000 юридически лица с гръцко капиталово участие, които чрез заплащането на своите данъци и местни такси сформират значителен дял от бюджетите на съответните общини, в състава на област Благоевград, и не само. 
Водими от принципа за запазване живота и здравето на гражданите, ние представителите на бизнеса с услуги, търговия, производство и свободните професии в Югозападна България във всекидневните си практики апелираме за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, като в помещенията на нашите фирми на видими места сме поставили съответните лични предпазни средства, ведно с указания за нормативноустановената дистанция между лицата, на територията на затворените помещения. 
Както споделихме по-горе, нашите практики са силно и непосредствено зависими от гражданите на ЕС, които управляват своите български юридически лица. От 13. 03. 2020г до настоящия момент е в сила така нареченото извънредно положение и гласуваният в тази връзка извънреден закон. От дата 06. 04. 2020 до настоящия момент и необвързана от крайна дата е в сила Заповед РД - 01-183, издадена от Министъра на здравеопазването. С последната, в своята точка II, т. 1 се указва, че всички лица, които навлязат на тритоията на Република България се поставят под 14-дневна „карантина“. 
Адресати на последното ограничение на правата и свободите са всички наши клиенти, множество от които са и работодатели на голяма част от населението в област Благоевград. Изключение за нарушаване на „карантина“ се допуска само, ако лицето е със статут на водач на тежкотоварен автомобил, който навлиза през ГКПП, именно с товарен автомобил и в рамките на 24 часа напусне страната. 
От гласуваното „Извънредно положение“ и до настоящия момент, нашите клиенти, работодатели и данъкоплатци, граждани на ЕС са поставени във фактическа невъзможност да управляват своите дружества, което е и тяхно задължение по закон, поради обстоятелството, че не могат да навлязат на територията на Република България, така, както имат право да го направят водачите на тежкотоварни автомобили (поне за срок от 24 часа), както и туристите, които ще посещават българското Черноморие, без оглед на обстоятелството от коя страна пристигат и каква е епидемичната обстановка в същата. С продължаването на конкретната мярка на Министъра на здравеопазването се нанася огромна щета на цели отрасли от икономиката в Югозападна България, от която пряко зависи препитанието на гражданите. Всички съставители на това отворено писмо, които обслужваме чуждестранни капитали в района на Югозапада, отчитаме значителен спад в паричните постъпления от нашите клиенти, които от своя страна не успяват да осъществяват своите сделки, да реализират и контролират дейността на фирмите си, да управляват банковите си сметки, да заплащат трудовите възнаграждения на работниците и служителите си, съответно и дължимите наеми за наетите помещения и др.. И всичко това заради териториалното ограничение за навлизане в България, обвързано обаче с условия за „карантиниране“. По този начин не е налице каквото и да облекчение, а напротив – налице е подтискане и ограничаване на нормалната икономическа обстановка в Югозапада. 

Уважаеми господин министър-председател, 
Уважаеми госпожи и господа министри, 
Уважаеми дами и господа, 

Обръщаме се към Вас с искане и апел, да намерите най-компромисното и най-адекватно към днешната епидемиологична обстановка решение за премахване на тази ограничителна мярка. Моля, отчете обстоятелството, че в Югозападна България има хиляди гръцки работодатели, които осигуряват препитанието на десетки хиляди български граждани. Моля отчетете обстоятелството, че за щастие Република Гърция е сред страните, в които се регистрират минимален брой заразени с КОВИД-19 и минимален брой починали не от КОВИД-19, а установени виросоносители. Молим да отчетете, че в настоящия момент множество предприятия са оставени в „латентно“ състояние и се намират в положение на „самоход“, поради обстоятелството, че не всяко управленческо действие може да бъде извършено от разстояние (посещение на банка, посещение на нотариус, прехвърлителни сделки, контрол на производството, посещение на адвокат и др.) 

13 коментара
17 Май 2020 09:19 | Блг
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Нека си създават фирмите в Гърция, защо у нас? Ааа защото тука корп. данък е 10% и лъжеш в разходите...


17 Май 2020 09:26 | ааа
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

ааабе, тъпчо... нали държавата ни печели от данъци по тоя начин. Като ги направят в Гърция, България печели точно 0. Земи помисли малко, тъпунгер


17 Май 2020 09:31 | гражданин
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Каква част от тези фирми произвеждат и имат доставки и участие в брутния вътрешен продукт. Всичко е "ларж, вериж" пари само за счетоводните фирми.
Работи се в сивата икономика.
Към НАП да се извършват ревизии и проверки... ………………...


17 Май 2020 09:50 | Краси
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Здравето ми е по важно от вашите лични и корпоративни интереси...


17 Май 2020 10:36 | Кирил
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Учредяват фирми,. извършват дейност, не плащат ДДС и осигурителни вноски, изпадат в несъстоятелност и си тръгват обратно до Гърция с 250 хиляди неплатени данъци, когато ги подгонят от НАП.


17 Май 2020 10:59 | Агуу
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

О С Т А В К А


17 Май 2020 14:12 | Титко Папазов
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

TИА ЛЯЛЮНЬГЕРЕЬЕ НЕ СА НИКАКВИ БИЗНЕМЕНИ! КАКОВ БИЗНЕСМЕН МОЖЕ ДА Е АДВОКАТ ЗАВРЪШИЛ ЮЗУ? А ДЕ?


17 Май 2020 15:25 | Антон Миленков 898
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да се пререгистрират като водачи на автомобили (може и с леко измислени категории) и да си работят...


17 Май 2020 15:27 | Антон Миленков 898
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А общо взето (бе, както викаха :всичко общо вече е взето"), тая работа ама ич не е несериозна. Ама капацитетите са фного и им се бутат концепциите една у друга... Колизии, бате...


17 Май 2020 16:33 | �� ������
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Явно тези, които са писали писмото не четат достатъчно, иначе щяха да знаят, че се водят преговори между съседните държави за разрешаването на подобни проблеми. Не е зле да прочетат и последната заповед на Ананиев за ограничението за движението на хора.


17 Май 2020 17:29 | гражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Гърци и македонци като дойдат в България, да са под карантина. Гърците откриват фирми за да избегнат данъците в Гърция. В България не плащат данъци и така съвсем "сухи". Счетоводителите в България прилагат "хватки" за да не плащат данъци гърците и македонците. Във фирмите на гръцките и македонските граждани не се назначават работници с трудов договор за да не плащат ДОД и осигуровки.


18 Май 2020 07:06 | Ася
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вместо да го подкрепим вие злобари и короната ни е малко


18 Май 2020 16:33 | от кукуряхцево
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Тоя има още жълто по устата от млякото на майка му и акъл дава. Това са кадри на Курнелия Ниновата - Руменчо Радевото пале - що не става за нищо ама ние си го избрахме за разединител на нацията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар