„Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015” наситен с богата програма

11 май 2015 17:44   6 коментара   9842 прочита


Изключително богата културна програма е подготвила Община Благоевград през месец май. На специална пресконференция днес Христина Шопова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Благоевград разясни множеството културни събития, които ще радват благоевградчани и гостите на града през месец май.

Празничната програма ще премине под мотото „Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015” и стартира днес, 11 май, с концерт на възпитаниците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” по повод 135-годишнината на Хуманитарната гимназия.

Утре, 12 май (вторник) в Благоевград започва третото издание на Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” и Панаир на книгата „Литера Експо 2015“ .

За трета поредна година „Територия за млад театър“ ще зарадва с изключително богата програма, като за целта са включени едни от най- актуалните представления. В програмата от 12 до 22 май

жителите и гостите на областния център на Пиринско ще могат да се насладят на представленията на театрите „Иван Вазов“, „Сфумато”, „Реплика”, Малък Градски Театър „Зад канала”, Драматичен театър Пловдив и други. Грандиозното театрално събитие „Тара-ра-бумбия” ще започне със спектакъл на випуск 2014 от НАТФИЗ "Женска утопия" от 19:00 часа на голяма сцена на Драматичен театър „Н.Вапцаров“.

Панаирът на книгата „Литера експо” ще отвори врати също във вторник, в 17:00 часа. Организаторката на второто книжно изложение Венка Рагина разясни на днешната пресконференция кои издателства и автори ще гостуват в Благоевград. В изложението участват 17 издателства, сред които „Фют“, „Просвета“, „Златното пате“ и др., които ще бъдат разположени в 6 атрактивни шатри на площад „Македония“. Редица автори ще представят своите книги на живо, а поетични вечери ще допълват атмосферата.

Тазгодишното връчване на приза „Училище на годината” ще се състои на 21 май (четвъртък) от 18:00 часа в зала „Яворов“.

На 23 май за трета поредна година в Благоевград ще се проведат Годишни музикални награди на БГ Радио. Празничната церемония ще започне в 20 часа на площад „Г. Измирлиев“.

Детски панаир ще се проведе на 23 и 24 май, който включва двудневна разнообразна програма на ателиета със свободен достъп за деца. Изключително наситена е програмата за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и ден на Благоевград.

През целия ден са предвидени различни мероприятия. Празничен юбилеен концерт на Детско-юношески танцов ансамбъл „Пиринче“ ще започне от 17:00 часа на площад „Македония“. Децата от четвъртите класове, участници във „Фортисимо“, ще изпълнят симфоничен концерт заедно с Камерна опера Благоевград и Софийска филхармония.

От 26 до 29 май ще се проведе „SO INDEPENDRNT-Пролет”, на 26 май стартира и 3D FEST.

 

6 коментара
11 Май 2015 21:18 | А. Митева
Оценка:
-3
 (
11
 гласа)

Програмата е много добра. Поздравления за работата. Всички го оценяват.


12 Май 2015 08:59 | Kирилова
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Браво, наситена програма. Да се чуди човек кое да посети най-напред. Страхотен екип на кмета! Харесвам как работите, така се прави. Успех


12 Май 2015 09:01 | 03
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

ТЕЗИ ГУГУТКИ КАКВО РАЗБИРАТ ОТ КУЛТУРА


12 Май 2015 09:35 | 007
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Тея от културата сами си драскат, като се възхваляват. По всичко личи, че стила на писане е на Шопова.


13 Май 2015 08:47 | до 007 и 03
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ало, агента, много добре си ги разкрил тия от културата, браво на теб, пък и стила им познаваш. Да не работиш с тях случайно, а? Иди ги питай гугутките да ти разяснят някои неща, защото ми се струва, че ти се е поизгладил мозъка.....


13 Май 2015 21:06 | Шапкарев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Чудно ми е защо вестник "Струма" и повечето инфосайтове не пишат нещо за честването на 135 години от основаването на Солунската българска гимназия, чийто наследник днес е НХГ "Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград?! Толкова събития организирани от учителите и учениците на гимназията, прекрасен концерт-спектакъл! За това си струва да се информират хората от Пиринска Македония, това е автентична култура!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар