Прокурорската колегия призова купонясвалите в Банско с Нотариуса да се явят, „за да не стигаме до хотела“

29 февруари 2024 11:40   9 коментара   21406 прочита


Прокурорската колегия призова обвинителите от Софийската районна прокуратура, които са били на банкет в Банско, на който е бил и Мартин Божанов-Нотариуса, да се явят пред кадровиците. В противен случай членовете на ПК се заканиха да поканят целия състав на СРП, за да го питат за партито, като дори можело да се стигне и до хотела, където гостите са се регистрирали. 

На заседанието си днес Прокурорската колегия продължи с изслушването във връзка с изясняване на твърденията за влияние в съдебната система на групата на Мартин Божанов. Пред кадровиците днес говориха четиримата бивши заместници на Невена Зартова – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова и Тодор Куюмжиев, както и Александър Червеняков, адвокат на гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос, които се оплакаха от натиск и изнудване от страна на хора от кръга на Божанов. 

Един от въпросите, които бяха зададени на бившите заместници, беше свързан с признание на самата Зартова, направено пред парламентарната комисия за изясняване на фактите около Божанов от миналата седмица. Пред депутатите бившата районна прокурорка на София каза, че е имало парти на обвинители и служители от СРП в хотел в Банско, на което е присъствал и Нотариуса. 

И четиримата заместници заявиха, че не са присъствали и не могат да кажат подробности. Тодор Куюмджиев посъветва кадровиците да се обърнат за повече информация към съдебния администратор на СРП Дима Куюмджиева и към Невена Зартова, които отговаряли за организацията на служители и прокурори. 

След изслушването Огнян Дамянов призова прокурорите, които са били на банкета, да подадат заявление до колегията или да дойдат, за да отговорят на въпросите, свързани с присъствието на Нотариуса. 

„Очевидно някой е бил на коледния банкет. И има два варианта – във ВСС има списък с всички прокурори от СРП и ние може да призовем всички тях и да ги питаме дали са били и какво са видели. Или тези, които са били, да сезират Прокурорската колегия. Моля тези, които са били, да спестят унижението на останалите си колеги, които не са присъствали, и да дойдат тук при нас. Рано или късно ще се разбере, за добро или за лошо. Колегите са се регистрирали в този хотел, но да не стигаме дотам, затова призовавам колегите да дойдат“, каза Огнян Дамянов. 

Той посочи какво ще последва, ако призивът не бъде чут: „Следващата седмица ще представя списък с прокурорите в СРП, включително и администрацията и ще направим график всички да бъдат поканени“. 

Преди обаче да се стигне до тази крайност, кадровиците решиха да изпратят протокола от днешното заседание на и. ф. шефката на СРП Светлана Митова, която да го сведе до знанието на обвинителите и те да решат какво да правят. 

Дамянов предложи, а останалите го подкрепиха, за следващото заседание да бъдат поканени съдебният администратор Дима Куюмджиева и секретарката на Невена Зартова – Диана Колева. Първата заради партито, а втората, защото е споделила пред прокурори, че е виждала Мартин Божанов да влиза в кабинета на доскорошната шефка на СРП. 

Освен това протоколът от днешното изслушване ще бъде изпратен на парламентарната комисия, на комисията към Съдийската колегия, на и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов и на главния инспектор Теодора Точкова. 

 

Борислав Георгиев беше първият от заместниците, който беше изслушан днес. 

Той заяви, че отдел „Специализиран“ в СРП, наречен от и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов „шпицкоманда“, е бил под прякото ръководство на доскорошния шеф на СРП Невена Зартова и тя е определяла какви преписки и дела да му бъдат разпределени. 

Борислав Георгиев обясни, че отделът е съществувал под различни наименования още от времето на покойния Александър Налбантов, през Петър Белчев, Радослав Димов и накрая Невена Зартова. 

Първоначално той се е казвал „Дела с обществен интерес“, по-късно бил кръстен „Специализиран“ като е продължил да се занимава с дела с медиен и обществен интерес, такива с фактическа и правна сложност и с указания на главния прокурор. 

Самият Георгиев преди време също е бил част от отдела. И днес обясни, че предметът на работа на отдела е определен съгласно вътрешни правила в СРП. Посочи, че такива отдели има и в СГП, и в бившата Върховна касационна прокуратура, сега само Върховна прокуратура. 

Георгиев обясни, че под израза „указания на главния прокурор“ се има предвид не намеса по конкретни дела, а това са производства и преписки, по които обществото очаква по-бърза реакция на прокуратурата. Посочи, че през годините този отдел се е занимавал с престъпления като трафик на хора, изнасилвания, кражби – „всичко, по което обществото е настръхнало и се иска по-бърза реакция от прокуратурата“. Георгиев допълни, че магистратите в отдела са 10-11 и са с по-ниска натовареност именно за да могат да работят по-бързо по делата, по които се очаква реакция. 

Борислав Георгиев посочи още, че когато обвинителите от другите отдели видят, че в разпределена им преписка има обществено наболял проблем или известна личност, се обръщали към Зартова с питане дали с нея не трябва да се заеме спецотделът. Ако тя прецени, на случаен принцип се определял втори наблюдаващ именно от този отдел. Георгиев каза, че винаги се е спазвал принципът на случайния подбор, още повече, че информационната система в прокуратурата не позволява едно дело да бъде иззето от един прокурор и прехвърлено на друг. Цялостно прехвърляне можело да стане само при отвод. 

В отговор на въпрос Борислав Георгиев заяви, че заместниците на Зартова са разпределяли всички преписки от институции, докато доскорошната шефка на СРП отговаряла за т. нар. „първо гише“ – т. е. за молби и жалби, които директно постъпвали в прокуратурата. 

По думите му след оставките на ръководството магистратите в СРП работят доста по-спокойно. „Те се притесняват какво се случва покрай изслушванията. Смятам, че в момента работата в СРП е напълно спокойна. Утре приключва последната проверка, а това напрягаше както администрацията, така и разследващите органи“, сподели Георгиев. 

Пред кадровиците той отново разказа защо е подал оставка като заместник, какво значи декларираното от него и от колегите му „разграничение от действията“ на Невена Зартова и как се е движело делото за рекет срещу гръцките бизнесмени, което е наблюдавал до декември 2023 г. – неща, които вече сподели пред депутатите от временната комисия за изясняване на връзките на Божанов (виж повече тук и тук). Сподели, че по това дело никой не е искал нищо от него, не му е влиял, не му е оказвал натиск. 

Той повтори, че не познава Нотариуса и не може да каже дали го е виждал в сградата на СРП. Секретарката на Зартова обаче му споделила, че е виждала Божанов да влиза в кабинета на Зартова. Георгиев каза и че не е посещавал парти на прокурори в Банско, където е бил видян Нотариуса, за което разказа доскорошната шефка на СРП в парламентарната комисия. 

Борислав Георгиев посочи, че адвокат на ощетеното юридическо лице по делото срещу Каламарис и Дикос е бил Велимир Атанасов, който е отправял няколко молби до него във връзка с делото, на които Георгиев е отговарял писмено. 

Провокиран от изслушването на гръцките бизнесмени от парламентарната комисия, Евгени Иванов го попита дали посещава игрални зали. 

„Не съм хазартна личност. Днес се смяхме с колегите, защото аз през живота си не съм стъпвал в казино. Само тото няколко пъти. Не знам как изглежда отвътре, как се играе. Чувал съм как се чупят екрани и хората се ядосват. Аз водя нормален живот, имам ограничен приятелски кръг от петима човека и на всички съм казал, че за работа не говоря по никакъв повод“, заяви прокурорът. 

Той допълни, че съжалява, ако Каламарис и Дикос са се почувствали притиснати, но те са имали адвокати, които са можели да ги посъветват как да защитят правата си. „Имам достатъчно процесуално време и със сигурност ще потърся своите права, защото смятам, че бях дискредитиран пред обществото, пред колегите и пред семейството ми“, каза Георгиев. 

За посещенията на Нотариуса и Велимир Атанасов в кабинета на Зартова 

Другият бивш зам. -районен прокурор Иван Стефанов каза, че никога не е виждал и не познава Мартин Божанов, но няколко пъти е виждал в СРП адвокат Велимир Атанасов. Това били 2-3 случая, в които адвокатът е отивал в кабинета на Невена Зартова. Секретарката на Зартова казала на Стефанов, че тя и Атанасов са близки. 

„Никой не ми е предлагал пари или да влизам в някакво „семейство“. Единственото семейство, което имам, си е моето“, отговори Стефанов на въпрос за „семейството“ от магистрати около Петьо Петров-Еврото, за което говори в парламента Зартова. 

Относно събирането на районните прокурори в Банско през декември 2021 г., на което тържество се твърди, че е бил и Нотариуса, Стефанов каза, че то е било организирано по традиция от Зартова и съдебния администратор. По изключение било извън София, но той не e присъствал и не e чул отзиви, защото не e проявил интерес. 

Стефанов разказа днес, че напрежението в СРП се увеличило през лятото на миналата година, когато Сарафов за пръв път поиска оставката на Зартова. След това от нея разбрал, че възнамерява да подаде оставка след коледните празници, но не настоявал да разбере кога точно, за да не си помисли, че иска мястото ѝ. 

„Очаквахме, че след завръщането ще сподели нейните намерения“, заяви Стефанов, но с останалите заместници останали изненадани, че тя не подала оставка. След влизането на Борислав Сарафов на проверката в СРП с 21 върховни прокурори, Стефанов бил убеден вече, че Зартова и екипът ѝ са изчерпани като легитимност да ръководят прокуратурата. 

„Ние трябва да организираме добре работата и тя да се върши в една спокойна среда – във второто категорично се провалихме“, заяви бившият зам. -районен прокурор. Той обясни, че заявеното разграничение на заместниците от Зартова е заради това, че останали с впечатление, че тя няма да си подаде оставката на 14 февруари. „Останахме с усещане, че няма да се случи в обозримо бъдеще и се разграничихме от това, че не си подава оставката“, каза днес Стефанов. 

Същите мотиви изложи и Мима Куцкова, като тя се аргументира и с влошената си комуникация със Зартова в последните осем месеца. Бившата вече районна прокурорка на София започнала да отсъства много миналата година, когато имало и постоянни проверки. „В този период тя отсъстваше дълго и се наложи и аз да я замествам, поради което нещата станаха още по-сложни. Имаше 12 работни дни, в които бях съвсем сама – без административен ръководител и без нито един заместник, което малко преля чашата“, каза Куцкова. 

Тя нямаше обяснение защо комуникацията ѝ със Зартова се влошила, като каза само, че опитала да оправи нещата, но не получила разбиране. Куцкова каза, че е имала една преписка от 2017 г., по която фигурирало името на Божанов, като ставало дума за отправени заплахи. По нея прокурорката постановила отказ да се образува досъдебно производство, който не бил обжалван. 

Имала и едно разследване за изнудване, по което разпитала Божанов и Велимир Атанасов като свидетели от страната на пострадалия преди две години. Тогава Атанасов ѝ дал контакт на Божанов и тя го призовала по телефона, като разпитът продължил половин час и го изпратила. 

„Колежка ме беше видяла, че го изпращам и ме попита: „Ти не знаеш ли кой е това? Виж записа на Антикорупционния фонд“, Тогава разбрах кого съм разпитвала. Не ми е предлагал никакви карти, не ме е канил в никакви клубове“, каза Куцкова. По това дело привлякла един обвиняем, но то накрая било прекратено. Междувременно обаче бил подаден сигнал от адвоката на обвиняемия в ГДБОП срещу нея и в антикорупционната комисия била питана защо се е обаждала на Божанов.,предава лекс.  бг 

На въпрос на Евгени Иванов дали е разговаряла със Зартова за това дело, Куцкова каза, че няма да отговори, защото в момента се води досъдебно производство, по което е била разпитана като свидетел. 

Относно банкета в Банско тя каза, че не е присъствала, защото пандемията била още в разгара си, но разбрала от колеги, че Божанов и Атанасов са били там, като се били записали 60-70 човека. 

„Виждала съм Божанов два пъти да влиза и излиза от кабинета на Зартова. Велимир Атанасов многократно съм го виждала в кабинета ѝ“, добави Куцкова. 

И Тодор Куюмджиев заяви, че не е бил на партито в Банско, не познава Мартин Божанов, чул за първи път за него от разследването на Антикорупционния фонд. Посочи, че в последните седмици в медиите видял физиономиите на Нотариуса и на адвокат Велимир Атанасов. Допълни, че не е засичал нито един от двамата в СРП. 

Каза, че след началото на проверките в СРП комуникацията била затруднена – не само със Зартова, но и с горестоящите прокуратури и с колегите. 

В отговор на въпрос заяви, че това се е случило поради снемане на доверието от и. ф. главния прокурор, който на два пъти поиска оставката на Зартова и не я получи. 

Тодор Куюмджиев посочи, че след първото искане, Зартова често и дълго отсъствала, а в редките случаи, в които е била на работа, не била лесна за комуникация, не споделяла нищо. 

Работата вървеше трудно, каза Куюмджиев. 

„За съжаление покрай смъртта на г-н Нотариуса и разкритията после за евентуални негови връзки с наши колеги, се отрази изключително негативно не само на имиджа на отделни прокурори, а и на цялата прокуратура, което е много жалко. Вярвам, че почти всички колеги са изключително съвестни и си вършат работата в името на закона, вътрешното убеждение и само срещу получаване на заплатата на 25 число“, каза Куюмджиев. 

Йордан Стоев поиска да разбере повече за това как се е организирало партито в Банско. На събирането са присъствали 60 човека, трябва поне един да установим, каза Стоев. 

Тодор Куюмджиев обясни, че организацията винаги се е правела от една страна от съдебния администратор за служителите, и от шефа на СРП – за прокурорите. „Ако искате допълнителна информация, те може да ви дадат изчерпателна такава“, каза Куюмджиев. 

Колегията изслушва и адвокат Александър Червеняков, чиито клиенти са гръцките бизнесмени. Повод за поканата към него е интервю на гръцкия бизнесмен Дикос в „24 часа“, в което разказва как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Мартин Божанов. Дикос твърди, че апелативният прокурор на София Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: „Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим“. Но такава среща била отказана. 

Миналата седмица Димов отрече пред колегията да е звънял на адвокат Червеняков (повече виж тук). Днес и адвокатът отрече да е получавал обаждане лично от апелативния прокурор на София. Каза, че му се обадил човек от непознат номер, който му заявил, че звъни от името на Димов, за да уредят проблема с гръцките му клиенти. Червеняков отвърнал, че ако Димов иска нещо да му каже, нека лично му се обади, но това не се е случило. Адвокатът предал разговора на гърците. 

Червеняков беше попитан дали човекът се е представил и откъде знае, че става дума точно за проблем точно на тези свои гръцки клиенти. 

„Човекът не се представи с името си. Каза само, че се обажда от името на Димов относно проблем с мои клиенти. Не каза имена, каза гръцки граждани. Имам и други клиенти гърци, но в този момент беше подета атаката към моите клиенти, включително повдигане на обвинението. Логическата връзка беше такава, а и аз споделям с клиентите си каква информация получавам“, каза Червеняков. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
29 Февруари 2024 12:03 | Ние, потърпевшите!
Оценка:
21
 (
23
 гласа)

Пародия на прокуратури!
Всички са за оставки! Всички!
С какво се случва в окръжна Благоевград - и те подчинени на по- горни!
Срам сте г-да! Срам!


29 Февруари 2024 12:04 | Ние, потърпевшите!
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Пародия на прокуратури!
Всички са за оставки! Всички!
С какво се случва в окръжна Благоевград - и те подчинени на по- горни!
Срам сте г-да! Срам!


29 Февруари 2024 13:32 | бай Ставри
Оценка:
17
 (
19
 гласа)

Га нагъвахте кифтетата и се дупехте, не ривахте, пък сега ривете, вашта мама продажна! Идвайте под строй, приготвил съм ви килии с южен изглед и наточени мангусти с натопорчени шпекове!


29 Февруари 2024 14:11 | Бойко
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

"Повечето колеги съвестно си изпълняват задълженията", падам. Адвокат на прокурорите.


29 Февруари 2024 14:37 | Джумая
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

Тези са по големи бандити от тези които трябва да ги разследват


29 Февруари 2024 15:16 | Сляпата Темида
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Всички имат някакви фирми, с които да си перат мръсните пари.


29 Февруари 2024 16:24 | Смех
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Докато "стигнат" до хотела всичко ще и прикрито само лек аромат на лук ще остане


01 Март 2024 01:44 | Мина
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Измекяри


01 Март 2024 06:40 | Миткалото
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Нима нито един съдия или прокурор, които да са станали младши и след това назначения без протекции!
НЯМА, НИТО ЕДИН!
Всичките са с протекции и връзки!
Даже бившия Цацаров, стана прокурор с протекции!
Всички испити и конкурси в системата са редени!
Повтарям, нито един не е спечели конкурса си-всички са били в списъците!
Благоевград е яркий пример!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар