Прокурор Р. Бачева, осъдена и уволнена от системата, поиска да влезе в кабинета си

02 октомври 2023 17:16   7 коментара   21046 прочита


Бившият прокурор от РП Благоевград, Райна Бачева , уволнена от съдебната система, защото е окончателно осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, поиска да влезе в кабинета си в прокуратурата в Перник. . Мотивът – до окончателното произнасяне на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата срещу освобождаването ѝ, тя все още се води на работа. Заради това Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) бързо ще поиска от съда предварително изпълнение на решението си за уволнението на прокурката. 

 

В началото на юли т. г. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради това е, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя, 

В края на същия месец Прокурорската колегия я уволни от системата и остави без разглеждане две нейни молби. Първата беше за отлагане на решението за освобождаването ѝ, тъй като е внесла искане за възобновяване на делото срещу нея във ВКС, а втората – подадена от нея оставка. 

Бачева сезира ВАС като поиска и спиране на предварителното изпълнение на решението за уволнението ѝ. 

Преди месец върховните съдии отхвърлиха искането, защото се явява без предмет и обясниха, че според правилото на чл. 166, ал. 1 АПК обжалването спира изпълнението на административния акт. Предварителното му изпълнение като изключение от правилото е възможно при допускането му с разпореждане на административния орган – в случая ПК на ВСС, или по силата на отделен закон. 

 
Предвид определението на ВАС Райна Бачева е подала молба да бъде допусната до кабинета си в РП-Перник, защото до окончателното произнасяне на съда, тя се води на работа. 

Кадровиците препратиха заявлението ѝ до шефа на районната прокуратура в Перник, който трябва да прецени какво да прави. 

Същевременно ПК на ВСС реши да отправи искане до ВАС за допускане на предварително изпълнение на решението от юли, с което Райна Бачева беше уволнена от съдебната система, считано от датата на вземането му. 

 

lex.bg
 


Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
02 Октомври 2023 18:45 | Квазимодо
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Струма, пуснете коментарите за насо фелдшеро. Нека народната любов го залее като цунами ;)))


02 Октомври 2023 21:54 | Бкп
Оценка:
3
 (
15
 гласа)

Не не за шушков пуснете коментарите за да видите каква е народната любов спрямо това дс ченге.


03 Октомври 2023 06:50 | Танас Киряко
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Пуснете коментарите за Насо Камбита и Шушков нека народа да си напише и за тях


03 Октомври 2023 08:07 | ххх
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Защо ни занимавате с тази особа? Тя е всеизвестна. Осъдена.


03 Октомври 2023 09:14 | Струма
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

нема да пишем нищо за тех, оти не са си платили.....


03 Октомври 2023 11:10 | Боби
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Изключително нагла жена. Без морал, който е задължителен за тази професия. Защо не е приключило всичко? Виждаме ме го при полицаи, в всички сфери на сигурност и полиция, даже и в социалните служби.


03 Октомври 2023 12:25 | до медията
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

След като най-усложливо сте отрязали коментарите за Шушков и Камбитов, ще се коментира под други статии. Колко ли са си платили да направите това?! Иначе не сте изключили коментарите под статията за Байкушев, но той се представи най-добре тази сутрин на дебата по телевизията! И жената също- не запомних името и. Шушков заекваше и шушкаше и личеше, че не го бива! За 64 годишен не се е научил да говори, а да мънка и заеква. Богдански изобщо не е дорасъл за кмет и просто беше за смях. Илко Стоянов имал 25% подкрепа-просто не вярвам в това. Той е вече аут! Човек който се е кандидатирал за кмет в различни градове и с подкрепа на различни партии си е фурнаджийска лопата! И тези 2 години кметуване показаха, че не е за тази работа!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар