Прокуратурата сезира МОСВ да извърши незабавна проверка в Национален парк "Рила"

03 юли 2020 15:46   1 коментар   3164 прочита


Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите (МОСВ) да извърши незабавна проверка - каква е причината в Национален парк "Рила" да е имало тежка строителна техника, съобщиха от ВАП.

Това се прави в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера в Национален парк "Рила". Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото „Бъбрека“, са незаконосъобразни. По този повод ОП – Кюстендил е възложила проверка на  Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние, и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, и за благополучието на обществото, ВАП намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на МОСВ. При нея следва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк "Рила".

За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следва да бъде уведомена незабавно.

С. Стоянов


Още за: рила   парк   багери   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
04 Юли 2020 18:27 | Вазов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Естествено е че има проект, няма европейско финансиране въз основа на телефонно обаждане! Естествено е това че е спечелен от фирма близка до управляващите, 12 милиона са сериозна сума с която може да се построи магистрала от рилските езера до Рилски манастир! Естествено е че е по-евтино да се използват машини вместо катъри! Естествено е че Нашите фирми не са любители на законосъобразността при изпълнението на строителството. Естествено е че чиновниците които ги контролират се страхуват да не бъдат уволнени, по този начин се управлява България! Както казваше един министър от женски пол, няма да си признаваме! Едно изработиш, десет пишеш! 1КОЙ Е ОДОБРИЛ ПРОЕКТА ЗА СМР 2. КОЙ КОНТРОЛИРА СМРто 3. КОЙ Е НАДЗОРА НА ПРОЕКТА 4. КОЙ КАКВО Е ПРИБРАЛ?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар