Прокуратурата приключи разследването за катастрофата на "Струма" с 45 загинали

26 януари 2022 06:52   2 коментара   15236 прочита


 
 

Прокуратурата е приключила разследването за катастрофата на автобус на магистрала "Струма" при която загинаха 45 македонски граждани. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи пред Би Ти Ви, че причината според следствието е липса на контрол върху автобуса от страна на водача и високата, несъобразена, но и непревишена скорост. Предстои заключенията да се изпратят на македонските власти, след като двете страни се разбраха още в дена на катастрофата разследването да се извърши единствено от българската страна. 

На 23 ноември 2021 г. македонски автобус катастрофира на участък от магистралата, който впоследствие се оказа със статут на междуградски път. При възникналия пожар загинаха 45 македонски граждани, сред които и шофьорът, а седем оцеляха. В различни медийни изяви зам. -главният прокурор Сарафов твърдеше, че няма връзка между инцидента и пътната маркировка (въпреки признанието, че не отговаря на изискванията), но мантинелата, на която се нанизал автобусът, е опасна и е способствала за инцидента. Впоследствие инфраструктурата около участъка на инцидента бе преправяна няколко пъти. 


 
За автобуса се знаеше, че е на 14 години, като от две е собственост на македонската фирма-превозвач "Беса транс", а последно е минал технически преглед три месеца преди инцидента. 

Според анализ на автомобилния състезател и организатор на обучения за пътна безопасност Димитър Илиев сериозна роля за катастрофата има състоянието на пътната маркировка и сигнализация на мястото на инцидента. 

Служебният регионален министър Виолета Комитова от своя страна информира за хронологията на строителството на пътя, който се оказа без акт 16. Тя се опитваше да обясни, че не трябва целият фокус да се насочва към инфраструктурата, като съобщи и за индикация, че на 300 метра преди катастрофата е имало теч на гориво и пушек. 


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
26 Януари 2022 10:47 | Смях
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

"несъобразена, но и непревишена скорост" ха сега кой ще познае кое е това животно


26 Януари 2022 11:45 | Митко
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Съобразената скорост е такава скорост, която ти позволява да спреш преди да се удариш в каквото и да е, а превишената е такава, която е над законно допустимата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар