Прокуратурата откри проблеми с везните за измерване на камиони на “Кулата”

22 януари 2021 11:35   1 коментар   8106 прочита


Софийската градска прокуратура е извършила проверка за реда и начина на използване на монтирани 6 броя везни на ГКПП “Кулата”, съобщиха от пресцентъра на СГП. Причината за проверката е жалба от член на УС на Сдружение на малките и средни превозвачи, в която се посочва, че има отклонения в тонажа при осъществяване на метрологично измерване на теглото на товарните автомобили.

В нея се посочва за налагани глоби, които следва да се плащат на място, без право на обжалване.

Везните са били монтирани и въведени в експлоатация през 2020 година на ГКПП Кулата след изпълнен проект за “Реконструкция на ГКПП Кулата”.

Прокуратурата е изискала становища от отговорните институции и са били проведени работни срещи между тях. Въз основа на документацията е било установено, 1е поставените кантари от типа AR-WIM, с производител ESIT, не подлежат на метрологичен контрол съгласно действащото национално законодателство, поради което такъв не е осъществяван от БИМ. Също така Агенция “Митници” с ДАМТН и БИМ не са се съгласували за закупуване на кантарите и тяхното приложение на граничните пунктове.

Прокуратурата е определила 30-дневен срок за изготвяне на писмени доклади относно предприетите конкретни мерки, мероприятия, законодателна инициатива и други такива действия, с оглед законовите им правомощия и компетентност, за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия с цел опазване на обществения интерес и правата на гражданите.


Още за: камиони   Кулата   кантари   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
23 Януари 2021 07:54 | БаБА ПАЧКА АЙДАРО
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

НЕ САМО НА КУЛАТА А НА ВСИЧКИ ПУНКТОВЕ Е ТАКА И ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМА ПО ТЕЗИ ГРАНИЦИ А РЕКЕТА НА МИТНИЧАРИТЕ ВЪРХУ ШОФЬОРИТЕ КЪДЕ ОСТАВЯТЕ. ОТИДЕТЕ НА КАЛОТИНА НА ВЛИЗАНЕ В БГ. НА ВХОДА НА МИТНИЧАРИТЕ КЪДЕТО ТИРАДЖИИТЕ СИ ДАВАТ ДОКУМЕНТИТЕ И ВИЖТЕ И СЕ УБЕДЕТЕ КАК ТУРСКИТЕ КАМИОНИ МИНАВАТ С ПРЕДИМСТВО СЛЕД КАТО ВЛЯЗАТ В СТАЯТА НА МИТНИЧАРИТЕ И ОСТАВЯТ ПО 10 ЕВРО А БЪЛГАРИТЕ ЧАКАТ ОТ ВЪН НА СТУДЕНОТО ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ ТУКА ИМА РЕД И НЕ ВЛИЗАТ ВЪТРЕ А СИ ЧАКАТ ДОКУМЕНТИТЕ ОТВЪН. ПЪЛНА КОРУПЦИЯ И ОТВРАТ Е ПО ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ВОЖДА ПРЕСТЪПНИК ПРОСТАКА ОТ БАНКЯ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ ГЕРМАНСКИ ОЛИГАРСИ И БОКЛУЦИ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар