Проф. Кантарджиев: До седмица случаите на COVID-19 ще намалеят

07 юли 2020 21:42   8 коментара   17441 прочита


Разчитам, че до седмица ще почнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус, защото хората си взеха поука, че трябва да пазят себе си и семействата си. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му при емоционалните събирания на хората на едно място човек може да се зарази, когато срещу него някой болен или носител вика или крещи. “Много се говори за PCR-тестовете. Обсъжда се въпроса дали пътеките, плащани от НЗОК, да се увеличат, за да може хората със симптоматика да бъдат тествани”, каза още той.

“Когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени. Нещата обикновено се решават без проблем, голяма част от нещата се поемат от държавата”.

“Правилният подход е увеличаването на цената на пътеката, за да се даде възможност на всяка болница да прави бързи тестове, а когато той е положителен – тогава да се прави PCR-тест, обясни проф. Кантарджиев, като уточни, че не трябва да допускаме болниците да се превръщат в места за заразяване”.

“С тестовете откриваме болния, а РЗИ търси контактните. Не сме допуснали разпространение на големи клъстери или масово заразяване в болниците. Проблемът не е, че няма да имаме кревати, а нямаме да имаме здрави лекари и сестри, които да лекуват”, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той заяви, че опасно ще е октомври и ноември, а когато е сезонът и на другите болести. “В рамките на ЕС не може да излезе опасна ваксина. Може да не е ефективна, но опасна няма да е”.

Според него три са групите хора, които трябва да бъдат пазени: тези над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания и хората с имунен дефицит.


Още за: Кантарджиев   ковид   случаи   Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
07 Юли 2020 21:56 | Gocho
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

От къде тази информация имаш .


07 Юли 2020 22:10 | 1
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

КАТО ВЗЕМЕТЕ ПАРАТА ОТ ЕВРОПА КЕ НАМЕЛЕЯТ ОГИН ДА ВЕ ИЗГОРИ


08 Юли 2020 01:15 | БЕЗИН
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Този, Майтапчийски и шефа им-толупа с пълното шкафче са за затвора.


08 Юли 2020 01:24 | Ник
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Отговорете бе герберски толупи-защо при 20-30 заразени на ден цялата страна беше блокирана, а сега уж при 160-180 заразени няма ограничения?


08 Юли 2020 08:40 | ��������РИКО
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Тръмп публикува в Туитъра кратък твит, че "Смъртноста от Коронавирус се е снизила 10 пъти". И понеже това е психологична операция създадена от англосаксите всичко се решава там. Тръмп се бори да спре тази операция а неговите врагове правят всичко възможно тя да продължи и дестабилизират обстановката точно преди президентските избори (увеличиха количеството на тестираните с фалшиви тестове и му спретнаха безредици по улиците). Шанса е малък, но ако Тръмп вземе връх глупоста Коронавирус ще бъде прекратена. Нашите "аналитици" четат тези новини и правят прогнози.


08 Юли 2020 09:05 | �������� РИКО
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

до Нин. При 18 "заразени" нашият Бай-Ганьо - Бойко въведе Карантин защото му бе наредено да го направи а за това бе заверен, че ще получи много пари - официално към 1, 5 милиарда. От 2-3 седмици завишиха рязко бройката над 100 всеки ден с помоща на фалшиви тестове защото им бе казано, че трябва да въведат скоро втори Карантин. Но все още няма команда и за това качиха летвата на 200 "заразени". Тоест сега вече ако има над 200 няколко дни подред ще въведат втори Карантин. Няма да се учудя ако Бай-Ганьо - Бойко въведе втори карантин преди всички за да се хареса на своите господари. Да не забравяме, че при нас единствено от цяла Европа бе въведен двоен карантин и Ганьо ходи в Брюксел сам да предлага на англосаксите да изградят 5-та военна база в България. Какво очаквате от такава мижатурка?!


08 Юли 2020 11:30 | Ахаха
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Бай Ганя да даде кюлчетата


15 Юли 2020 14:08 | Седяфчо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

КОЙ ВИ ВЯРВА БЕ ТОЛУПИ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар