Проектът "Хераклея Синтика": Два консорциума в надпревара за 6 млн. лв.

09 октомври 2020 06:53   4 коментара   7781 прочита


Два консорциума бяха допуснати до конкурса за избор на изпълнител на проекта, който предвижда благоустрояване на територията около античния град Хераклея Синтика край Петрич. 

Едното от обединенията е ДЗЗД "Хераклея Синтика 2020", включващо столичните фирми "Парсек груп" ЕООД и "Бизнес Адванс Тийм" ЕООД, както и варненската архитектурна агенция "Фрибул" ООД. 
Конкуренция в надпреварата за мегапроекта ще им прави консорциума, обединяващ петричката "Никмар Кънстракшън" ЕООД и столичната "Пи Ес Пи" ЕООД. 
Прогнозната цена за най-голямата в момента обществена поръчка в цяло Пиринско е 5 959 200лв. без ДДС. Проектът предвижда благоустрояване на територията, върху която се разпростира древния град, консервация, реставрация, социализиране и експониране на археологическите обекти в нея. 

Фирмата-изпълнител ще трябва да се заеме и с изграждане на необходимата инфраструктура за осигуряване на туристическо обслужване, така че да се предложи цялостен и завършен туристически продукт.

Това означава, че ще трябва да бъдат изградени модерни обслужващ и посетителски център, които да разполагат с експозиционни зали, магазини, помещение за екскурзоводи и тоалетни, заведение за хранене, атракциони с покрити и открити басейни, бунгала за почиващи, детски лагер и VIP зона за настаняване, зона за къмпингуване, беседки, детски площадки, паркинг, свързващи алеи, зелени зони. 
Предстои отваряне на ценовите оферти. Все още не е осигурено финансиране за проекта, поради което договорът с консорциума, спечелил поръчката, ще бъде сключен в условията на отложен старт. 

П. Пенева 
 

4 коментара
09 Октомври 2020 08:49 | Ицо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Никмар работиха за Хераклея Синтика и по проект на Вельо Илиев от 2007 г. Браво!


09 Октомври 2020 11:36 | Чичко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Влахов ше налапа някой лев пак. Нищо, че не е строител и няма опит в такива проекти! Айде браво за апашлъка!


09 Октомври 2020 13:44 | 1
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

А кога ще има проект за стария град Скаптопара, КОЙТО е МЕЖДУ реката и сградата на НАП в Благоевград. След наводнението през 1954 г. са вдигнати двете гранитни стени на реката, като нивото на града в тази част е завишено с около 2. 5 метра пръст, насипана и върху Скаптопара.
За разлика от община Благоевград в Софиска община вече се подготвят разкопки около хотел Балкан за стария град Сердика.


09 Октомври 2020 16:51 | 987
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Ки го посерат гербаджиите... гаранция.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар