Проектантите на АМ „Струма“ увериха: Плановете за изграждане на Логистичен център в Благоевград ще бъдат взети по внимание

05 декември 2013 15:19   5 коментара   16797 прочита


Проектантите на АМ „Струма“ увериха, че плановете на общинското ръководство в Благоевград за изграждането на Логистичен център ще бъдат взети под внимание при изработването на окончателния проект за новата магистрала. Това стана в рамките на обществено обсъждане, което се състоя днес в благоевградската зала „22 септември“. Темата бе дискутирана, след като кметът Атанас Камбитов представи намеренията на общината пред експертите и постави въпроса за обособяването на допълнителен подход от магистралата към планирания транспортен център. Сред аргументите на кмета бяха, че в Благоевград се намира единствената митница между София и Солун, а в допълнение географското положение на града го прави изключително подходящ за подобни интермодални транспортни връзки. Д-р Камбитов изтъкна, че така ще се осигури и подход от магистралата към многохилядните благоевградски квартали „Еленово“ и „Струмско“, които по-лесно ще могат да се възползват от пътния коридор. Проектантите и пътните инженери увериха, че плановете на общината ще бъдат взети под внимание при разработването на окончателните чертежи и схеми за изграждането на ЛОТ 3 на магистрала „Струма“ поради важността на планирания център и позитивното му влияние в региона.

При представянето на предпроектните планове стана ясно, че тунелът под Кресненското дефиле ще бъде най-дългият в Европа и втори по дължина в света. Проектантите предвиждат той има две отделни тръби с дължина 15, 3 километра, а сечението на всяка от тях да е около 11 метра.

Предвижда се строителството на ЛОТ 3 да започне през 2015 година, като очакванията са да бъде завършен през 2017. Пробиването на тунела, което ще стане най-вероятно с тунело-пробивна машина, ще отнеме на специалистите поне 7 години, по думите на експертите от НК Стратегически инфраструктурни проекти.

На публичното обсъждане, освен представители на Министерството на регионалното развитие, присъства и председателят на Национална компания стратегически инфраструктурни проекти Асен Антонов, кметове и представители на общини в обхвата на бъдещата магистрала, зам. -кметът на община Благоевград инж. Стоян Благоев, главният архитект Васил Тинчев, граждани и представители на неправителствени организации.

5 коментара
05 Декември 2013 15:59 | в изгнание
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Относно тунелите - лично аз съм минавал през един 17 - километров в Австрия .
И си задавам въпроса - Австрия в Европа ли е ?
Или ние както винаги сме другата Европа !
И се сещам за един виц ;
За първи път в света за втори път в България ...


05 Декември 2013 20:28 | хахах
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Ахахахахаха Логистичен център.. аахахахаха... експо-център ахахахаахха! 2000 работни места, е, да, ако всички дето вкара на мястото на тези, които изкара... селяк долен падешки!


05 Декември 2013 21:13 | Стефо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Предвижда се строителството на ЛОТ 3 да започне през 2015 година, като очакванията са да бъде завършен през 2017. Пробиването на тунела, което ще стане най-вероятно с тунело-пробивна машина, ще отнеме на специалистите поне 7 години
-----
Аз нещо не разбрах ... как ЛОТ 3 ще е готов за 2 год. 2015 - 2017, като тунела ще се пробива цели 7 год.?


05 Декември 2013 21:55 | тъпо парче
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Стефчо - тъпо парче такова. Кой ти каза, че лот 3 и тунелите са едно и също нещо?


06 Декември 2013 08:34 | фалкон
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Аз си мисля, че кметът отново направи показно как се правят нещата. Направо по учебник. Аз лично му стискам палци и се надявам да построи центъра за логистика. Аз лично съм виждал в германия 5 такива. Това е европейски подход!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар