Пример за етническа толерантност! Мюсюлмани и християни спасиха черквата в Якоруда 

28 септември 2021 08:19   4 коментара   8432 прочита


 Християни и мюсюлмани в Якоруда събраха пари и спасиха църковния храм, след като мълния ударила покрива на черквата  и го разрушила напълно 

През август миналата година, след силна гръмотевична буря, мълния удря джамията и черквата  в Якоруда. На мюсюлманския храм щети не са нанесени заради наличния гръмоотвод на покрива. На църквата обаче такъв липсвал и мълнията поразила покрива и цялата електрическа инсталация. 

"Като стана това нещо, започнаха големи течове, защото се беше отпрало голямо парче и влизаше вода и влага и всичко беше тръгнало надолу и нещата не вървяха на добре, имайки предвид, че  черквата  вече е над 100 годишна", каза отец Данаил пред БНТ. 

Средства за ремонт не могли да осигурят нито от местната община, нито от Неврокопската митрополия. Затова хората в Якоруда се заели сами да събират пари. 

"Така с Божията помощ и с помощта на хората, събрахме 12 хиляди лева, които бяха доста малко. Но малко, по малко хората започнаха да звънят от Якоруда, от чужбина и стигнахме до 18 хиляди лева", каза отец Данаил. 

Хората в сгушеното между Рила и Родопите градче, които се славят с етническата си толерантност, освен парични средства, дарили строителни материали и труд, за да може храмът  да бъде укрепен  по-бързо. 
 

4 коментара
28 Септември 2021 09:55 | Ali
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Община Якоруда дари 2000 лева. Моля бъдете по коректни


28 Септември 2021 09:57 | Гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Аха.. И кой ги дари? Кмета или въздесъщата докторка Иланска? Само питам, че нещо е съмнителната тази работа, те могат да прибират, не съм чул и да дават


28 Септември 2021 10:42 | Йоцо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Интересно, църквата какво даде в цялата тази акция?
Ааа да, разреши да се направи покрива, иначе как ще работят хората.
Спрете да ходите на църква и да правите обряди и ще видите, как тези крадци ще слязат при хората и сами ще ги приканват.


28 Септември 2021 10:52 | Гост
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Всичко е Измамници и тарговия нима нямат пари тези Попове, че се е стигнало до хората да сабират пари. Време е да се прочистят черквите от тарговци кото продават и петнят вярата
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар