Приключи изпълнението на проект BG16RFOP001-1.008-0010 "Интегриран градски транспорт на град Благоевград”

22 ноември 2023 14:51   1 коментар   5653 прочита


Община Благоевград реализира проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие Проектът се финансира с Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0010-C08 между Община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството сключен на 10 октомври 2019 г. 

ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА - Повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград

  В изпълнение на целите на проекат бяха доставени 6 броя електробуси и три броя зарядни станции за тях. Доставените шест електробуса са нископодови, с двойна врата, монтирана вдясно от движението, за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Електробусите разполагат с механична рампа, при пускането на която автобусът не може да потегли. При това положение автоматично се включват аварийните светлини, които ориентират останалите участници в движението. Размерите на автобусите са съобразени с възможността да обслужват по-малки улици от второстепенната улична мрежа на Благоевград.

Новите лектробусите се отдадоха под наем на общинското търговско дружество „Благоевград Еко Транспорт“ ЕООД, което от 1 ноември 2023 г. изпълнява обществен превоз на пътници по одобрената нова линия № 12 на градския транспорт.

Освен шестте електробуса и зарядните станции към тях, по проекта се разработи и внедри интелигентна информационна система, в която основни елементи са комуникационна и сървърна инфраструктура, включваща видеостена, резервно захранване-UPS, сървър, оборудване за пренос на данни, система за позициониране, контрол и управление на превозните средства на обществения транспорт и електронните информационни табла по спирките и т.н. Новата информационна система е разположена в Контролния център за наблюдение на градския транспорт в Благоевград. На всички превозни средства, които возят пътници по градските линии, са монтирани устройства, които дават постоянна информация на електронната система за тяхното местоположение, скорост на движение и положение спрямо графика на маршрутите. Закупените и доставени по проекта нови електробуси също имат връзка с информационната система.

По проекта бяха монтирани информационни табла на 98 спирки на градския транспорт, които дават информация в реално време на гражданите и гостите на града за движението на превозните средства по маршрутите. Спирките разполагат и с гласова сигнализация за улеснение на хора в неравностойно положение. 

Информационната система има връзка и с новия уеб сайт - https://blgtraffic.bg/bg, съдържащ информация за обществения транспорт, както и новосъздаденото мобилно приложение, което може да бъде изтеглено от Google Play или Аpp Store и дава на потребителите на мобилни устройства много възможности – за избор на маршрут с градския транспорт, информация за движението на превозните средства по маршрутни разписания, платформа за натовареност на пътни сегменти, платформа за новини и събития на пътя и др.

Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лева, от които 4 369 247,45 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 265 418,77 лева са собствен принос на Община Благоевград. Продължителността на проекта е 50 месеца.

 


Още за: проект   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
22 Ноември 2023 16:25 | Пурко
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Как
Как сте то пресметнали, точно един кметски мандат. После какво? Други ще ни баламостват с други програми. Е Илко не те избраха, и сега накъде с тези автобуси.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар