Президентът Георги Първанов на визита в Благоевград

20 юни 2021 20:47   9 коментара   7207 прочита


Президентът Георги Първанов посети днес Регионален исторически музей Благоевград, където представи последната си книга "Пътуване към паметта". Това е поредна книга за Първанов, който остава в историята на България като третият нейн президент, управлявал от 2002г. до 2012г.

За нея той казва, че е книга за основните проблеми на прехода, описани така както той лично ги е видял и за които притежава документи.

"Причината е, че както мнозина наши сънародници съм неудовлетворен от нивото на българския политически дебат и смятам, че в последните 30 години се случиха неща, родиха се идеи, които могат да бъдат катализатор на един нов дебат.

Книгата е повече документална, отколкото мемоарна, тя не е хроника на политическата ми дейност. По-скоро е опит да се пресъздадат събития, да се анализират процеси, които намирам за важни, а може би и за определящи българското развитие в годините на прехода.

Зная, че има и други от съществено значение, в които обаче не съм пряк участник, за да кажа нещо значимо. Сигурно на моменти съм писал субективно. И това вероятно не е само инстинктивен, емоционален отговор на стотиците хули и несправедливи писания по мой адрес.

Мисля си обаче, че имам предимство пред опонентите - с многобройните документи, които само частично съм обработил. А последната дума ще имат историците", споделя Първанов за творбата си. Припомняме, че политическата биография на президента е пъстра и започва като член на БКП. Впоследствие Първанов членува в БСП, а след това учредява партията АБВ.

П. Пенева

9 коментара
20 Юни 2021 21:15 | Митко Митев
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Спас Митев нямаше ли го, племенника на Орешарски


20 Юни 2021 22:22 | Македонец
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Три са основните точки ако искаме Благоевград и цела Пиринска Македония да има бъдеще, а именно :
1.) Да преобладават младите хора.
2.) Да се положат специални грижи за образованието и възпитанието на младите хора.
3.) Да се подтикват младите хора да имат и да развиват Идеи които Идеи да са на НЕматериална основа.


20 Юни 2021 22:24 | старогражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Всички, които пряко или косвено подкрепиха Първанов за втория му мандат, сега са представени в служебното правителство на Радев.


20 Юни 2021 23:26 | Koкo
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Много подходящо заглавие.... Пътуване към паметта... Пътувай, пътувай, пътувай... а до паметта може изобщо да не стигнеш...
Какво иска да каже с това заглавие, не ми е ясно. Дано да е написал нещата както трябва, преди да го хванала склерозата.
Опитах се да чета на Иван Костов мемоарите, и толкова съм разочарован, нямам думу. Толкова некадърно написани, че трудно се четат.


21 Юни 2021 04:57 | старогражданин
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

След 7часа ще продължа горния ми коментар. На чашка кафе и много кеф в градината. Спорно утро на всички ранобудни!


21 Юни 2021 07:52 | старогражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

:НО преди това бяха тествани от ББ във второто правителство на ГЕРБ. Включително и Първанов. Не случайно той почти до скоро вещаеше четвърти мандат на Борисов. Дали Митрофановнаа ги убеди пак да се съберат. Въпрос.
Та, през цялото това интересно време имаше един Филип Гунев, американски възпитаник, който беше зам. министър на МВР. Момчето стигна чак до "апартаментгейт"
Много са фронтовете на Бойко Борисов. При всички положения е много по-интересно личност от Големия шлем..


21 Юни 2021 09:39 | До староселянина
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Дъртофелник, пишеш най глупавите коментари.


21 Юни 2021 14:19 | Ужас
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Как можа да се изложи така с подкрепа за томофф


21 Юни 2021 16:07 | 567
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Гоце хотелиера да се скрие и да си харчи парите съдрани от българския народ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар