Пресконференция на ОБС председателя Р. Тасков преди съдбовна за Благоевград сесия: Ще гласувам убедено против дълга за парк Бачиново

26 май 2022 14:38   7 коментара   5807 прочита


Смятам, че общински съвет е поставен пред избора дали да подпише празен чек- дългът е много голям, а няма работен проект ,твърди парламентарният шеф

34 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет Благоевград, насрочено за утре - 27 май от 09:30 часа в зала „22-ри Септември“ на Община Благоевград. 

Председателят на местния парламент Радослав Тасков даде традиционната си пресконференция, на която представи, пред представителите на медиите и обществеността, какво предвижда предварителния дневен ред. 

Той съобщи, че в деловодството на Общински съвет са постъпили четири предложения за извънредни точки за утрешното заседание. Това са: Предложение, относно прекратяване на Договор за възлагане управлението на "Благоевград инвест 2016" ЕООД - Благоевград с № 842-ЧР-Д/18. 11. 2021 година, - Предложение, относно внесено искане за промяна на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (АДБФП) № BG16RFOP001-1. 008-0010-C01 от 10. 10. 2019 г. за реализацията на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 (ОПРР 2014-2020).

Следващото предложение е относно инвестиционно намерение с предмет „Инженеринг-проектиране и изпълнение на дейности по укрепване на свачищно-срутищен участък над път Благоевград (Бистрица-лет. Бодрост-м. Картала), като общински обект от първостепенно значение, с цел прилагане разпоредбите на чл. 73, ал. 5 от Закона на горите. 
За извънредна точка деловодството на Общински съвет е внесено и Предложение № 60-00-178/25. 05. 2022 г., относно Заявление от Атанас Дафинов Дафинов, управител на ОФК „ ПИРИН“ ЕООД, относно решения приети на проведено извънредно общо събрание на акционерите на „ФК „ПИРИН“ АД на 20. 05. 2022 година. 
На редовното заседание на местния парламент утре, по първа точка от дневния ред, общинските съветници ще дискутират Предложение № 94-00-955/19. 05. 2022 г, относно приемане на решение за произвеждане на местен референдум в Община Благоевград. То ще бъде докладвано от общинския съветник Павлин Янкулски. 

На днешната пресконференция, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, информира, че при разглеждане на предложението на заседание на постоянните комисии те са излезли със становище „не приема“- 5 от тях, две са дали положителен вот и три не успяха да съберат кворум. 

Заседанието на местния парламент ще продължи с разглеждане на Предложение № 60-00-158/13. 05. 2022 г. - поемане на дългосрочен дълг чрез финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове за реализиране на инвестиционно намерение, което ще бъде докладвано от Йосиф Кочев – Председател на Комисия по бюджет, финанси и европроекти. 

Председателят на местния парламент информира, че 7 от постоянните комисии са със становище- не приема и 3 са приема. 
„Мнението на обществеността по темата не е еднозначно, а и Общински съвет е почти разделен на две. Аз съм доволен, че съветниците имат изключително отговорно отношение по темата и на комисиите имаше много ползотворна дискусия. Първо дългът  е много голям, няма работен проект, на практика трябва ОбС да подпише един празен чек. Въпросът за дълга е много сериозен по две основни причини. Първата от тях е, че се касае за поемането на дълг, който няма аналог в историята на Благоевград, а втората е, че той ще трябва да бъде връщан в следващите 20 години. 
Смятам, че този проект в предложения вариант може да бъде изпълнен с европейски средства, ако бъде малко подобрен и когато бъдат отворени програмите, общината ще може да кандидатства. 
Нямам никакво съмнение и личното ми мнение по темата, като категорично заявям, че не искам да ангажирам никого, е че ще гласувам „Против“, каза Радослав Тасков, председател на местния парламент. 

Съветници ще дискутират и предложение на Ивайло Червилов, управител на „Паркинги и гаражи – Благоевград“ ЕООД, относно Проект за изменение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград. 
Общинският съветник Кирил Илиев ще докладва предложение, относно изменение на Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред и Изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград и Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред. 
В проекта на дневен ред за утрешното заседание на местния парламент е включено и предложение от Лина Ангелова – Директор на Камерна опера Благоевград, Колектива на Камерна опера Благоевград за присъждане на звание „Почетен гражданин“ на Благоевград на академик Пламен Карталов. 

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент. 

Дневният ред беше одобрен на заседание на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград. 

Редовното заседание на Общински съвет Благоевград ще се проведе на 27 май 2022 година /петък/ от 09:30 ч. в зала „22-ри Септември” на Община Благоевград. 

Вяра Костова 
 

7 коментара
26 Май 2022 15:04 | Един познат
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Хитър ход, а?
Групата ти, За", а?!


26 Май 2022 15:23 | макака
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

брааво Тасков, механото се гордее с тебе, ега ти градо щом ти си председател на ОС, да беше му чунал оная работа Доктора-крадец


26 Май 2022 15:55 | Благоевград
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Борбата за това кой ще стане кмет догодина започна.. Илко Стоянов или Тасков ..


26 Май 2022 16:01 | ъей
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

Днес Илок си го каза най- добре. Моделът Камбитов - Тасков е работил дълги години само за себе си и в ощърб на града. Близо 10 милиона изтеглени като кредит и сега ние благоевградчани връщаме вески месец по над 200 000 лева заради този на снимката и Камбата. Честито


26 Май 2022 17:51 | ДЖУМАЛИЯ.
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

и това значи ли че трябва още един кредит да връщаме но в троен размер от предишният. понеже отсреща ни е тръчи лажи и е заборчел само и само да си изпълни детцката си мечта. та ние да плащаме.


26 Май 2022 18:02 | ДЖУМАЛИЯ.
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

лажи. лажи-вере. лажи кои ке лажеш само тасков вере неке да излажеш.


26 Май 2022 21:21 | Плаж мала
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Той е. Тасков е кмета
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар