Пресконференция на кмета Иван Кадев: Община Банско се справя с тежко предизвикателство! Бизнесът страда, приходите намаляват! Очакваме подкрепа от правителството...

20 май 2020 13:10   14 коментара   5355 прочита


Тежкото предизвикателство, пред което се изправи Банско във връзка с пандемията от коронавирус  и загубите  заради затварянето на града и спирането на всякаква туристическа дейност, бе обект на анализ на днешната пресконференция на кмета Иван Кадев.

Кметът Кадев съобщи, че ситуацията в Банско е тежка, фирмите и туристическият бранш отчитат изключителни загуби от провала на сезона и спирането на бизнеса им.  

"След въвеждането на карантината бяха предприети редица действия, които ни позволяваше закона. Целта бе да се облекчи финансовото положение на хората и местния бизнес.

Временно отпаднаха плащането на синята зона, бизнеса и хората бяха освободени от тези такси – от такса за заплащане на тротоарното право, от всички такси, които представляваха наети общински нежилищни площи и не на последно място освобождаването от таксите за детските градини.

 До края на годината ще бъдат намалени някои от таксите, една от които е тротоарното право.

„По различен начин ще се плащат и таксите в детските градини. Кметът съобщи, че облекчаването на мерките води  до съживяване постепенно на бизнеса и адаптирането му съобразно новите условия, като отчете, че от случилото се е пострадал най-много туризма на Банско, тъй като в него са заети голяма част от жителите на града.

Правени са множество срещи с представителите на туристическия бизнес, за да се уточнят начините, по които общината може да помогне. Кметът изказа благодарност към бизнеса за проявеното разбиране.    

"Преди дни  проведохме среща с представителите на туристическия бранш и знаем, че колкото и трудно да е за тях, те имат готовност да отворят своите хотели. каза кметът Иван Кадев, уверен, че хотелириерите ще спазят всички изисквания на здравното министерство, за да гарантират опазване здравето на клиентите си. Като жест към медиците на първа линия, Кадев съобщи, че Юлен и   Алианс ще предоставят безплатни пакети за медиците, които работиха неуморно по време на епидемията.

Градоначалникът обсъди и бюджета на общината, която той завари с 8 милиона дълг и уточни ,че ежемесечно плащат по 100 000 лева вноска, което в сегашните условия е непосилно. Намалели са собствените приходи, намалял е и туристическия данък, което се отразява сериозно на общинския бюджет..     " "Проведохме разговор за използването на т. н кредитна ваканция, за да може да отложим плащането на част от вноските за тази трудна за всички година. Знаем, че това е временна спасителна мярка, но все пак ще имаме известно облекчение“, подчерта той.

На финала кметът заяви, че очакват подкрепа от правителството в тази тежка ситуация и цитира премиера, който казал, че е нужда дисциплина, но според  кмета само дисциплина не  е достатъчна.

П. Костадинов   

14 коментара
20 Май 2020 13:47 | народен човек
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

когато с крадените пари от народа. Откраднати 1996 1997г. правихте хотели. Тогава ви беше добре. Сега пак от нашия гръб на обикновенните хора помощ искате. ИЗЕДНИЦИ.


20 Май 2020 14:23 | Благодаря!
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не упрекваме кмета, такава е ситуацията, но нека да си огледа служителите, защото има някои, който не знаят защо са там.
Ревизия на отделите и бройката на чиновниците


20 Май 2020 14:39 | Не Ви ли е срам?
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

В края на 2011, когато Монтофонеца взема властта получи 6 милиона излишък. До като властваше разду администрацията до безкрайност, построи си палат, но да спра, че имам право на 1000 знака и няма да стигнат. Сега оставѝ и 8 милиона дефицит и Вие ще търсите помощ от правителството?! Не Ви ли е срам??? Защо не го дадете Икономов за разследване? Ами да! То се знае-Бойко ще го оправдае. А на оня по-горе тиквеник "от народа" бих му казал, че информацията не му е вярна. Да се налапа с л... а и да си направи сметка "#кой" и с чии пари е правил хотелите и каква е вината на обикновения банскалия! Като не си в час-замълчи!... Не се чудете и не чакайте помощ от правителството, ами "викайте неволята", за да настъпи "Генералната промяна"! Вие сами знаете, че никой няма да Ви помогне, ако сами не си помогнете. И хотелиерския бизнес да не чака помощ от общината, а да се обърне към Бистрината маскара, който беше заедно с Икономов! Тогава цицаха от него-сега пък от Вас?!


20 Май 2020 15:47 | Ами да попитам...
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

...какво ще разбере потребителят от намаляването на ДДС-то??? Ще му бъде ли с 11% по-евтина консумацията??? Да, чакай! Важното е собствениците на хотели и ресторанти да се оправят и Бойко да спечели гласове от тях, а народа-кучета го яли!


20 Май 2020 15:53 | Предложение:
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Ако си върнете парите от Икономов, не два, а четиринадесет милиона ще имате-най-малко! И малко от раздутата администрация... Срамота е да търсите от правителството!


20 Май 2020 16:33 | бенин
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Продайте казармата за какво ви е ?????Има и други такива сгради които се рушат


20 Май 2020 17:37 | Запознат
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Та казармата може да се продаде но на "КОЙ' ????? Може би на Владо Колчагов или на Джипсовете или на Динко Дурчов-Секретаре а може би на Цеко Минем!!!!! На "КОЙ" Да я продадете е големият въпрос????? Кмете ти много добре знаеш че местата в казармата си имат собственици и това са хората които са я внесли в ТКЗС. И сега горе изброените не искът да се реституира казармата а искът да я купят за без пари от общината сега когато е криза!!!! Това е изтината за казармата господа управляващи община Банско.....


20 Май 2020 18:55 | Въпрос
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Та "Синята зона"? Колко служители са заети, каква им е заплатата и какви са приходите? Или само ей така - да има там едни хора, които да взимат едни пари от някои, да им плащаме, за да са на работа... каква е файдата за общината и за населението?


20 Май 2020 19:50 | ��Еми
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

На следващите избори с Гошо Думанов кмет и Митко Юлев заместник кмет ще се оправят нещата


20 Май 2020 20:05 | Ттт
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Нали получавате наем от автогарата да се с*ра в нея, парите от световните по ски къде са, рекламата по евроспорт, банско манско, аре овчари. Страшния курорт. Цал зимен сезон 80% от банскалии получават пари за паркинги, наеми къде са им данъците, печеляя па не даваа на общината


20 Май 2020 20:23 | Пешо
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Бизнеса е като троскота, нищо му няма. Номера е да се гушнат едни мангизи. Ако мине, бе.


20 Май 2020 20:57 | 973
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Нищо не се говори за това да бъдат внесени материали в прокуратурата за Икономов и да се види къде са изтичали парите...


21 Май 2020 10:55 | Развалена плоча
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

На някой много му пречи хигиената на тая пуста тоалетна на автогарата, като че ли там се храни. Да ти е сладко бре, приятел! "Всичко си Мара втасала", ами да си я почистят Автопревози-Разлог!


21 Май 2020 10:57 | Развалена плоча
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

На някой много му пречи хигиената на тая пуста тоалетна на автогарата, като че ли там се храни. Да ти е сладко бре, приятел! "Всичко си Мара втасала", ами да си я почистят Автопревози-Разлог!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар