Премиерът категоричен по въпрос, който касае голяма част от българите

24 май 2020 17:04   25 коментара   12222 прочита


"Колегата Горанов е много уважаван от мен специалист и аз самият съм убеден, че пипането на ДДС, на данъци, на приходи е абсолютна грешка.

Нямам колебание в това", обяви премиерът Бойко Борисов в компанията на самия финансов министър Владислав Горанов при посещение в села във Велинградско, предаде репортер на Glas.bg. Министър-председателят добави: „Когато Менда Стоянова, Горанов ми казват, че това е грешка, аз им казах „да, мога да поема тази политическа грешка“. До края на 2021 г. намаляваме ДДС за книгите (защото днес е 24 май) и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата.“

Горанов много добре знаел кой му е началник. В ГЕРБ обаче имало демокрация и всеки можел да си каже мнението.  

От браншовата организация на ресторантьорите твърдели, че дори при намален ДДС (от 20 на 9%) в хазната ще има повече приходи, след като и осигурителният праг се вдига.

„Тогава им казах – на базата на тези пари мога да поема политическия риск за едно неправилно решение, но - по молба на един огромен бранш с близо 300 хиляди служители. И толкоз“, обясни Борисов и добави: „Единственото, което съм чул от Горанов е „не ме карай да съм усмихнат и да казвам, че се радвам за твоето решение““.

Премиерът изрази учудване че му задават въпроси дали има напрежение между него и финансовия министър.

А след питане за критиките от икономисти за намаляването на ДДС Борисов каза: "Да, те са правилни. Но тези критикари трябваше да дойдат, когато целият ресторантьорски бранш се беше вдигнал и не работеше с месеци наред. Като политическо решение го взехме."

Премиерът обеща да се изгради път за 5 милиона лв. в посетения район след молба на граждани. Сега на Горанов щяло да му е криво и за това. 

"Но това не значи, че хората, които стоят до мен и ми казват кое не е правилно, това означава напрежение или са застрашени да ги изгоня. Точно обратното. Аз се заобграждам с хора, които ми казват кое не е правилно. И аз не споря с тях, че не е правилно. Не трябваше да пипаме ДДС-то в нито една сфера освен за книгите. Но ще направим това до края на 2021 г. Ако се окажат прави ресторантьорите - истински се надявам, тогава аз ще му се надсмивам", заяви Борисов за Горанов. Ако обаче те не се окажат прави, тогава щял да се върне старият данък. 

Самият финансов министър също направи коментар по темата. Той обясни, че сегашната данъчна система работи много добре. 

"Най-големият риск от промяната на ДДС се свежда до това, че с аргументите, с които променяме ДДС за конкретен бизнес, можем да го променим за всички. ДДС е основният приходоизточник за бюджета. Ние сме една от държавите с най-ниско преразпределение през бюджета и тук коментарът ми към премиера беше "защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да определяш политики" като тази, за която говорим днес - за училища, за свързаност, за социална инфраструктура.

Рисковете пред нас ще бъдат оттук напред за все повече дебати и за други сектори по отношение на данъка върху добавената стойност (ДДС). А най-големият риск е, че ако загубим голяма част от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане, т.е. до преките данъци, което да доведе до цялостно преразглеждане на данъчната система. Това е възможно, но при един смислен и задълбочен дебат. И със сигурност означава доста непопулярни мерки", каза Владислав Горанов. 

Това била негова принципна позиция. Досега нито една от системните партии, освен ДПС, не подкрепяла ГЕРБ за поддържането на данъчната система и при всяка възможност се вадели популистки тези и предложения, както се правело и сега. 

"Тук разбирам Борисов като лидер на партията, която се явява на избори, че не можем до безкрай ние да сме умни", заяви още Горанов.

По думите му, докато в политическата система няма ясна ценностна система кое е правилно и кое е грешно, не може само една партия, и то най-голямата, да носи отговорност за политическата лудост, в която в това число и техните партньори ги вкарват. 

Премиерът Бойко Борисов отказа да отговаря на въпроси за протеста, организиран от Мая Манолова вчера, като обясни, че тя се кандидатирала за всякакви възможни постове и му се молела навремето да я назначат за омбудсман. 

Той се ядоса и след въпрос на репортер на bTV за футболния клуб "Левски" - че дошъл от София да го пита по тема, която не засягала министър-председателя. 

"После се обиждате, а се изглагате. Какво общо имам аз с "Левски", че да ми се пращат писма", попита Борисов, както и: "Защо се вкарвате вие - най-голямата телевизия, в тази шашмалогия". 


Още за: ДДС   Борисов   българи   Още от: Общество

Принтирай статия
25 коментара
24 Май 2020 17:24 | �������
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

да те еба и тиквата проста


24 Май 2020 17:24 | Майстор
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Тъпаци


24 Май 2020 17:25 | Майстор
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

И Тиквуч и Горан


24 Май 2020 19:07 | Сссс
Оценка:
-1
 (
15
 гласа)

Само искам да си мълчите, тихо тихо, Бойко Борисов е страхотен човек, такабсе управлява с твърда ръка, иначе този народ си прави каквото си иска, гърч яко, който издържи издържи, майната ви, с две ръце съм за правителството


24 Май 2020 19:45 | До горния
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Ние хората можем ли да ти напълним устата със сперма


24 Май 2020 21:06 | Ссс
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

Не, неможете, защото аз решавам за такива като теб мишко, и ще си мълчиш и ще правиш това което аз изкам, млък и слушкай каквото ти казват


24 Май 2020 21:46 | ������.
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

МНОГО ПРАВИЛНО, КНИГИТЕ СА ДУХОВНА ХРАНА, БЕЗ ХЛЯБ ЩЕ СВИКНЕМ, НО БЕЗ КНИГИ НЕ.


24 Май 2020 21:56 | Герб=гроб
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

До Ссс-герберска подлого, за теб са трохите, а като падне Боко, ти и такива като теб първи ще започнете да плювайте по герб.


24 Май 2020 22:41 | Сссс
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Герб никога няма да падне от власт, това да ви е ясно, само може да си мвчтаете, мишоции пак под строй ще гласувате за нас


24 Май 2020 23:14 | Герб=гроб
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

За герб гласуват сами мисирките, уредените на държавна хранилка и ромите. Ти какъв си, мухъл?


24 Май 2020 23:15 | Извода....
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Всеки строй и всеки диктатор имат начало и край. Скоро герб отиват в историята.


24 Май 2020 23:24 | Сашо Диков
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Днес не каза ли как през 97 ма е работил на строеж и е купувал "Хумана" за.... 14 годишната си дъщеря?


24 Май 2020 23:25 | Калоян
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Ссс, ти счупи тъпомера.


24 Май 2020 23:28 | Юри
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Господин Винету от Банкя, нали около Великден щеше да има хиляди трупове, пълни морги и черни найлонови чували? Да сте чували нещо за повдигане на отговорност за сеене на страх и паника сред населението?


25 Май 2020 07:05 | Хах
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Дебилите веднага се опълчиха на Борисов?! Смотаняците нещастни акъл раздават??


25 Май 2020 10:22 | Юри
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Визираш себе си, мисирко. Бульо бульо бульо....


25 Май 2020 11:27 | ГОРНА ДЖУМАЯ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

КЪДЕ СА СЕДЕМСТОТИНТЕ МИЛИОНА ОТ ЧЕРЕПА? КОЙ ГИ ПРИБРА?


25 Май 2020 11:40 | ГОРНА ДЖУМАЯ
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

ОТГОВАРЯЙТЕ БЕ УРУНГЕЛИ ГЕРБАДЖИЙСКИ! НАЛИ ВСИЧКО ЗНАЕТЕ! ТЪПАЦИ МАЛОУМНИ!


25 Май 2020 12:12 | Петрич
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Дано гушне букето маляката от Банкя


25 Май 2020 13:15 | ГОРНА ДЖУМАЯ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ТИКВИТЕ ДА НЕ СЕ КРОТАТ КАТО МИШ В БРАШНО А ДА ОТГОВАРЯТ! УСТАТА НЕ МОЖЕШ ИМ ЗАТВОРИ ВЪВ ФОРУМИТЕ ОТ КОМЕНТАРИ ЗА ТОМОВ, А КАТО СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОС ЗА СЕДЕМСТОТИНТЕ МИЛИОНА МЪЛЧАТ КАТО КОМУНИСТИ НА РАЗПИТ!


25 Май 2020 13:19 | БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Остави ги! Тия са на снимки на Винету 5! Играят индианско племе! С голи гъзове а устите им зеят като хипопотам!


25 Май 2020 13:29 | Апотема
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Два политика клечат в обществена тоалетна! По едно време единият чука по стената и вика: - Тиква, имаш ли някакво листче бе? -Немам бе Дончев, ама имам химикалче!


25 Май 2020 21:08 | Бай Ончо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ТИКВАТА БОРИСОВ ПРОСТИЯ БОКЛУК КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕНИЯ КРАДЕЦ И УБИЕЦ И НЕГОВИЯ БОКЛУК ГОРАНОВ УЖ ХИТРЕЦА ПЕДЕРАС, ОТВРАТИТЕЛЕН И ГНУСЕН-ДА ГО ДУХАТ, МРЪСНИ ЛЪЖЦИ, ДОЛНИ И ПОДЛИ ИЗРОДИ-ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР ПРЕСТЪПНИЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ


25 Май 2020 21:13 | Бай Ончо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

БОЙКО БОРИСОВ Е ЦРЪН ЧЕРЕН СЪЩО КАТО СЪВЕСТТА МУ И ДЕЛАТА МУ-ЦРЪН Е И ОМЪРСЕН СЪЩО КАТО МРЪСЕН И ДОЛЕН ЦИГАНИН-БОРИСОВ Е ЦИГАНИН. БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЦРЪН ЦИГАНИН ОТ ЦИГАНСКАТА МААЛА НА БАНКЯ. БОЙКО БОРИСОВ Е ЦИГАНИИИИИИИИИИИИИИИИИН ЗАТОВА ТОЛКОВА КРАДЛИВ И НЕНАСИТЕН. МАНГААААЛ-ОСТАВКА МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ ЦИГАНИН ЗАМИНАВАЙ СИ В ИНДИЯ ТОВА ТВОЯТА РОДИНА ЦИГАНИН.


25 Май 2020 21:15 | Бай Ончо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

БОЙКО БОРИСОВ Е ЦРЪН ЦИГАНИН-БОРИСОВ Е ЦИГАНИН. СМЪРДИШ БОРИСОВ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар