Преградите за костенурките в дефилето се изпочупиха, АПИ ще харчи още 3 млн. лв. за нови

12 март 2020 15:22   7 коментара   5947 прочита


Преградните съоръжения, възпрепятстващи костенурките да не попаднат под колелата на МПС-та, преминаващи по ГП Е-79 в Кресненското дефиле, не можаха да изкарат и три години, вече са изпочупени и компрометирани, АПИ обяви нов търг, този път за близо 3 милиона лева.

Преградните съоръжения, нещо като „Берлинска стена”, бяха поставени край пътя от пътноподдържащата фирма преди три години, но още на първата се изпочупиха, а сега почти няма здрава преграда, изпочупени най-вече от падащи от ската камъни, а и от ПТП-та. Оградите бяха изградени от ондулин-битумизиран покривен материал, който бе закрепен край пътя посредством дървени и метални колове във вид на 30-сантиметрова ограда.

Същото препятствие срещу костенурки бе поставено и под мантинелите, но навсякъде преградите зеят. Така бяха похарчени почти безсмислено едни пари, за един съмнителен проект, сега ще се харчат нови, дано резултатът не бъде същият. Преди 10-ина дни АПИ обяви нов търг за преградни съоръжения, за да може да започне да строи ЛОТ 3.2. на АМ Струма, т.е, съобразила се е с екоизискванията.

Ето какво възнамерява да прави пътната агенция в Кресненското дефиле: „Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира открита процедура за избор на изпълнител за изготвяне на технически проект и изпълнение на мерки за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по ОВОС от 2017 г. В близо 16-километров участък от път I-1 Крупник – Кресна между 380-ти и 396-ти километър – част от дясното платно на АМ „Струма“, лот 3.2, е предвидено изграждане и модифициране на оградни и дефрегментационнни съоръжения за защита на животните и птиците в района.

Мерките ще бъдат изпълнени без спиране на трафика и целта е опазване на биологичното разнообразие в района и повишаване на пътната безопасност. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лв. без ДДС или 2 928 936 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 300 дни. Кандидатите могат да подават оферти до 17:30 ч на 23 април т. г. Предвидените мерки включват модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни.

От двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1,20 м, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 м. Участъкът от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните отсечки от републиканската пътна мрежа от гледна точка на пътната безопасност”, заключава АПИ. А пък аз си мисля, че тези прегради и мрежи ще са толкова сигурни, нещо като „Джурасик парк” в дефилето, които ще пазят преминаващия пътнико-поток от хищни птици от рода на птеродактилите.

БГНЕС

7 коментара
12 Март 2020 18:02 | До кога
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Кой изпапка паричките, време вече в тази държава ако има такава де държавните служители да влизат в затвора.


12 Март 2020 18:30 | Тцтц
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Е какво са 3 милиона... нищо не са ... Смятам тези оградки струват поне 20 милиона


12 Март 2020 19:56 | Сила
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Това може партия Гроб-да краде милиони. Дано се задавате някой ден с тези милиони. Дано ви приседне и да получите божието възмездие.


12 Март 2020 20:31 | 123
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Всеки път като пътувам през дефилето, се чудя на този мозък, който измисли тия смешни и никому ненужни огради, сложени тук, там за замазване на очите. Моля, да се провери колко са усвоените пари и защо бяха направени толкова неспокосани.


12 Март 2020 21:11 | Герб =гроб
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Кой да провери, нали проверяващите са назначени от най големите крадци.


12 Март 2020 23:43 | Експертът
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

На око мога да ти кажа, че само частта от мантинелата и преградките, които се виждат на снимката струват 5 бона.


13 Март 2020 10:07 | Д-р Бренди
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Снимката и коментара са платени. Добре се вижда големия бял камък който е паднал от високо и е счупил заграждението.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар