Предвижда се изграждане на газова връзка между Петрич и Струмица

09 март 2019 10:00   1 коментар   6853 прочита


Изграждане на нова газова междусистемна връзка между България и Северна Македония е обсъдено на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на брифинг след заседанието на комисията в Скопие.

Съгласно договорености, които са били постигнати на междуправителственото заседание между двете държави, трасето на интерконектора ще бъде от Петрич до Струмица. В момента газопреносната мрежа на България е единственият източник на доставка на природен газ в Северна Македония.

Около 0,8 млрд. куб. метра природен газ годишно изнася България към Северна Македония, посочи Желязков. Той допълни, че Северна Македония проявява интерес и за евентуално дялово участие в АЕЦ "Белене", което може да стане чрез квоти за изкупуване на електрическа енергия, предаде БТА.

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши добави, че за интерконектора между Петрич и Струмица вече има подписано споразумение и страната му е заинтересована този проект да бъде реализиран. Същевременно Северна Македония е в процес на завършване на интерконектора й с Гърция.

По въпроса за интерес на Северна Македония към проекта АЕЦ "Белене" Бектеши отговори, че се разглеждат всички възможни варианти за евентуално участие, ако този проект бъде реализиран.

Министър Желязков съобщи още, че са били набелязани конкретни и ясни стъпки за насърчаване на инвестициите между България и Северна Македония. Той информира, че е било обсъждано и сътрудничеството в селското стопанство, околната среда и водите, енергетиката, транспорта, телекомуникациите и туризма.

Ще се разговаря с отделните авиационни оператори, за да може в рамките на туристическите пакети да се осигури въздушна линия между Охрид и Варна, както и между Скопие и София, уточни Росен Желязков. По думите му първоначално това ще става в туристическите сезони. В началото на април, когато ще има междуправителствено заседание на България със Северна Македония, ще бъдат подписани конкретните споразумения и меморандуми в тези области, заяви още българският министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

1 коментар
10 Март 2019 11:59 | Фотонаблюдател
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Браво, нищо че няма газ .....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар