Представиха в университетската библиотека книга за Иван Башев

10 май 2010 00:01   2527 прочита


Стана добра традиция университетската библиотека при ЮЗУ "Неофит Рилски" да събира на срещи-дискусии почитателите на хубавата книга. Този път специален гост на студентите и преподавателите бе известният дипломат и съдия по международно морско право в Хамбург проф. д-р Александър Янков, който направи промоция на книгата "Иван Башев " политик, държавник, дипломат", на която е и съавтор.

Отлично оформен и издаден, сборникът с научни студии, документи и лични спомени за Иван Башев впечатлява с богатия избор на заглавия. Събраната богата информация разкрива не само важни моменти от дейността на Башев, но и за тогавашния обществен живот и външната политика в онези години, които и преди 1989 и сега имат различна идеологемна трактовка.

Иван Башев е интелектуалец с голям личностен потенциал, поклонник на истината, скромен, строг и взискателен към себе си, но внимателен към другите, противник на догматично мислене, каза в своето експозе при представянето на сборника един от авторите " посланик д-р Любен Петров. Той определи Иван Башев като най-успешният ръководител на българската дипломация през 60-те и началото на 70-те години на миналия век, ползващ се с изключително уважение както на Изток, така и на Запад.

Интересни спомени от съвместната си работа с изтъкнатия политик и държавник разказаха проф. Милан Миланов, посланик, бивш директор на Дипломатическия институт към МВнР, арабистът д-р. Кирияк Цонев, бивш посланик, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" и др.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар