Представиха пред читалищни дейци от Дупница и Сапарева баня възможностите за еврофинансиране

19 март 2013 18:11   1 коментар   3854 прочита


Възможностите за еврофинансиране на читалища и обсъждане на сферите на партньорство по подписаното Споразумение за сътрудничество между Областните информационни центрове и Програма „Глоб@лни библиотеки - България" бяха основните акценти в рамките на провелата се в Дупница среща на Областен информационен център (ОИЦ) -Кюстендил с представители на читалища. Участие взеха читалищни секретари и библиотекари от общините Дупница и Сапарева баня, на които бяха подробно разяснени същността на политиката на сближаване на Европейския съюз, както и финансовите инструменти за осъществяването на тази политика - Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Интерес предизвика представянето на добри практики от реализирани проекти по оперативни програми.

На срещата присъства и София Пейчева, регионален координатор по Програма„Глоб@лни библиотеки - България", която подчерта ролята на Споразумението за сътрудничество за разпространение на информация за предоставяните от еврофондовете възможности. „Нека работим заедно за разширяване достъпа до информация за европейските фондове и направим така, че и в най-малките населени места заинтересованите да бъдат информирани"-към това прикани присъстващите библиотекари и читалищни секретари управителят на ОИЦ-Кюстендил Любомира Велинова.

Представени бяха актуални възможности за кандидатстване на читалища за получаване на финансиране от европейски програми. Управителят на ОИЦ-Кюстендил Любомира Велинова акцентира върху широкия обхват на възможностите, които оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" предоставя. Участниците в срещата бяха информирани и за целите и приоритетите на две от предвидените за новия програмен период оперативни програми„Развитие на човешките ресурси"2014 - 2020 г. и„Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г., които към момента са в процес на подготовка.

Н. Иванова

1 коментар
20 Март 2013 09:13 | ш
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ето това са действащи програми и в полза на истинските културни дейци- библиотекарите. Но би трябвало да присъстват и закостенелите председатели на читалищните настоятелства, защото много от тях живеят само за изпълнителската власт и са далече от библиотечните проблеми. Да бъдат обучени и да разберат същността на библиотечната и читалищна дейност.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар