Преди Великден: В Благоевградско агнешкото върви от 22 до 29 лв. за килограм месец

02 април 2024 11:54   3 коментара   7032 прочита


Великден наближава, а с него и подготовката за празничната трапеза. Ще бъде ли по-скъпо обаче агнешкото тази година? По традиция българското месо запазва по-високи цени от вносното, а най-изгодно продължава да излиза купуването на живи агнета, уверяват животновъди.

Прогнозите за цените на агнешкото месо са тази година те да не са много по-различни от миналата или да са минимално повишени поне на българската стока, предава „Фокус“. Между 22 и 29 лева за килограм се продава агнешкото в момента в Благоевград, като прогнозата е да няма промяна в цената до Великден.

Гърците се готвят за „агнешка“ инвазия у нас. Завърта се забавна „агнешка рулетка“, след като поради високата цена на нашето производство се ориентираме към месото от Северна Македония, което излиза около 19 лв за килограм.

Гърците пък са в същата позиция като нас за Великден, заради по-високата цена на месото, гръцко производство. Поради тази причина южните ни съседи плануват да нападнат родните магазини.

Агнешкото месо за Великден там ще достигне 15 евро за килограм, съобщават местните фермери. Много от гръцките животновъди предпочетоха да изнесат на по-високи цени агнешко месо за католическия Великден в Италия, вместо да го предложат на собствения пазар.

Междувременно и на гръцкия пазар месец преди празника количеството от традиционното агнешко месо е ограничено, а където го има, е на много висока цена.

Това променя и стратегията за празничната трапеза на комшиите – в анкети по темата много от гърците са категорични, че или няма да купуват агнешко за Великден, или ще си го позволят в силно ограничено количество.

Регионалните медии в Северна Гърция пък прогнозират, че гърците отново ще си пазаруват продукти за великденската трапеза от България и ще заредят колите си с по-евтин бензин.

 


Още за: агнешко   Великден   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
02 Април 2024 12:53 | Струма се
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

СРАМУВА, че сайтчето и Ползва ИМЕТО


02 Април 2024 12:59 | Митко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Това, което няма да се продаде за Великден ще остане за следващата година....


02 Април 2024 22:06 | НИК
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

НЕ КУПУВАЙТЕ АГНЕШКО
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар