Празник в петричкото село Ръждак! Неврокопският митрополит Серафим освети храма "Св. Димитър", след 10г. чакане от местните жители

21 октомври 2018 09:46   1 коментар   13290 прочита


Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим извърши освещаване на храма в петричкото село Ръждак "Свети Димитър"вчера. Десетки миряни се наредиха пред вратата на храма още от 6 часа. сутринта, когато започна започна тържествената Света литургия, за да се помолят за здраве и благоденствие.

Припомняме ви, че сградата на черквата в селото се строи повече от 10 години. Свети Димитър е избран за закрилник на село Ръждак още през 1992 г. Първата копка е направена през 2007 г. по инициатива на кмета Георги Стоянов и жители на селото. До тогава в селото е имало само един параклис. Освещаването стана възможно след предложението на кмета на община Петрич Димитър Бръчков да бъде дарен безвъзмездно имотът, върху който е построен храм „Свети Димитър“ в с. Ръждак на Българската православна църква.

Според устава на Църквата, храмове се освещават след прехвърляне на собствеността. Теренът под храм „Свети Димитър” в село Ръждак, който е общинска собственост е с площ 1 381 кв м. За завършването на храма в село Ръждак помагат Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов, Община Петрич и кметът на селото Георги Стоянов.

Ани Георгиева


Още за: митрополит   Серфаим   храм   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
22 Октомври 2018 07:49 | Избирател
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Да ни е честит храма на св. Димитър в с. Ръждак. Имахме нужда наблизо да има на този голям светец храм. Много е хубав/от снимките/, но е трябвало повече сн. да има/и отвън/. Ще го посетим и видим на място. Бог да благослови всички, без които е бил немислим този храм, нас миряните също. Лощото е, че в Петрич от доста години няма общ. транспорт, няма маршрутни таксита, с билетчета в града и поне до с. Ръждак, св. Петка-Петрич, хижа"Беласица". Такситата в града/законни и копърки/ взимат повече пари за близки разстояния, без общината да ги накара да работят по тарифи/дневна и нощна/, по закон. Може ли примерна дестинация:от маг. Лидл до 100-150 метра ти взема 1. 50 лв, както до Центъра, до стадиона 2 лв, до Автогара 1. 50-2 лв, до св. Петка 3 лв в една посока. Трябва да има общ. транспорт в града както в София и др. градове .Нима не сме равни по Конституция всички гражданите в РБ?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар