Правителството отпуска средства за ремонт, възстановяване и изграждане на военни паметници в Пиринско

04 септември 2019 15:13   2 коментара   6206 прочита


Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2019 г. за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Средствата в размер на 300 000 лв. ще бъдат разпределени между общините Благоевград, Хаджидимово, Айтос, Поморие, Аксаково, Ветрино, Провадия, Суворово, Горна Оряховица, Павликени, Свищов, Белоградчик, Видин, Чупрене, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Хайредин, Габрово, Дряново, Севлиево и др.

Съгласно Закона за военните паметници, те са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ или до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната, беше изготвен списък по общините с военни паметници, които се нуждаят от спешен ремонт и възстановяване или предстои да бъдат изградени или завършени, сред които попадаха Благоевград и Хаджидимово.

П. Костадинов

2 коментара
04 Септември 2019 15:27 | до
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

и в Благоевград на кой ще се издигне паметни, на ББ щото е воювал на един паркинг


04 Септември 2019 16:25 | АНка
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

на старите паметници ремонт ще се направи защо трябва да е на бб или на теб
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар