Повече от 200 културни прояви се провеждат годишно в Сандански

13 октомври 2019 14:29   7 коментара   8722 прочита


За поредна година фестивалът „Сандански пее, заиграва - Пирина разлюлява” препълни Летния театър. Молебен за здраве в неговото начало обслужи Неврокопскиямитрополит Серафим, а сред гостите бе Кирил Котев, кандидат за кмет на Община Сандански.  „Радвам се, че успяхме да запазим автентичните фестивали на нашата община и да ги надградим. Сега, над 200 културни прояви се реализират в Сандански годишно –така както трябва да бъде в една от най-известните туристически дестинации на България и град с хилядолетна история“, каза Кирил Котев. 

 Днес,Сандански е пример за община с наистина богата културна програма. Само за 4 години бяха възстановени автентичните фестивали и инициирани десетки нови. През 2015 г. дори една от емблемите не само на Сандански, но и на ЮгозападнаБългария – Пирин Фолк бе загубила автентичния си облик и едва събираше по 200 –300 зрители. При неговото последно издание публиката надвишаваше 2000 души.

„Много се гордеем и с детския Пирин фолк – с него дадохме възможност да се изявяват талантливите български деца и да съхраняват традициите ни“, коментираоще Кирил Котев.  Още много неща могат да бъдат изброени като конкретни резултати в сектор „Култура“,които се случиха през последните години в Сандански. Преди 4 години санданчани трябваше да пътуват до Благоевград, за да отидат на кино.

Днес Сандански имасобствен кино салон с най-модерните прожектор, озвучаване, екран и интериор отвсички кина в областта. Театралното изкуство се върна в града, а дори бяха организирани и пътуващи театрални постановки по селата в общината. Инициирано бе провеждането на още нови фестивали и концерти, и продължи организирането на вече утвърдените като: „Златен грозд“, Балкански младежки фестивал, „Хоро крайПирина“, „Песни от извора“.

Всички те се планират в месеците, в които Сандански посреща най-малко туристи. „По този начин се удължаваме туристическия сезон и създаваме предпоставки за скорошно завръщане на всички гости, посетили фестивалите“, обясни Кирил Котев.  „Санданскипее, заиграва - Пирина разлюлява” се проведе за пети път и завърши вчера вечерта с церемония по награждаване на най-добрите танцови фестивали от цяла България.

С. Стоянов


Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
13 Октомври 2019 14:45 | Избори
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

1кирчо 2 мусюто 3мравун 4 енето 5 тотевия племенник


13 Октомври 2019 16:46 | Екстра
Оценка:
12
 (
32
 гласа)

Браво г-н Котев за 30години всички кметове общо не са направили толкова колкото Котев за една година в култура на Сандански. Другите само празни приказки и обещания. Котев толкова е вдигнал летвата, че само ако докарат връчването на наградите за оскар в Сандански може да го изпреварят. Но и то другите кандидати стават повече за Холивуд, отколкото за кмет.


14 Октомври 2019 06:37 | Горна Джумая
Оценка:
20
 (
24
 гласа)

Браво Сандански!
Започва да се връща автентичния фолклор, вместо чалгата! Само напред!


14 Октомври 2019 07:57 | Комита
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

Вземете Бръчков за кмет на Сандански да открадне със валяко Динев и боцката дави съживът спорта


14 Октомври 2019 11:21 | Патриот-Бохемска рапсодия
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Ние искаме у театъро да дойдат Джабазки и Волен Сидеров, да видиме кой е по-як патриот и голем войвода и кой е джендър!


14 Октомври 2019 12:40 | Арсо
Оценка:
-9
 (
11
 гласа)

Струма трие коментарите и истините за Киро за водата и че излъга цяла България и Сандански браво Струма


14 Октомври 2019 13:27 | Ванката
Оценка:
-7
 (
9
 гласа)

Кириле защо не излъга за къщата за гости и за твоя цигански хотел че си прекара минерална вода а ти си измамник лъжец нямаш място в общината махай се веднага чакай си реда за прокуратурата
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар